8 bin 300 yıllık tarihi keşfediyorlar

Edirne'yi keşif için gelen Çin Halk Cumhuriyeti Tur Operatörleri ve medya kuruluşları ile buluşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 10 yılda 10 milyon turist hedefine adım adım ilerlediklerini belirtti. G

GÜNDEM 26.02.2019 12:20:00 0
8 bin 300 yıllık tarihi keşfediyorlar

2 gün boyunca Edirne’yi keşfedecek; kentin tarihini, kültürünü, müziğini ve lezzetlerini yakından tanıyacak olan  Çin Halk Cumhuriyeti Tur Operatörleri ve medya kuruluşlarının ilk durağı Tarihi Edirne Belediye Binası oldu.

 

"EDİRNE TARİHİ BİR ŞEHİR"

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çin’den gelen konuklarıyla Belediye Meclis Salonu’nda bir araya geldi. Gürkan, Edirne’nin 8 bin 300 yıllık tarihe sahip bir kent olduğunu belirterek, "Şehrimizin birçok özelliği; birçok önemli unsuru var. Çin ile aramızdaki en önemli bağlardan biri tarihi İpek Yolu. Çünkü binlerce yıl boyunca batıdan-doğuya, doğudan-batıya bütün ticari geçişler İpek yolu üzerinden olmuştur. Elbette bulunduğu konum nedeniyle hem binlerce yıl bütün medeniyetlerin birleştiği bir yer olmuş Edirne hem de bütün medeniyetler Edirne’ye sahip olmak istemiştir. Baktığımızda Edirne; çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış; kadim, tarihi bir şehirdir" sözlerine yer verdi.

 

EN ÇOK TURİST ALAN 3. ŞEHİR

 

Edirne’nin geçmişte olduğu gibi bugün de halen önemini koruduğunu vurgulayan Gürkan, "Balkanlar ve Avrupa’nın Asya’ya geçişi; Asya kıtasından Avrupa’ya geçişler Edirne üzerinden olmaktadır. Dünyanın ikinci büyük kara sınır kapısı Edirne’dedir. Edirne hem Bulgaristan’a hem de Yunanistan’a sınır olması nedeniyle; Türkiye’nin AB’ne en yakın sınır şehridir. Edirne’de her gün alışveriş yapmak-gezmek ve eğlenmek için gelen Yunan ve Bulgar komşularımızı görebilirsiniz. Şehrimizde bin 400 adet tescilli tarihi yapı vardır. Edirne metrekare başına düşen tarihi eser bakımından Dünya’da Floransa’dan sonra ikinci büyük şehirdir. Bu özellikleri Edirne’yi bir turizm kenti yapmıştır. Yaptığımız yoğun tanıtım çalışmaları sonunda 2014 yılında 2 milyon olan iç ve dış turist sayımız; 2018 yılı sonunda 5,5 milyona çıkmıştır. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte bu sayıyı 10 milyona çıkartmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili mastar planlarımızı yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Edirne uluslararası kuruluşların istatistiklerinde de tüm dünyada en çok turist çeken 100 şehir sıralamasında 61 ile 68. sıra arasındadır. Türkiye’de Antalya ve İstanbul’dan sonra en çok turist alan 3. şehirdir Edirne. Özellikle son yıllarda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren eser sayısının artmasıyla yabancı turistlerde giderek artan bir sayıda ülkemize gelmektedir. Bugün itibariyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 4; aday listesinde de 2 eserimiz bulunmaktadır. Bu yıl yapımına başlayacağımız yeni destinasyonlarla turizmdeki sayının çok kısa sürede çok daha fazla artacağını biliyoruz. Özellikle kültür turizmi alanında ilerlemek istiyoruz. Biliyoruz ki dünyada kültür turizmine açık çok fazla sayıda insan var" ifadelerine yer verdi.

 

"ÇİNLİLER EDİRNE’YE ALIŞACAK"

 

Edirne’nin çok önem verilmesi gereken bir şehir olduğunu belirten ETT Eronç Turizm Travel Sahibi Sibel Eronç, Yunanistan’a ve Bulgaristan’a açılan sınır kapısının olması; Avrupa’ya en yakın şehir olması nedeniyle Edirne’nin bu konuda Çin’e çok ilginç geldiğini belirtti. Eronç, "Edirne’yi seveceklerine yüzde yüz eminim. Danslarımızı, yemeklerimizi ve kültürümüzü seveceklerini düşünüyorum. Sadece Selimiye yeter Edirne için. Ben Edirne’nin gelecek 5 yılda çok fazla sayıda Çinli turist alacağına çok çok eminim. Çünkü Edirne Türkiye’nin batıya açılan modern yüzü; Atatürk’ün yüzü. Benim için Edirne bambaşka bir yerde. Çin’e çok fazla gidip geliyorum. Çinliler iyice etüt ettikten sonra bir işe girişirler. Edirne çok güzel bir yer Çinliler Edirne’ye alışacak" sözlerine yer verdi. Başkan Gürkan, daha sonra Çinli misafirlerine Atatürk Odası’nı gezdirerek, Atatürk ve Atatürk’ün Edirne’ye gelişi ile ilgili bilgiler verdi.

 

Haber / Özge MERİÇ