462 vatandaş okuryazarlık belgesi aldı

Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, merkezin 2017- 2018 ve 2018-2019 öğretim yılı çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. "Okuma-Yazma Seferberliği" kapsamında 2018 yılında 28 ayr

GÜNDEM 29.01.2019 14:51:00 0
462 vatandaş okuryazarlık belgesi aldı

Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nin bir yıllık öğretim yılı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, "2018-2019 yılı eğitim öğretim yılında şimdiye kadar 7 bin 944 kursiyere ulaştık. 2017-2018 öğretim yılında 785 kurs açıldı, 17 bin 331 kursiyere ulaşıldı. Bu kursiyerler arasında 10 bin 585’i belge aldı" şeklinde konuştu.

 

10 BİN 585 KURSİYER BELGE ALDI

 

145 bağımlılıkla mücadele eğitimine 6 bin 117 kursiyer katıldığını belirten Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, "2018 yılında yabancılara Türkçe öğretimi kursu sayısı 27 olurken, bu kurslara 451 kursiyer katıldı” diye konuştu. Akman, Halk Eğitimi Merkezi binasında 13 derslik, 4 atölye, bir bilgisayar sınıfı ve bir etkinlik sınıfının bulunduğunu kaydederek, "Eğitimler okullar, resmi ve özel kurumlar, kuran kurslarının mekanlarından da yararlanılarak hizmet vermektedir. Halk eğitimin amacı, düzenlenen kurslarla bilgi ve beceri kazandırmanın yanı sıra vatandaşlarımızın sosyal hayatını canlandırmak; devlet ve vatandaşı bütünleştiren bir köprü görevi görerek birlik ve beraberlik duygularını daha da pekiştirmektedir” sözlerine yer verdi. 2018-2019 eğitim yılında okuma yazma, meslek kursu, sosyal ve kültürel kurslar olmak üzere toplam 327 kursun açıldığını kaydeden Akman, bu kurslara toplam 7 bin 944 kursiyerin katıldığını ifade etti. Akman “ Okuma yazma kursuna 332, meslek kursuna 4 bin 585, sosyal kültürel kurslara 3 bin 27 olmak üzere toplam 7 bin 944 kursiyer katıldı” diye konuştu. 2017-2018 döneminde 785 kursun açıldığını ifade eden Akman “Bu kurslara 17 bin 331 kursiyer katıldı, 10 bin 585 kursiyer belge aldı. Açık lisede 6 bin 566, açık ortaokulda 2 bin 212 kayıtlı öğrencimizle, kayıt, kayıt yenileme ve kitap dağıtım hizmetleri de merkezimizde yapılmakta. Engelli kamu personeli seçme sınavı hazırlık kursuna ise 24 kursiyerimiz katıldı. Mezun ve açık lise son sınıf öğrencilerine yönelik yerleştirme kurslarımız; sabah, öğlen ve akşam grubu olmak üzere 12 sınıf açıldı. Kurslarımıza 1.dönem 284 kursiyer devam ediyor" şeklinde konuştu.

 

28 AYRI YERDE 111 KURS AÇILDI

 

‘Okuma-Yazma Seferberliği’ kapsamında 2018 yılında 28 ayrı yerde 111 kurs açıldığını ve 462 vatandaşın okuryazarlık belgesi aldığını kaydeden Akman, "249 vatandaşımız ise 2.kademe(ilkokul) belgesi aldı. İlçemizin okulları, muhtarlıkları, müftülük, hemşeri dernekleri, fabrikalarla işbirliği yapılarak, okuma-yazma bilmeyenlerin belirlenerek, afişler ve gazete duyurular aracılığı ile gerektiğinde vatandaşın uygun olduğu yerlere gidilerek okuma-yazma kursu açılması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Halk Eğitimi Merkezi mezun öğrencilerimize yönelik, yerleştirme kurslarımız 3 yıldır ücretsiz olarak veriliyor. Katılan kursiyerlerin yerleşme oranları her yıl arttığından, gençlerimiz yoğun ilgi gösteriyor. Geçen yıl 148 öğrencimiz çeşitli alanlara yerleşti. Bu yıl 1.dönem 12 sınıf açıldı, 284 öğrenci kurslarımıza devam ediyor. Ayrıca her yıl tercih danışmanlığı hizmetlerimiz de devam ediyor” şeklinde konuştu.  

 

 

48 AYRI BRANŞTA KURSLAR VERİLDİ

 

Akman, 2017-2018 öğretim yılında açılan kurslarla ilgili bilgi vererek, "2017-2018 öğretim yılında 3-6 yaş çocuk etkinlikleri, 4-6 yaş çocuk etkinlikleri, hasta ve engelli öz bakım destek elemanı, arıcılık, avcılık, emlak danışmanlığı, kurban kesimi, cenaze işleri, ön muhasebe, motorlu taşıt sürücülüğü trafik ve çevre öğretimi, motorlu taşıt sürücülüğü direksiyon eğitmeni, kadın üst giysileri dikim, makine nakışları, üç boyutlu şekillendirme, aşçı yardımcısı, işaret dili, dekoratif ahşap süsleme, tehlikeli ve çok tehlikeli işler kursları, iki boyutlu çizim-Autocadsolidworks, iklimlendirme tesisatları tamirciliği, cilt bakımı ve epilasyon, mantarcılık, gitar, bağlama, tekvando, basketbol, masa tenisi, satranç, ebru, Arapça, diksiyon, tezhip sanatı, yağlı boya, guaj boya, halk oyunları, İngilizce, fotoğrafçılık, hijyen kursları, tiyatro, mehter kursu, okuma yazma, yabancılara Türkçe okuma yazma, yetiştirme ve destekleme kursu, EKPSS kursu ve aile eğitimi kursu verildi” ifadelerine yer verdi.  

 

‘OKULLAR HAYAT OLSUN’

 

Sözlerine devam eden Akman, "Halk eğitimi merkezimizde mesleki ve teknik kurslarla, bölgedeki sanayi kuruluşlarının ve hizmet sektörünün ihtiyacı olan nitelikli ve ara eleman ihtiyacına yönelik mesleki yeterlilik ve iş güvenlik konularında çeşitli dallarda eğitimler verildi. Merkezimizde bu yıl ilk kez cilt bakımı ve epilasyon, moda ve desen tasarımı, hasta ve yaşlı öz bakımına destek olacakların  eğitim, kadın giyim modelist yardımcılığı, iklimlendirme ve tamiri, elektrikli ev aletleri tamiri, bilgisayar destekli grafik ve tasarım, iş ve işçi sağlığı, ilk yardım eğiticisinin eğitimi, mehter kursu, solidworks, mantar yetiştiriciliği, kısa film yapımı ve robot uygulamaları kursları açıldı. Tatilde okulların spor ve kültürel etkinlikler için kullanılarak, çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklardan korunması amacıyla ‘Okullar Hayat Olsun’ kapsamında birçok dalda kurslar açıldı ve devam ediyor. Merkezimiz engelli okulları ve sakatlar derneği ile işbirliği halinde engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu kursları açarak onları kişisel ve mesleki açıdan gelişmesine katkı sağladığı gibi, sosyalleşmelerine de olanak sağlıyor" dedi.

 

Haber /  Gülveren ALTUNOĞLU