"Bu bir kez tartışmaya açılırsa, geriye dönük her seçim tartışılır"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, önceki gün Tekirdağ Yeni Adliye Binasında, Tekirdağ Barosu'nu ziyaret ederek avukatlarla buluştu. Basın mensuplarının sorularını da yanÄ

GÜNDEM 12.04.2019 14:34:00 0

Birlik Başkanı Feyzioğlu’na Tekirdağ’daki programı boyunca Trabzon Baro Başkanı Av. Sibel Suiçmez, Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, Amasya Baro Başkanı Av. Ahmet Melik, Kırklareli Baro Başkanı Av Turgay Hınız, Tekirdağ Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci ve Yönetim Kurulu eşlik etti.

 

SORUNLAR HAKKINDA FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDU

 

Yeni açılan Tekirdağ Adliye Sarayı’nda Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Güngör Karakoç'u da ziyaret eden Feyzioğlu Baro odalarında avukatlarla buluşup mesleğin sorunları hakkında fikir alışverişinde bulundu.

 

“YASADA BİR ENGEL YOK”

 

Tekirdağ programında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Feyzioğlu “Seçimlerin temel esasları mevzuatla düzenlenmiştir. YSK’nın yönettiği bir düzendir, sistemdir bu. Kanuna göre YSK bir takvim dahilinde seçimlerin yönetilmesini sağlar. Bu çerçevede seçmen listeleri askıya çıkmıştır. Askıya çıktıktan sonra itiraz süresi tanınmıştır. İtiraz süresi sonunda itiraz edilmeyen listeler ya da itiraz varsa ona göre sonuçlanmıştır, kesinleşmiştir. Bu kesinleştikten sonra, o seçmen hakikaten o evde oturuyor muydu, oturmuyor muydu diye bakılmaz, bakılamaz. Neden bakılamaz? Çünkü bu bir kez tartışmaya açılırsa geriye dönük Türkiye’deki her seçim tartışılır. Bir süre var, o süre geçti, liste kesinleşti. Şimdi siz kesinleşmiş listeyi tartışmaya açarsanız bundan önceki seçimin listesini de konuşmanız lazım, ondan öncekini de konuşmanız lazım, ondan öncekini de konuşmanız lazım. Hiçbir seçim bu şekilde tamamlanamaz, kesinleşemez. Buradaki üstün kamu yararı, süre bittikten sonra itirazlar yapılıp sonuçlandıktan sonra tekrar açılmamasıdır.  Bazı söylemlerden yürüyoruz. YSK’nın nasıl bir karar vereceğini bilmiyoruz. Ama siyasi partilerin çeşitli temsilcileri bu konuyu tartışıyorlar. Bu seçimle ilgili artık tartışamazsınız. Bundan sonraki seçimle ilgili bir tedbir alınması gerekiyorsa onu alırsınız. Diyebilirsiniz ki yerel seçimlerde 6 ay önceden gelip o ilçede ikamet etmeye başlamak seçmen olmak için şarttır diyebilirsiniz. Böylelikle özellikle muhtar seçimi sebebiyle taşımalar oluyor. Bu yasal mı, evet yasal. Çünkü oyunuzu bir yerde kullanıyorsunuz. Birden fazla yerde oy kullanmıyorsunuz. Öyle olsa o sahtecilik olur. Ama kaydırıyorsunuz, ikametinizi alıyorsunuz, ondan sonra diyorsunuz ki ben geri dönüyorum. Yasada bir engel yok buna. Buna bir engel getirirseniz yasal olarak, bir sonraki seçimde uygulayabilirsiniz, o ayrı bir konu” dedi.

 

“BU, DEMOKRASİYLE İLGİLİ BİR DURUM”

 

Kanunda sandık kurulu başkanları ve üyeleri konusunda da özel hüküm olduğunu dile getirerek “Kanun ‘Bunlar seçimden önce şikayet edilebilir, bu şikayeti ilçe, il YSK karara bağlar, ondan sonra kesinleşir’ diyor. Her biri devlet memuru olan görevlilerden söz ediyoruz. Devlet memurunun ocu, bucu olup olmadığını bilebilir miyiz? Siz bunun sicilinin temiz olduğunu düşünmek zorundasınız. Dedikoduyla hareket edilemez. Şikayet süresi bittikten sonra sandık kurulları kesinleşmiştir. Ben YSK’nın bu sebeple ‘sandık kurulunun yapısı, başkanın yapısı, listeler’ üzerinden olumsuz bir karar yani seçimin yenilenmesi şeklinde bir karar vermesini İstanbul özelinde değil, Türkiye genelinde ve tüm seçimler genelinde çok ciddi sıkıntı yaratacak şekilde görürüm. Demokrasi ile ilgili bir şey. İstanbul şehrinin belediyesiyle ilgili değil. Daha öte bir şey. Bu bakımdan hukukçu olarak düşüncemiz bizim bu yönde. Hiçbir siyasi partinin seçimi kazanması ya da kaybetmesi bizi ilgilendirmiyor. Konumuz bu değil. Demokrasiyi ve bu çerçevede seçimlerin hukuka uygun bir şekilde sonuçlanmasını hukuk devleti adına takip etmek zorundayız. Düşüncelerimizi söyleriz. En son takdir YSK’nındır” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU