Derin Deniz Deşarj Projesi Deniz Hattı tamamlandı

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile Marmara Denizi'ne yapılan Derin Deniz Desarj Projesi kapsamında Son Boru Çekimi Programı düzenlendi. Marmara Denizi açıklarında bir gemide düzenlenen programda TBMM BaşkanÄ

GÜNDEM 22.04.2019 18:41:00 0
Derin Deniz Deşarj Projesi Deniz Hattı tamamlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Ergene’yi temizleyin, Ergene temiz akacak, Ergene nefes alacak" talimatları doğrultusunda ve Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Marmara Denizi’ne yapılan Derin Deniz Deşarj Projesi Deniz Hattı'na Son Boru yerleştirildi. Düzenlenen programa,  TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Çevre ve Orman Eski Bakanı ve Milletvekili Veysel Eroğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdere, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  Vali Yardımcısı Abdullah Kalkan, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan ve yetkililer katıldı.

 

DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK BİR ÇEVRE PROJESİ  

 

Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan’ın proje sunumuyla başlayan Derin Deniz Deşarj Projesi Son Boru Çekimi Programı Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdere'nin konuşmasıyla devam etti. Ardından bir konuşma yapan Çevre ve Orman Eski Bakanı ve Milletvekili Veysel Eroğlu, "Ergene özellikle çok önemlidir. Bu nehrin kurtarılması gerekiyordu. Ergene havzasının kurtarılması gerekiyordu. Sayın Cumhurbaşkanımız, bana talimat verdi. Çevre ve Orman Bakanı görevinde iken. Veysel Bey, belediyeler arıtma tesisi yapamazlar. Ergene’yi temizleme vazifesini, sana veriyorum. Gerekli koordinasyonu yap diye, talimat verdiği zaman bizde Ergene ile alakalı eylem planı yaptık. Burada 15 farklı plandan oluşan bir eylem planı hazırladık. Bu proje, çeşitli bakanlıkların birlikte yürüttükleri bir projeydi. Dünyaya örnek olacak bir çevre projesidir" sözlerine yer verdi.

 

"TEKİRDAĞ'IMIZA FAYDALI OLACAK"

 

Ardından programda konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, "Tekirdağ’ımıza çok faydalı olacağına inandığımız, çevreye çok faydalı olacağına inandığımız, Marmara Denizi’ne çok faydalı olacağına inandığımız bu büyük projenin son etabının yapılması için bir araya geldik. Şunu bilmeliyiz ki sanayimiz olmazsa olmazımızdır. Türkiye ekonomisinin belkemiğidir. Sanayi üretimimiz artacak ama sanayi üretimimiz artarken aynı zamanda çevreye uyumlu, çevre dostu bir şekilde devam edecek, genişleyecek, büyüyecek üretimi artıracaktır. Çevre mi sanayi mi? gibi bir ikilemin içine düşmememiz gerekiyor. Bunlar, birbirlerine rakip olan sektörler değildir. İkisini birbiriyle uyumlu bir şekilde geliştirmek bizlerin yapabileceği bir şeydir. Bugün bunu yapmaya gayret ediyoruz. İnşallah bugün yapılacak olan eklemeyle gerçekleştirilecek olan tesiste çevreye çok büyük bir fayda temin edilecek buna sizlerle birlikte şahit oluyoruz" şeklinde konuştu.

 

SALDIRIYI KINADI

 

Ankara Çubuk İlçesi'nde şehit cenazesinde Kılıçtaroğlu’na yapılan saldırıyı kınayarak konuşmasına başlayan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Üzücü bir haber aldık, Ankara'nın Çubuk ilçesinden. Şehit cenazesine katılan Sayın Kılıçdaroğlu'na bir grup tarafından saldırı yapıldığını öğrendim. Çok üzüntülüyüm, kendisine geçmiş olsun diliyorum. Bu hareketleri kınıyorum. Türkiye'de kimsenin siyasetçilere, hiç kimseye karşı bu davranışta bulunmaya hakkı yoktur. Bunun bir provokasyon olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de farklı siyasi görüşten insanlar var. Bunlar tartışabilirler, farklı görüşler ortaya koyabilirler. Beğenen olur beğenmeyen olur, ayrı şeylerdir. Bu tür davranışlar hem milletimizin ahlakına yakışmaz hem hukuken bir suçtur söylemeye gerek yok. Siyasette farklı görüş ve tartışmalar olabilir fakat bunların hepsinin sözle ve fikirle yapılması gerekir. İçinde plan, planlama varsa eğer provokasyon olduğu kanaatindeyim.  Ortaya çıkarılması gerektiğini de düşünüyorum. Sayın Kılıçdaroğu'na geçmiş olsun diyorum" dedi.

 

"ATIKLAR ERGENE'YE YÖNLENDİRİLMEYECEK"

 

Sözlerine devam eden TBMM Başkanı Şentop, "Ergene projesi, dünyanın en büyük çevre projelerinden birisidir. Zamanında çok geniş boyutlu, etraflı düşünmeden verilmiş olan izinler, ruhsatlar var. Basta evsel atıklar olmak üzere sanayi atıkları akıtılırken dikkat edilmemiş. Sanayilere, fabrikalara izinler verilmiş ve bunların ortaya çıkaracağı atıkların ne şekilde atılacağı düşünülmemiş. Bu projeyle, atıkların Ergene’ye yönlendirilmesini ortadan kaldırıyor. Marmara Denizi'ne entegre olacak şekilde bir arıtmaya gönderiliyor. Trakya’yı hem çevre bakımından hem de ekonomi bakımından geliştirmeye gayret edeceğiz. Bu proje için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" sözlerine yer verdi. Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Şentop’un talimatıyla Deniz Derin Deşarj Hattı'na son boru yerleştirildi.

 

Haber / Özge MERİÇ