Sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 7 Meslek Komitesi tarafından Mobilya, Orman Ürünleri ve Ahşap İşletmeciliği Sektör Toplantısı düzenlendi. Toplantıda sektörün sorunları ve çözüm önerileri

GÜNDEM 18.04.2019 17:37:00 0
Sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı

Toplantıda konuşan ÇTSO 7. Meslek Komitesi Başkanı Kenan Aşer, teknolojinin artmasıyla orman ürünü işleyen tesislerde önemli yatırımlar ve kapasite artışları görüldüğünü belirterek “Yatırımlar ve kapasite artışları ülkemizde katma değer oluşturan bu sektörde ihracat rakamları orman ürünleri pazarının dinamik yapısını ve üretim potansiyelini ortaya koymaktadır. 2018 verilerine göre dünya mobilya ihracatı 270 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Orman ürünleri ihracatında ise 850 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılmıştır. Türkiye ise sektörde yüzde 1.15’lik bir paya sahiptir. Ve günümüzde en fazla ihracatı Irak, İran ve Gürcistan’a gerçekleştirmekteyiz” dedi.

 

“ÜRETİM VE KALİTE STANDARTLARINI YÜKSELTMELİYİZ”

 

Gerek hammaddeye yakınlık gerekse teknolojinin üst seviyede seyrettiği üretim bölgesinde olmalarının kendileri için avantaj olduğunu kaydeden Aşer “Sektörün gelişime açık olması, gittikçe artan teknoloji transferi gibi güçlü yönleri iyi kullanmalı, bunların yanında ihracatı artırmalı, üretim ve kalite standartlarını yükseltmek için gayret göstermeliyiz” dedi. 

 

SEKTÖRÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

 

ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve 7.Meslek Komitesi Üyesi Nuran Yeşil de sektörün sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili konuştu. Trakya bölgesi ve yurt içi pazarının mobilya, orman ürünleri ve ahşap işletmeciliği sektörü için yetersiz kaldığını kaydeden Yeşil “Bu sorunu ortadan kaldırabilmek için sektörde faaliyet gösteren firmaların yurt dışı pazar ve müşteri arayışına geçmeleri büyük önem arz ediyor. Bu, ülkemize büyük katkı sağlayacaktır. Çerkezköy’de kapalı bir alanda sadece Trakya’ya hitap ederek iş yapıyoruz. bizim pazarımızın en önemli sorunlarından birisi de rekabet konusunda birbirimizle yarışıyor olma durumundayız. Mobilya sektörü Çerkezköy’de mahalle aralarında devam ediyor. Herkes kafasına göre bir fiyat veriyor ve bu, rekabet konusunda müşteriye de yansıyor” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY VE TRAKYA’DA BİR İLK OLACAK”

 

Yeşil “Çerkezköy Belediye Başkanımız Vahap Akay ile görüştüm. Kendisinde şöyle bir ricada bulundum. Çerkezköy değil sadece, Trakya bölgesini komple kaplayabilecek konumda bize bir yer göstermesini ve bütün mobilya imalatçılarının, ustalarımızın, orman ürünleri satan bu sektörde iş yapan arkadaşlarımızın burada toplanmasını rica ettim. İstanbul’da MASKO var. Neden Trakya’da da böyle bir yer olmasın. Başkanımız bu konuya olumlu yaklaştı. Bu çok kapsamlı bir konu. Ayak üstü konuşup başkandan böyle bir sözü aldık. Ama benim hayalimde olan ve aklımdan geçen bu sektörün önünü açabilmek için bu bölgede,  mahalle aralarındaki mobilyacıları kaldırıp onların hepsini bir İnegöl Mobilya gibi bir bölgede toparlayıp, ihracatı da artırabiliriz. Artık teknoloji gelişiyor, insanlar kendini yeniliyor. Büyük firmaların gelmesi küçük esnafları öldürüyor. Bunun önüne en azından bu şekilde geçebiliriz diye düşünüyorum. Eğer bu çalışma başarılı olursa sadece Çerkezköy’de değil, Trakya’da da bir ilk olacak” dedi. 

 

SÜRESİ 3 YIL

 

Nuran Yeşil’in konuşmasının ardından İstanbul İhracatçı Birlikleri UR-GE (Uluslar Arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) Uzmanı Günay Erdoğan, Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği UR-GE destekleri ile ilgili bilgi verdi. UR-GE desteğinin 2011 yılından beri verildiğini kaydeden Erdoğan, yapılan tüm faaliyetlerin destek oranının yüzde 75 olduğunu belirtti. Erdoğan, projenin süresinin 3 yıl olduğunu, fakat bakanlığın başarılı görmesi durumunda 2 yıl daha uzatılabileceğini kaydetti. İstanbul İhracatçı Birlikleri uzmanlarından Ali İhsan Er, fuar destekleri ile ilgili bilgi verirken, Uzman Nihat Kuru da markalaşma ile ilgili bilgi verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU