Yazarlık serüvenini öğrencilerle paylaştı

Çerkezköy'de eğitim veren Özel Gülerçin Koleji tarafından her ay düzenlenen Kariyer Günü kapsamında Yazar Sevim Ak, öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilerin akademik kariyerlerinin yanı sıra kişis

GÜNDEM 21.03.2019 14:42:00 0
Yazarlık serüvenini öğrencilerle paylaştı

Çerkezköy Özel Gülerçin Koleji Konferans Salonu'nda bugün saat 11:00'da düzenlenen söyleşinin konuğu Usta Yazar Sevim Ak oldu. Öğrencilerle buluşan ve tecrübelerini öğrencilerle paylaşan Yazar Sevim Ak, Edebiyatın tanımını yaparak, kitap okumanın önemini vurguladı. Yazdığı ilk öykülerden sonra eserlerinde çocuk kahramanlarının varlığını keşfettiğini belirten Yazar Sevim Ak, 1985 yılından itibaren tamamen çocuk edebiyatı üzerinde çalışmaya başladığını dile getirdi.   

 

 

 

 

EDEBİYAT İLETİŞİMDE HAYAT KÖPRÜSÜ

 

Edebiyat'ın iletişimde bir hayat köprüsü olduğunu dile getiren Yazar Sevim Ak, "Edebiyat dediğimiz, aklın sesli yada sessiz dile gelmesi ve kağıda bir parçasının düşmesi. Hiç kuşkusuz edebiyat olmasaydı insanın pek çok yönü gizli kalacak, tutkularımız hayallerimiz ortaya çıkmayacaktı. Edebiyat insanların birbirini daha iyi anlamalarının yolu, kültürlerin birlikteliğinin vazgeçilmez köprüsüdür" sözlerine yer verdi. Hayatından küçük kesitler veren ve yazarlık serüvenini öğrencilerle paylaşan Çocuk Kitap Yazarı Sevim Ak, "Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldum. 1977-1980 yılları arasında aldığım biyokimya uzmanlık eğitiminin ardından 25 yıl Heybeliada Sanatoryumu'nda özel bir klinikte çalıştım. Yazarlık tutkum öğrencilik yıllarımda başladı. İlk öyküm 1985 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nin pazar ekinde yayınlandı. 1987 yılında yayınlanan Uçurtmam Bulut Şimdi adlı kitabım aynı yıl Akademi Kitapevi Çocuk Edebiyatı Öykü Kitabı ödülünü kazandı" şeklinde konuştu.

 

35'TEN FAZLA ÇOCUK KİTABI VAR

 

Uçurtmam Bulut Şimdi kitabında çocuklar için eğitici ve eğlendirici öykülerin yer aldığını dile getiren Sevim Ak, "Babasının yaptığı uçurtma uçup göklere karışan bir çocuğun hikayesi, depremden korkan çocukların hikayeleri, küçük bir kızın yağmurun sırrını çözüşü gibi öyküleri içeren kitabım 2008 yılında Almanya'da yayımlandı. TRT için çocuk programı senaryoları öyküler yazdım. Yurt dışında Yugoslavya, Arnavutluk, Bulgaristan, gibi ülkelerde de öykülerim yayımlandı. Düşlere Sobe adlı oyunum İstanbul Şehir Tiyatroları'nda Horoz Adam ve Korsan adlı kitabımdan uyarlanan oyunda Ankara Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi" dedi. Çağdaş Çocuk Edebiyatının üretken yazarlarından biri olan Sevim Ak, 35'ten fazla çocuk kitabı olduğunu belirterek, "Bu kitapların bazıları Almanca ve Arapça'nın yanı sıra Kore ve Hollanda gibi çeşitli ülkelerin dillerine de çevrildi. 2009'da dünya çocuk edebiyatının prestijli ödülü Astrid Lingren Ödülü'ne, 2012'de Hans Christian Andersen Ödülü'ne aday gösterildi" dedi. 2000-2007 arasında ODTÜ'nün İLKYAR Vakfı'yla 160 yatılı bölge okulu ve 30 köy okulunda gerçekleştirdiği öykü okuma ve yazma etkinliklerinde anı ve izlenimlerini Güneşin Çocukları adlı kitapta topladığını dile getiren yazar Gökkuşağı Yazı ile Ada ve Adam adlı çocuk romanlarının yayımlandığını dile getirdi.     

 

KİTAPLARI İMZALADI

 

Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Yazar Sevim Ak'a Gülerçin Koleji Okul Müdürü Ömer Kürklü tarafından çiçek takdim edildi. Yazar Sevim Ak, söyleşinin ardından öğrencilerin kitaplarını imzaladı.

 

Haber / Özge MERİÇ