O işletmeye 72 bin TL ceza

Kapaklı-Pınarça Mahallesi arasında bulunan bir geri dönüşüm firmasından önceki akşam yayılan gaz kokusu mahalleyi ayağa kaldırdı. Mahalledeki ağır koku nedeniyle emniyet ve AFAD ekipleri alarma geçti.

GÜNDEM 20.02.2019 22:27:00 0
O işletmeye 72 bin TL ceza

Kapaklı - Pınarça mevkiinde birçok hane, bir işyerinden gaz kokusu yayıldığı ihbarında bulundu. İhbarı alan 112 Acil Servis ekipleri, gazdan etkilenen vatandaşları ambulansla hastaneye kaldırdı. İhbar üzerine emniyet ve zabıta ekipleri işletmede incelemede bulunurken, kokunun işletme içinde bulunan kantarın altından geldiğini belirledi.

 

ZEHİRLİ GAZ TESPİT EDİLMEDİ

 

AFAD ekiplerinin işyerinde yaptığı ölçümde herhangi bir zehirli gaz tespit edilemezken, işyerinde gaz kokusunun yoğun olması emniyet ve sağlık ekiplerine zor anlar yaşattı. Gaz kokusunun yoğun olduğu bölgede ikamet eden vatandaşlar olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Edinilen ilk bilgilere göre gazdan etkilenen 17 vatandaş hastanelere kaldırıldı. Olay yerine gelen Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, yetkililerden bilgi aldı. İşyeri sahibi ile de konuşan Başkan Mandalı, konunun üzerinde duracağını ifade etti.

 

İŞLETMENİN FAALİYETLERİ DURDURULDU

 

Konuyla ilgili Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Kapaklı’da bulunan ve 17 kişinin etkilendiği kokunun kaynağı olan firmaya cezai işlem uygulandığı ve faaliyetlerinin durdurulduğu belirtildi. Yapılan açıklamada, bir hurdacıdan yayıldığı değerlendirilen kokudan etkilenen 10 kişinin hastanede tedavi altına alındığına yönelik ihbar üzerine; müdürlüğün teknik personelinin saat 22:00’da olay yerine intikal ettiği ve yapılan denetim neticesinde; ihbarın kaynaklandığı yerde ‘Kocaoğlu Metal’ isimli işyerinin bulunduğu, işletmeye ait Kapaklı Belediye Başkanlığı’nca düzenlenmiş 26.11.2018 tarihli ve 2018-215 sıra Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Tesisi faaliyet konulu İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı'nın mevcut olduğu belirtildi.

 

AYNI GÜN TABURCU EDİLDİLER

 

İşletmenin içerisinde yığınlar halinde tehlikesiz atıkların (metal, plastik vb.) bulunduğu, ancak işletmenin faaliyetine ilişkin Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınmış “Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Belgesi'nin” bulunmadığının tespit edildiği ifade edilen açıklamada “Denetime ilişkin fotoğraf çekimi yapılarak denetim tutanağı tanzim edildi. İşletmede; Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerince saat 21:00’da yapılmış olan kontrol ve ölçümler neticesinde herhangi bir olumsuz duruma rastlanmadığına ilişkin düzenlenmiş tutanak Müdürlüğümüze bildirildi. 21 Şubat 2019 günü saat 11:00 itibariyle Çerkezköy ve Kapaklı Devlet Hastanesi yetkililerinden edinilen bilgi çerçevesinde; olayın gerçekleştiği akşam saatlerinde 11 kişinin Çerkezköy Devlet Hastanesi ve 6 kişinin de Kapaklı Devlet Hastanesi’ne getirildiği, gerekli gözlem ve tahlillerin yapılarak aynı gün taburcu edilmiş oldukları Müdürlüğümüze bildirildi” denildi.

 

RUHSATI İPTAL EDİLECEK

 

İşletmenin ‘Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Belgesi’ olmadan faaliyet göstermesi nedeniyle; Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 15. Maddesi gereği işletmenin Faaliyeti Durdurularak, Mezkur Kanunu'n 20. Maddesi'nin (r) bendince de 72 bin 197 TL idari para cezası tesis edileceği belirtilen açıklamada işletme hakkında Kapaklı Belediye Başkanlığı’nca düzenlenmiş işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptal edilmesi için Belediye Başkanlığına bildirimde bulunulacağı kaydedildi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ