Narkotik dedektör köpekler büyük başarı elde etti

Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü Narkotik Kısım Amirliği bünyesinde görevlendirilen narkotik dedektör köpekler, son bir ay içinde

GÜNDEM 22.02.2019 13:58:00 0
Narkotik dedektör köpekler büyük başarı elde etti

Benga, Timao, Maske, Venüs, Ricky, Teo ve Thea isimlerinde olan 7 narkotik dedektör köpek Kapıkule Sınır Kapısı'nda görev yapıyor. Köpeklerden Venüs para, Timao ise çay ve tütün kokusuna duyarlı hareket ederken 7 köpek son bir ay içinde oldukça başarılı çalışmalara imza attı. Narkotik dedektör köpekler, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda sokulmak istenen ve piyasa değeri toplam 122 milyon lira olan 558 kilo eroin, 241 kilo esrar, 34 kilo uyuşturucu hap ve 115 kilo asitanhidrit maddesinin de aralarında olduğu uyuşturucu maddelerinin ele geçirilmesinde görev alarak büyük başarı elde ettiler.

 

HER GRUPTA 2 DEDEKTÖR KÖPEK GÖREV YAPIYOR

 

Kapıkule'de en büyük yardımcılarının 7 narkotik dedektör köpek olduğunu belirten Kapıkule Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü Narkotik Kısım Amirliği'nde uyuşturucu ile mücadelede görevli dedektör köpek idarecisi Oğuz Çalman, Venüs'ün aynı zamanda banknot kokusunu da aldığını ifade etti. Çalman, "Köpeklerimiz ile biz idarecileri vardiya sistemi ile 24 saat çalışma esasına göre çalışıyoruz. Kapıkule'de üç grup halinde çalışıyoruz ve her grupta iki adet dedektör köpeğimiz görev yapmakta. Yani köpeklerimiz gece de çalışıyorlar ve her köpeğin idarecisi mevcut. Her köpek kendi idarecisiyle çalışıyor. Kapıkule çok yoğun bir sınır kapısı olduğu için köpeklerimizin çok çalıştığını söylemek mümkün. Köpeklere günde bir kez mama veriliyor, belli saatleri var. Belli tuvalet saatleri var. Eğer arama yoksa, kendi eğitim çalışmalarımızı yaptırıyoruz. Yani mesainin hemen hemen tamamını köpeklerimiz ile birlikte geçiriyoruz. Yani kuralı budur. Köpek idarecisi köpeğinin başında, köpeğinden sorumludur ve köpeğin performansından sorumludur. Çalışma disiplininden sorumludur ve her an çalışmaya hazır vaziyettedir" şeklinde konuştu. Son bir ay içinde Kapıkule Sınır Kapısı'nda piyasa değeri 122 milyon lira olan 948 kilo 640 gram uyuşturucu ele geçirdiklerini belirten Oğuz Çalman, "Bu operasyonlarda narkotik dedektör köpeklerimiz yani bizim mesai arkadaşlarımızın doğrudan katkısı kesinlikle çok büyüktür.  Bunları her ay çalışır vaziyette, gerek eğitim çalışmaları gerekli tüm çalışmaları vasıtasıyla çalışmaya hazır tutmamız sayesinde gerçekleşmiştir" sözlerine yer verdi. Uyuşturucu tacirlerinin korkulu rüyası narkotik dedektör köpeklerin  oyun oynadıklarını düşünerek uyuşturucuyu bulduklarını söyleyen Çalman, "Köpeklerimiz aslında çalışırken yani uyuşturucu madde sakladığınızda topları arıyorlar ve buldukları zamanda o topla oyunlar oynuyoruz sanıyorlar. Aslında köpeğin düşüncesi oyun oynamak üzerine ve biz onu köpeğini oyun oynama isteğini işe çeviriyoruz. Uyuşturucu madde aramalarını bu oyun üzerine oturtarak yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

KÖPEK EVİNDE BARINIYORLAR

 

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi'ne bağlı olarak, Trakya, Kocaeli, İstanbul, Mersin, Gürbulak Sınır Kapısı ve Van'ı pilot bölge seçerek, Narkotik Kısım Amirliği'ni (NARKOKİM) kurdu. Pilot bölgelerden biri olan Kapıkule'de görevlendirilen narkotik dedektör köpekler özel olarak yapılan 'Köpek Evi'nde barındırılıyor, özel besleniyor ve sürekli veterinerler tarafından sağlık  kontrolünden geçiriliyor. Hepsi özel eğitimli gümrük muhafaza memurlarına emanet edilen köpekler, sadece kendi idarecilerinin komutlarını yerine getiriyor.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU