Boyraz'dan iddialara cevap geldi

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, şube yönetim kurulu ve denetim kurulunun görevden alınmasının ardÄ?

GÜNDEM 31.03.2019 15:31:00 0
Boyraz

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, şube yönetim kurulu, denetim asil ve yedek üyelerinin tamamı görevden alınırken, şubeyi olağanüstü genel kurula götürmek ve organları oluşturmak üzere Nuray Yorulmaz başkanlığında Volkan Kırmızıgül ve Esengül Akbaş girişimi kurulu atandı.

 

“DERNEĞİMİZE DE BULAŞTIRILMAK İSTENDİ”

 

Dernek yönetiminin görevden alınmasının ardından ortaya atılan iddialara yazılı açıklama ile cevap veren Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, “Siyasetin her geçen gün kirlenen dili, kendi siyasi amaçları için her şeyi kullanmaya hazır bir kişi tarafından derneğimize de bulaştırılmak istenmiştir” dedi. Türkiye Sakatlar Derneği’nde siyasi kimlik ayrımı olmadığını, tam tersine herkesin kendi partisinde siyaset yapmasına destek verildiğini kaydeden Boyraz “Ülkemizin en eski ve en büyük engelli derneği olan TSD tarihi boyunca engellilerin her alanda temsili için parti ayrımı gözetmeksizin çaba harcamaktadır. Derneğimizde hemen her partinin üyesi bulunmaktadır. Bunlar bugün kadar üye oldukları parti nedeniyle hiçbir ayrıma tabi olmamışlardır. Kaldı ki yukarıda belirtilen haber sitesine konu olan kişi de siyasi kimliğiyle yıllardır şube yöneticiliği yapmıştır. Derneğimiz her seçim döneminde engellilerin üyesi oldukları partilerden aday olmaları için teşvik etmekte, seçilebilmeleri için yoğun çaba harcamaktadır. Onların bu hedeflerine ulaşmaları bizler için görünür olmak, sorunlarımıza çözüm için doğrudan müdahale olanağı bulmak anlamına gelmektedir” dedi.

 

“KİM OLURSA OLSUN TAVİZ VERİLEMEZ”

 

Engellilere zarar veren, suiistimal eden, hukuku çiğneyenlere kimliği ne olursa olsun taviz verilemeyeceğini kaydeden Boyraz “Derneğimiz engellilerin haklarını korumak, onların suiistimal edilmesini önlemek için de var gücüyle uğraş vermektedir. Bu çerçevede yanlış yapan her kim olursa olsun hakkında gerekli işlem yapmak milyonlarca engelliye, binlerce üyemize karşı vazgeçilmez ve ertelenemez bir yükümlülüğümüzdür. Üyelerimizin çağrısıyla Çerkezköy Şubemizde yasaların ve Tüzüğümüzün verdiği yetkiyle ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun denetim yapılmış ve birçok yönden yanlışlıklar tespit edilmiştir. Bunların ilk başında dernek binasının mevzuata aykırı bir şekilde yatakhaneye dönüştürülmesi ve bazı zihinsel engellilerin burada tutulmasıdır. Her hangi bir uzman gözetimi, asgari hijyen ve güvenlik kuralları olmaksızın, son derece kötü koşullarda derneğimiz binasında tutulan bu zihinsel engellilerin hayatlarıyla oyun oynanmaktadır. Olayın en korkunç tarafı ise bu engelliler üzerinden rant sağlanmasıdır. Bu kardeşlerimiz her türlü tehlikeye açık, perişan bir halde tutulup, yardım sever insanlara gösterilerek gelir elde edilmektedir. Burada bir barınma sağlama değil düpedüz kirli bir amaç uğruna kullanma durumu söz konusudur. Şube yıllardır belediyeden ihale ile tuvalet işletmeciliği almaktadır. Ancak belgelerden anlaşılmıştır ki burası şube tarafından değil, hukuksuz bir biçimde başkasına devredilerek işletilmektedir. Devrettikleri kişiden kira olarak aldıkları paraların akıbeti ise belirsizdir. Tuvaletleri işleten kişi bugüne kadar kendisine makbuz verilmediğini beyan etmektedir” dedi.

 

RANT PEŞİNDE KOŞTUKLARINI SAVUNDU

 

Çerkezköy Şubesi yönetiminde bulunan kişilerin, engellileri ve derneği kullanarak rant peşinde koşturduğunu savunan Boyraz “Denetim Kurulumuzun tespitlerine yanıt dahi veremeyen bu kişilerin derneğimizi yönetme hakkı olamaz. Bu yanlışlara göz yummak ne hukuka ne de ahlaka sığmaz, sığamaz. Bu nedenle, mevzuatın ve Tüzüğümüzün gerekleri hiç tereddüt edilmeden yerine getirilmiştir. Çerkezköy şubemiz tüm olanakları ile çalışmalarını sürdürecektir” dedi. Engellilerin ortada kaldığı, sokağa atıldığı, engellileri taşıyan araçların ellerinden alındığı gibi iddiaların hiçbir temelinin olmadığını söyleyen Boyraz “Dernek binası engelli bakım evi, yurt, hotel vb. nitelikte belli kurallara göre inşa ve tefriş edilmiş değildir. Burada kurallara uyulmadan insanların yatılı tutulması, ortaya çıkacak en küçük sorunda ağır sonuçlar yaratmaya açıktır. Biz burada tutulan arkadaşlarımızın canlarına değer veriyoruz, onların hak ettikleri, saygın, iyi koşullarda barınmalarını istiyoruz. Kimseyi sokağa atmıyoruz, yetkilileri birilerinin elinde kazanç aracına dönüştürülmüş kardeşlerimize sahip çıkmaya davet ediyoruz. Araçlarımız her zaman olduğu gibi yine üyelerimiz başta olmak üzere engellerin hizmetine devam edecektir. Şubemizi kapatmıyoruz, tam tersine bu görevi hakkıyla ve hukukuyla yerine getirecek ehil ellere teslim etmek üzere üyelerimizi göreve çağırıyoruz. Şubemiz üyelerimize emanettir. Kısa süre içinde genel kurullarını toplayarak, yeni bir yönetimlerini en demokratik şekilde gerçekleştireceklerdir” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU