"Kadınlarımız birçok başarılı işe imza attı"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Edirneli kadınlarla bir araya geldi. 5 yılda kadınları sosyal, ekonomik ve siyasal alanda desteklemek amacıyla birçok projeye imza att

GÜNDEM 7.03.2019 16:57:00 0
"Kadınlarımız birçok başarılı işe imza attı"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamından Edirneli kadınları ziyaret etti.

 

"KADIN MERKEZLERİ KURDUK"

 

5 yıllık görev süresi boyunca kadınların siyasal, ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla yer bulabilmesi için mücadele ettiklerini ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha aktif olmalarını sağlamak, dezavantajlı kadınlara yol göstererek, onları da yaşamın her alanına katabilmek ve kadının her meslek grubunda var olabileceğini göstermek adına şehrimizin farklı noktalarına Kadın Merkezleri kurduk. Bugüne kadar Zübeyde Hanım Kadın Merkezi, Özgecan Kadın Merkezi ve Edirne’nin ilk kadın milletvekilinin ismini taşıyan Dr. Fatma Şakir Memik Kadın Merkezi’ni açtık. Hedefimiz 24 mahallemize 24 kadın merkezi açarak; kadınlarımıza umut ışığı olmak” şeklinde konuştu.

 

“76 BİN 6 KİŞİ HİZMET ALDI”

 

Kadın merkezlerinde düzenlenen kurslarla kadınların meslek edinmelerine yardımcı olduklarını belirten Gürkan,“Kadınlarımız bu merkezlerde hem meslek ediniyorlar hem de sosyalleşme imkanı buluyorlar. Spor yapacakları aktivite alanlarının da yer aldığı bu merkezlerde psikolog arkadaşlarımız da onların sorularını dinleyerek; onlarla birlikte çözüm önerileri geliştiriyor. Bugüne kadar belediyemizin verdiği kurs, eğitim, sağlık ve hukuk alanında 50 bin 141 kadın; 25 bin 865 erkek olmak üzere toplamda 76 bin 6 kişi hizmet aldı” ifadelerini kullandı.

 

“307 KADIN PERSONELİMİZE EĞİTİM VERDİK”

 

Gürkan, Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Projesi’nde 11 pilot il arasına girip kadına yönelik düzenlenen çalışmalarda en başarılı belediyelerden biri olduklarını kaydetti. Bu çalışma kapmasında toplu ulaşımda kadın döneminin başladığını vurgulayan Gürkan, “ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump da toplu taşımada yer alan kadın şoförümüz Pelin Aslantaş’tan övgü dolu sözlerle bahsetti. Ayrıca Edirne Belediyesi’nin bünyesine kadın ambulans şoförünü dahil ettik. Farkındalık yaratarak, erken tanının önemine dikkat çekmek amacıyla uygulanan proje kapsamında 307 kadın personelimize eğitim verdik, yaş gruplarına göre kanser taramasından geçirilmelerini sağladık” sözlerine yer verdi.

 

“KADINLARIMIZ SAAT 22:00’DEN SONRA İSTEDİĞİ YERDE İNECEK”

 

Özgecan Aslan cinayetinde sonra tüm Türkiye’ye örnek olmak ve kadınların özgürce sokaklarda dolaşabilmelerini sağlamak amacıyla uğraştıklarını belirten Gürkan, “Belediye Meclisi olarak, kadına yönelik şiddet, taciz gibi konularda sabıkası bulunanlara ticari araç plakası verilmemesi ve şoför olarak çalıştırılmamasına kadar verdik. Ayrıca kadınlarımıza saat 22:00’dan sonra durak harici istediği yerde inebilme ayrıcalığı tanıdık” dedi. Sözlerine devam eden Başkan Gürkan, “Kadınlarımızı ekonomik anlamda da güçlendirmek adına hayata geçirdiğimiz bu proje ile kadınlarımız el emeğiyle ürettiklerini bu pazarda satma imkanı buldu. Sadece ve badece kadınların yer aldığı bu pazara belli kurallar getirdik. Bizim için en önemli kural ise kadınların burada kazandıkları paraları asla ve asla kocalarına vermemeleri. 20 kadınla kurduğumuz Kırsalın Doğal Pazarı’nda şuanda yüze aşkın kadımız yer alıyor” şeklinde konuştu.

 

“MECLİS ÜYE LİSTESİ’NİN İLK 5 SIRASINI KADINLAR OLUŞTURUYOR”

 

Kadınların siyasi alanda da daha fazla yer alması gerektiğini ifade eden Başkan Gürkan, “Kadının ihmal edildiği bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi mümkün değildir. Siyasal alanda da kadınımızın daha fazla yer alması gerektiğinin her zaman farkında olduk. 31 Mart’tan sonra Edirne Belediyesi’nde kadınların siyasal alanda daha fazla yer alabilmeleri için yepyeni bir dönem başlatıyoruz. Belediye Meclis Üyeliği Listesi’nde kadınlara seçilebilir sıralarda yer vererek; Türkiye’de bir ilke imza attık. Belediye Meclisi Üye Listesi’nin ilk 5 sırasını kadınlarımız oluşturuyor, İl Genel Meclisi’nde de birinci sıra adayı bir bayan. İnanıyorum ki evde, okulda, işte çok başarılı işlere imza atan kadınlarımız siyasi alanda da başarısını kanıtlayacak ve Edirne’den tüm Türkiye’ye tüm dünyaya örnek olacaklardır. Edirne kadınlarımızla daha da güzelleşecek. Hep beraber, omuz omuza daha iyi bir Edirne yaratmak için; hepimizin Edirne’si için çalışmaya daha çok çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Haber/Özge MERİÇ