Milletvekili Aygun: Çiftçi borç batağında

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Dünya Çiftçiler Günü'nde basın açıklaması yaptı. Milletvekili Aygun, Tarımın bitme noktasına geldiğini ve Türkiye'de çiftçinin bo

GÜNDEM 14.05.2019 13:56:00 0
Milletvekili Aygun: Çiftçi borç batağında

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 2.1 milyon çiftçi bulunduğunu vurgulayan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, "Çiftçilerimizin 2002 yılında 530 milyon lira olan borcu 2018 yılı sonunda 190.5 kat artarak,  101 milyar liraya fırlamıştır. 8 bine yakın çiftçi icralık durumdadır. İpoteksiz arazi kalmamıştır! Gıda güvenliğinin sigortası çiftçimiz kan ağlamakta, geçinemez haldedir. 55 bine yakın çiftçi borç yapılandırması için başvuruda bulunmuştur. Böyle bir tabloda Ziraat Bankası’nı futbol kulüplerinin yüklü borç yapılandırması için kullanmak isteyen iktidar, bu konuda dahi başarılı olamamıştır" şeklinde konuştu. 

 

GIDA ÜRÜNLERİNİ İTHAL EDEN ÜLKE KONUMUNA DÜŞTÜ

 

Tarım üretiminde kendi kendine yetebilen Türkiye’nin AKP döneminde tüketen ve gıda ürünlerini ithal eden ülke konumuna düştüğünü belirten İlhami Özcan Aygun, "Mutfakta yangına dönüşen gıda fiyatları, Türkiye’nin tarımda ciddi bir beka sorunu ile karşı karşıya kaldığını ortaya koymaktadır. Kuru soğan, patates derken şimdi de sarımsakta yaşanan fiyat artışı, tarımdaki sorunun katlanarak devam ettiğini, gıda arzında güvenlik sıkıntısı yaşandığını ortaya koymaktadır. Kuru soğan, buğday, arpa, domates, domates konservesi, patates, baklagiller, pirinç ve ayçiçekte sıfır gümrüklü ithal kararları, çiftçiyi zora sokmuştur. Geçinemez hale gelen çiftçi; üretimden çekildikçe, mutfaktaki yangın da büyümektedir" sözlerine yer verdi.

 

TÜRKİYE'DE ÇİFTÇİ KALMAYACAK

 

Önlem alınmazsa Türkiye’de çiftçi kalmayacağı için Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlamaya gereksinim olmayacağını belirten Aygun, Ülkemizde 2002 yılında 41 milyon 967 bin hektar olan tarım alanı şu an 37 bin 992 hektara düşmüştür. 2018 yılında 3 milyon 697 bin hektar alan ise nadasa bırakılmıştır. Hâlbuki nadas yerine alternatif ürün politikası ile tarım içinde tutulabilecek topraklar, üretim dışına atılmıştır. 5488 sayılı Tarım Kanunu'nun 4’üncü maddesi gereğince de tarım politikalarının nihai amacı, tarım sektöründeki refah düzeyini yükseltmektir. Ancak çiftçiye yasa gereği verilmesi gereken destek verilmemiştir" dedi.

 

YERLİ HAYVAN ÜRETİCİSİ KALMAYACAK

 

Sözlerine devam eden Aygun, "Türk çiftçisi geçen yıla göre yüzde 50 fakirleşmiş ve bunun sonucunda üretimden çekilmeye başlamıştır. Türkiye’de buğday ve arpa rekoltesinde mevsim şartlarından dolayı yüzde 25 ile yüzde 35 arasında düşüş yaşanmıştır.  İklim şartlarındaki değişim, gübre ve mazot fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçilerimiz maliyetlerini karşılayamaz hale gelmiştir, ellerindeki topraklarını, hayvanlarını ve traktörlerini satmaya başlamıştır. Hayvancılık üretimi de adım adım bitmektedir.Hayvan ithalatında Avrupa birincisi haline gelmemiz ibret vericidir. En üzücü yanı ise her ithalatta Avrupa çiftçisinin desteklenmiş olmasıdır. İthalata yönelim devam ettikçe, yerli hayvan üreticisi kalmayacaktır. Türkiye canlı hayvan ithalatı durdurulamaz biçimde artmaktadır.  2017 yılında 1,2 milyon dolar ödeyerek 1.176.479 adet büyük ve küçükbaş hayvan ithal edilmiş iken, 2018 yılında 1,7 Milyar dolar ödenerek 1.886.293 baş büyük ve küçükbaş hayvan ithal edilmiştir" sözlerine yer verdi. 

 

ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

 

Gıdada arz güvenliğini sağlamak için acil bir Tarım ve Hayvancılık Eylem Planı hazırlanması gerektiğini belirten Aygun, "Yapısal önlemler alınmalı ve çiftçi, mazot, gübre, tohum ve tarım ilaçları açısından sübvanse edilmelidir. Girdi fiyatları en az yüzde 50 sübvanse edilmelidir.Aksi halde üretici kalmayan ülkemizde Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlamaya gereksinim olmayacaktır! Üretimdeki tükenmişlik sendromu, artık bir beka sorunu niteliğine bürünmüştür. Gıda güvenliği olmayan bir ülkenin beka sıkıntısı ortaya çıkar! Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun. Bu önemli günün iktidarın tarımdaki yapısal sorunlara uygun çözüm önerileri üretmesine ve çiftçilere kulak vermesine vesile olmasını dilerim" ifadelerine yer verdi.

 

Haber / Özge MERİÇ