Toplu iş sözleşmesi imzalandı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Personel A.Ş. ve TESKİ Personel A.Ş. ile DİSK Genel İş arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. İmzalanan toplu iş sözleşmesi kapsamında haftalık 45 saat olan Ã?

GÜNDEM 17.03.2019 16:32:00 0
Toplu iş sözleşmesi imzalandı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplu iş sözleşmesi imza töreninde, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Fatih Ünsal, TESKİ Genel Müdür Vekili Dr. İbrahim İçöz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Atabey Baytöre, TESKİ Genel Müdür Yardımcısı İ. Feyzi Ünal, Personel A.Ş. Genel Müdürü Ali Osman Yaşar, Disk Genel İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, sendika temsilcileri ve personel yer aldı.

 

 

 

 

ÇALIŞMA SAATİ 40 SAATE DÜŞÜRÜLDÜ

 

Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan imza töreninde açılış konuşmasını yapan Personel A.Ş. Genel Müdürü Ali Osman Yaşar, İmzalanan toplu iş sözleşmesinin detayları hakkında bilgiler vererek, "Bildiğiniz üzere 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 24 Aralık 2017 tarihi itibariyle çalışmakta olan personele bazı şartlar dahilinde kadro verilmişti. Bunun üzerine Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nde ve TESKİ Genel Müdürlüğü'nde Personel A.Ş. şirketleri kuruldu. 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren de personelimizin bu şirketlere geçişi tamamlandı. Kadroya geçen çalışanların ücretleri ve sosyal hakları, 696 sayılı KHK gereğince 12.04.2018 tarihinde yayınlanan Yüksek Hakem Kurulunca belirlenen toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre altışar aylık dönemler halinde yansıtılmıştır. Ardından DİSK Genel İş Sendikasına, Aile, Çalışma ve sosyal Hizmetler Bakanlığının 31.08.2018 tarihli yazısı ile toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi verilmesi üzerine, toplu iş sözleşme süreci, 15.10.2018 tarihinde yapılan ilk toplantı ile başlamıştı. Ancak 696 sayılı KHK'nın sınırlayıcı etkisi nedeni ile takip eden görüşmeler neticesinde tarafların anlaşmaya varamaması üzerine arabulucuya gidilmişti. Bu süreçte de anlaşılamamış, ancak iletişimin ve görüşmelerin devam etmesi üzerine nihayetinde anlaşma sağlanmış olup 01.01.2019 tarihinden itibaren geçerli olacak ve 1 Temmuz 2020 tarihine kadar yürürlükte kalacak olacak olan bin 750 çalışanı kapsayacak toplu iş sözleşmesinin imzalanmasına karar verilmiştir. Buna göre daimi işçilerde olduğu gibi haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşülmesi, 696 sayılı KHK'nın sınırlayıcı etkisi nedeni ile çalışanlara yansıtılamayan enflasyon farkının, 1 Temmuz 2020 tarihi itibari ile başlayacak olan yeni sözleşme döneminde yansıtılması ve sosyal haklar olmak üzere uzlaşmaya varılmıştır. İmzalanacak olan toplu sözleşmemizin taraflara hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum" sözlerine yer verdi.

 

"İŞ GÜVENCESİ KAZANIMIMIZ OLACAK"

 

Personel A.Ş. Genel Müdürü Ali Osman Yaşar'ın ardından konuşan Disk Genel İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen, "Sizlerin de bildiği ve takip ettiği üzere yaklaşık 5 aydır Büyükşehir Belediyesi Personel A.Ş. ve TESKİ Personel A.Ş. ile bu iş sözleşmesi görüşmelerini sürdürdük. Bugün de bunun artık sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yaklaşık 2 bin 600'e yakın üyemiz var. İmzalayacağımız bu sözleşme 1 Temmuz 2020 yılına kadar geçerli olacak. Sözleşmemize göre, 2018 ve 2019 yıllarının enflasyon farklarını pazarlık konusu olmadan alacağız. Toplu iş sözleşmesine sahip bir işçi gurubu olacaksınız. Yani iş güvencesi kazanımımız olacak. DİSK olarak, her platformda işçilerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle imzalayacağımız sözleşmemizin tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Herkese saygılar ve sevgiler sunuyorum" sözlerine yer verdi.

 

"HERKES BULUNDUĞU KONUMU KORUMAK ZORUNDA"

 

Sendikanın ve sendikalılığın önemini bildiğini belirten,Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Çalışma hayatına işçi olarak başlamış birisi olarak sendikanın ne demek olduğunu, sendikalı olmanın önemini, işçi haklarını çok iyi biliyorum. Ekmeğin artık aslanın midesinde olduğu bir dönemdeyiz. Türkiye'nin ekonomik durumu çok iyiye gitmiyor. Herkes bulunduğu konumu korumak için çok hassas davranmak zorunda. DİSK'in Trakya Bölgesi'ndeki sendikalaşmanın öncüsü olması benim için mutluluk vericidir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ndeki herkes işçi haklarının bilincinde olan kişilerdir. Ben imzaladığımız Toplu İş Sözleşmesi'nin herkes açısından hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından toplu iş sözleşmesi imzalanarak program sona erdi.

 

Haber / Özge MERİÇ