'Edirne kanser oranı en yüksek illerden biri'

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. İrfan Çiçin, Ulusal Kanser Haftası'nda düzenlenen 'kanser' konulu seminerde yaptığı konuşmada, sig

GÜNDEM 5.04.2019 17:31:00 0

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) konferans salonunda Ulusal Kanser Haftası kapsamında kanser konulu seminer düzenlendi. İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi yöneticileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı seminerde Trakya Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İrfan Çiçin, kanserle ilgili sunum yaptı.

 

“ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA BAŞTA GELİYOR”

 

Kanserin yeni bir hastalık ya da çağımızın hastalığı olmadığını, milattan önce 3 bin yılına kadar dayanan bir geçmişi olduğunu söyleyen Çiçin, kanserin en önemli nedenlerinin başındaysa yaşlanmanın geldiğini ifade etti. Kanserin gelişmiş ülkelerde kalp hastalıklarından da daha sık ölüme neden olmaya başladığını belirten Çiçin “Dolayısıyla hem ölüm nedenleri arasında başta gelmekte hem de hiç nadir gözükmeyen bir hastalık. Gelişmiş ülkelerde kanser Türkiye'den daha sık gözüküyor. Bunun en önemli nedeni bizim nüfusumuzun genç olması. Nüfusumuzun yüzde 80'inin halen 50 yaşın altında olması nedeniyle kanser Türkiye'de, gelişmiş ülkelere bakıldığında daha az gözükmekte. Neden genç nüfusumuzdan dolayı az gözüküyor? Kanserin yaklaşık yüzde 75'i 65 yaşın üzerinde gözüküyor. Kanserin en önemli nedeni yaşlanma" dedi. 

 

“EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN BİRİ YAŞLILIK”

 

Çiçin, Edirne'nin kanser ölümlerinin en yüksek olduğu iller arasında yer aldığını da belirterek “Bunun temel nedeni Edirne'nin de Türkiye nüfusunun en yaşlı illerinden birisi olması ve doğum oranlarının da en düşük olduğu illerden biri olması. Yaşlılık kanserin en önemli nedenlerinden bir tanesi. Niye yaşlanınca kanser oluyoruz? Genetik yapımızı koruyan sistem yaşlandıkça bozulmaya başlıyor ve genetik yapımız bozuldukça da kanseri eğilimimiz artıyor. 2050 yılına kadar toplumun yarısından fazlası 40 yaşın üstünde olacak ve buna bağlı olarak kanser görülme sıklığı artacak. Toplumun neredeyse yüzde 80'i şu anda 50 yaşın altında. 2050 yılında toplumun yarısından fazlası 40 yaşın üzerinde olacak. Yani gelecekte gerek şehrimiz gerekse ülkemizin kanser sıklığı daha artacak. Gelecekte kanserler çok daha fazla karşılaşacağız. Her ne yaparsak yapalım, nasıl diyet kullanırsak  kullanalım yüzde 35'ten yüzde 30'a kanser sıklığını azaltacak bir formülümüz yok” dedi.

 

“TEK DOKTORDAN TEDAVİ ALMAMASI GEREKİYOR”

 

Kanserin tedavisinde kişinin sadece tek doktordan tedavi almaması gerektiğini de vurgulayan Çiçin “Sigarayı bırakırsanız 20-30 yıl sonra sigarayla ilişkili kanser riskini ortadan kaldırırsınız. Mutlak bir koruma sağlar. Bununla birlikte kanseri eğer tek bir kişi tedavi ediyorsa yanlış tedavi alıyorsunuz demektir. Kanser kesinlikle multidisiplinler dediğimiz bir takım tarafından tedavi edilmelidir. Sadece kadın doğumcunun ya da sadece cerrahın tedavi edeceği bir hastalık değildir. Kanserin en önemli nedenlerinden olan sigara her yıl yeryüzünde 2.5 milyon insanın ölümüne sebep oluyor. Sigara bırakma azalmadığı takdirde bu rakam 2050 yılına kadar yılda 12 buçuk milyona çıkacak. Korkunç olan rakam ise şu; sigara gelecek 50 yılda 450 milyon insanın ölümüne neden olabilecek” dedi.

 

Haber / Yakup KARATEPE