Başarılı iş ilişkileri oluşturmanın yollarını anlattı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde "Başarılı İş İlişkileri Oluşturmak" konulu konferans düzenlendi. dün saat 13:30'da düzenlenen eğitime konuşmacı olarak katılan Eğitimc

GÜNDEM 30.04.2019 17:51:00 0
Başarılı iş ilişkileri oluşturmanın yollarını anlattı

"OLUMLU İŞ İLİŞKİLERİ SİZLERE ÇOK ŞEY KAZANDIRIR"

İş ilişkilerinde herkese eşit ve dengeli bir şekilde yaklaşmanın önemli olduğunu dile getiren Eğitimci Zeynep Türkan Filiztekin Gürsaç, "İş başarısı genellikler mevcut ve potansiyel ortaklarla, ekip arkadaşları, çalışanlarla ve müşterilerle olan pozitif ilişkilere dayanır. Olumlu iş ilişkisi, pozitif ilişki kurma becerisine bağlıdır" dedi. Olumlu iş ilişkisinin kişiye neler kazandırdığı ile ilgili bilgi veren Gürsaç," Olumlu iş ilişkisi, iletişim becerilerinizi geliştirir, arkadaşlığa teşvik eder, size bazı kişisel tatmin duygusu verir, tekrar iş getirir, markalaşmaya yardımcı olur, işinizi geliştirmenize yardımcı olur, ekip çalışmasını geliştirir, müşteri memnuniyetini sağlar, zor zamanlarda bile işinizin devam etmesini sağlar ve daha fazla ilişki kurmanızı sağlar" sözlerine yer verdi.  

İŞ İLİŞKİLERİNİZİ SINIRLANDIRIN!

İletişimin, başarılı iş ilişkilerinde kişiyi dinlemek olduğunu belirten Gürsaç, başarılı iş ilişkilerini kurabilmek için sınırların korunması gerektiğini dile getirerek, "İş ilişkilerinizi de sınırlandırmanı gerekiyor. Örneğin ne istediğinizi bilmeniz gerekiyor, bunu belirleyin. Olumsuz bir durum karşında ne yapacağınızı belirleyin. Beklentilerinizi ve düşüncelerinizi karşınızdakine ifade edin. Karşınızdaki kişi ile açık ve dürüst iletişim kurun. Gerektiği zaman hayır demeyi öğrenin" şeklinde konuştu. İş ilişkilerini sınırlandırmanın kazanımlarını anlatan Gürsaç, "Bu size daha az stres, yüksek enerji, daha iyi bir iletişim, daha fazla güven, daha az öfke ve daha fazla anlayış sağlar" dedi.

FARKINDALIK VE BİREYSEL PERFORMANS

Farkındalık ve bireysel performans ile ilgili bilgi veren Gürsaç, "Bireysel farkındalık, elde ettiğimiz iş ve yaşam sonuçlarının sebebini kendimizde aramakla işimizin ve yaşamımızın, sorumluluğunu anlamakla başlar" dedi. Kişisel becerilerimizi ve kişilerle olan becerilerimizi geliştirmek için farkındalık yaratılması gerektiğini belirten Gürsaç, Büyük 5 Kişilik Boyutu hakkında bilgi vererek, "Bu boyutta açıklık, dürüstlük, dışadönüklük, hoşluk, nevrotik kavramları yer alıyor" sözlerine yer verdi. Neden kendimizin farkında olmalıyız sorusunu cevaplayan Gürsaç, "Performansımızı geliştirmek, kişilik özelliklerimizi geliştirmek ve kişilerle ilişkilerimizi geliştirmek için kendimizin farkında olmalıyız" dedi. Sözlerine devam eden Gürsaç, "Kişilik özelliklerinizi geliştirmek için kendinize uygun hedefler belirleyin, uygun kariyerleri seçin ve stresinizi yönetin. Davranış düşünme ve hissetme eğilimlerinizi kabul edin kişiliğin yüzde 30'u genetiktir. Kişilerle ilişkilerinizi geliştirmek için siz ve diğerleri arasında ki farkı anlayın, neden başkalarının size yaptıkları gibi tepki gösterdiğini anlayın ve iletişim davranışlarınızı başkalarının tepkilerine uyarlayın" dedi. Farkındalık ve bireysel performansın sağladığı faydalardan söz eden Gürşaç, "Performansa zamanında gelişime dair zamanında, açık ve anlaşılır, yapıcı geri bildirim verir. Diğerlerini dinlemek ve anlamak için zaman ayırmaya hazırsınızdır. Diğerlerini anladığınızı, önemsediğinizi  ve değer verdiğinizi gösterir. Diğer kişilerin güçlü ve gelişmesi gereken yönlerini bilirsiniz. İhtiyaç duyduğunda kişi yada gruba performanslarını arttırmak için koçluk veya rehberlik yapabilirsiniz. Diğerlerinin öğrenmesini ve gelişmesini desteklemenin yollarını arasınız. Yeni liderleri destekler, teşvik eder ve gelecek için hazırlarsınız" şeklinde konuştu.

BAŞARILI İŞ İLİŞKİLERİNDE UNSURLAR

Başarılı iş ilişkilerinde yer alan unsurlardan bahseden Gürsaç, "Alt üst ilişkilerini iyi yürütün. Saygıyı elden bırakmayın. Güler yüzlü ve çözüm üretici olun. Zor kişilerle nasıl başa çıkacağınızı bilin. Öfkenizi kontrol edin. İyi bir dinleyici olun. Samimiyetin dozunu kaçırmayın. Yanlış anlaşmaların önüne geçmek sorun ve geri besleme yapın. Beden dilinizi kullanın. Daha fazla güvenin ve insanlara zaman verin" dedi. Eğitimci Zeynep Türkan Filiztekin Gürsaç tarafından katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla konferans sona erdi.

Haber / Özge MERİÇ