İyi Niyet Bildirgesi imzalandı

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından organize edilen 55. Tekirdağ Uluslararası Kiraz Festivali kapsamında 17. Macar Günleri'nin açılışı Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım'ın katılımıyla Ra

GÜNDEM 9.06.2019 15:35:00 0
İyi Niyet Bildirgesi imzalandı

Etkinliğe Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Macaristan Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, çok sayıda vatandaş ve Macaristan'dan gelen misafir katıldı. Türk ve Macar milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende Rakoczi Müzesi önünde bulunan anıta çelenk sunuldu.

 

“KARDEŞ ŞEHİRLERİMİZİ ZİYARET EDECEĞİZ”

 

Törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Tekirdağ'ın Macarlar için büyük önem arz ettiğini ifade etti. Tekirdağ’ın, Türk-Macar dostluğu için önemli şehirlerden biri olduğunu söyleyen Albayrak, “Yakın zamanda 11 ilçe belediye başkanımızla birlikte Macaristan'a giderek kardeş şehirlerimizi ziyaret edeceğiz” dedi.

 

“2 ÖNEMLİ PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, tarihi dokuları canlandırmak üzere 2 önemli projeyi hayata geçirdiklerini belirten Albayrak “Bunlar; Miras Atölyesi 1 ve Miras Atölyesi 2 projelerimiz. Bu projelerimiz kapsamında restorasyonunu tamamladığımız Mikes Kelemen Evi'ni Türk-Macar Kültür Evi olarak, Türk-Macar Dostluk Derneği'ne teslim edeceğiz. Bunun yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Macaristan Büyükelçiliği ve Türk Macar Dostluk Derneği arasında İyi Niyet Bildirgesi imzalayacağız. Yapacağımız hamlelerle Türk-Macar dostluğunun pekişmesi ve daha da gelişmesini sağlayacağız” dedi.

 

 

“MİSAFİRPERVERLİĞİ İLE ANILAN BİR ŞEHİR”

 

Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis da “Türk-Macar dostluğunun en iyi şekilde yaşandığı şehirlerin başında gelen Tekirdağ'da bulunmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi. Tekirdağ’ın, Macaristan'da yaşayan herkesin bildiği ve misafirperverliği ile anılan bir şehir olduğunu kaydeden Matis “Tekirdağlılar, 18. yüzyılda Macar Kahramanı Prens Rakoczi'ye ev sahipliği yaptı. Prens Rakoczi, uzun yıllar burada yaşadı. O anlamda Macaristan için önemli bir şehir burası. Biz de Türk-Macar dostluğunun daha da gelişmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne ve Süleymanpaşa Belediyesi'ne bu anlamlı etkinlik için teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

GÜZEL İLİŞKİLERİ OLAN İKİ ULUS

 

Törende konuşan Vali Aziz Yıldırım da, Türkler ve Macarların tarih boyunca birbirleriyle güzel ilişkileri olan iki ulus olduğunu aktardı. 16. ve 17. yüz yıllarda Macarlar ve Osmanlı'nın birlikte yaşadığını ifade eden Yıldırım “Osmanlı'nın Macaristan'dan ayrılmasından sonra Türkler ve Macarlar arasında çok güzel ilişkiler kuruldu. Ülkelerinde verdikleri bağımsızlık mücadelesi sonunda Rakoczi ve bazı Macarlar Osmanlı İmparatorluğuna sığınmış ve onların desteğini almıştır. Osmanlı yönetimi Avusturya ve Rusya'nın baskısına rağmen Macarları iade etmemiştir” dedi.

 

İYİ NİYET BİLDİRGESİ İMZALANDI

 

Konuşmaların ardından, Vali Aziz Yıldırım, Macaristan Ankara Büyükelçisi Matis, protokol üyeleri ve Macar misafirler Rakoczi Müzesini gezdi. Konuşmaların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Mikes Kelemen Evi, Türk-Macar Kültür Evi olarak, Türk-Macar Dostluk Derneği'ne teslim edilirken, Tekirdağ Büyükşehir Bekediyesi Macaristan Büyükelçiliği ve Türk Macar Dostluk Derneği arasında İyi Niyet Bildirgesi imzalandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU