"Türkiye, Avrupa'nın 6. büyük makine imalatçısı"

Metal, Makine ve Otomotiv Sektör Toplantısı'nda konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 8. Meslek Komitesi Başkanı Sebahattin Önal, "Makine sektörü ile 2017 yılı dünya makine ticareti sırala

GÜNDEM 10.04.2019 17:40:00 0

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 8. Meslek Komitesi tarafından “Metal, Makine ve Otomotiv Sektör Toplantısı” düzenlendi.

 

TOPLANTI DÜZENLENDİ

 

Saat 14:00’da ÇTSO Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan ÇTSO 8. Meslek Komitesi Başkanı Sebahattin Önal, makine sektörünün 2018 yılında 168 milyar dolar olarak gerçekleşen toplam Türkiye ihracatından yüzde 10,2 pay aldığını belirterek “Makine ve aksamları, Türkiye’nin ihracatında motorlu kara taşıtlarından sonra 2’nci sırada yer alan bir sektör. Türk makine sektöründe 2001 yılında yüzde 27 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2018 yılında yüzde 64,1’e çıktı. Makine sektör tamamı itibariyle ihracatı 2018 yılında 2017 yılına kıyasla yüzde 15,5 artarak 17,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türk makine sektörünün önde gelen ihraç pazarlarında başta AB ülkeleri olmak üzere ikinci sırada ABD yer almakta. Küresel ölçekte rekabetçi olan Türk makineleri ise, ki bu büyük bir başarı örneğidir, makinelerimiz 200 ülkede kullanılmaktadır. Makine sektörü ile 2017 yılı dünya makine ticareti sıralamalarında ihracatta 29.sırada, ithalatta ise 23.sırada yer alan Türkiye, Avrupa’nın 6.büyük makine imalatçısıdır” dedi.

 

“ŞANSLI BİR BÖLGEDE ÜRETİM YAPIYORUZ”

 

Sektörün misyonunun daha yüksek teknolojiye sahip bir makine sanayi yaratarak yurtdışı pazarları ile bütünleşerek ve bu bütünleşme sonucunda edinilecek partnerlerle işbirliği kurmak olduğunu söyleyen Önal “Bu bağlamda oldukça şanslı bir bölgede üretim yapıyoruz. Çerkezköy, Kapaklı ve Saray’ı da kapsayan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamız, OSB’lerimizle birlikte bölgemizde yüzde 28’lik payla makine ve metal sektörü olarak en geniş sektöre sahibiz. Büyük ölçekli firmalarımızın yanında orta ve küçük ölçekli firmalarımız da gerek yurtiçi gerek yurtdışına ihracat yapıyor ve hem bölgemize hem de ülkemize katma değer sağlıyor” dedi.

 

“İŞLEYİŞİN HER KADEMESİNE KANALİZE ETMELİYİZ”

 

Türk makine sektörünün dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi, kaliteli üretim ve ihracat oranlarının artması için Ar-Ge çalışmalarına önem vermesi gerektiğini kaydeden Önal “Sektörlerimiz mutlaka kümelenme faaliyetlerine başlamalı, bu tip toplantıların çoğalması için hep birlikte çalışmalıyız. Bunun yanında hem işin pratiğini öğrenmeleri hem de uzmanlaşmış, yüksek vasıflı, orta ve üst düzey yöneticiler, mühendisler yaratmak maksadıyla bölgemizde yer alan meslek liselerinde eğitim gören çocuklarımızı firmalarımızda işleyişin her kademesine kanalize etmeliyiz” dedi.

 

BU YIL 3’ÜNCÜSÜ DÜZENLENECEK

 

Önal, 2017 yılında ilkini düzenledikleri ve Metal, Makine ve Otomotiv Sektörü için büyük önem taşıyan Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın bu yıl 25-28 Eylül tarihlerinde 3’üncüsünün düzenleneceğini kaydetti.

 

DESTEK PROGRAMLARI ANLATILDI

 

ÇTSO 8. Meslek Komitesi Başkanı Sebahattin Önal’ın konuşmasının ardından KOBİ Uzmanı Özkan Tatlı, sektöre yönelik KOSGEB desteklerini anlattı. KOSBEG’in sektöre yönelik 10 destek programının olduğunu kaydeden Tatlı, bu destek programları ile ilgili bilgi verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU