Hitabet, sunum ve diksiyon eğitimi düzenledi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası eğitimlerine devam ediyor. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından dün saat 13:30'da "Hitabet, Sunum Ve Diksiyonun Önemi Eğitimi" semineri düzenlendi. Eğitme

GÜNDEM 24.01.2019 15:25:00 0
Hitabet, sunum ve diksiyon eğitimi düzenledi

Eğitmen Kerem Çalıcıoğlu’nun  konuşmacı olarak katıldığı eğitimde, Ses aletlerimiz nelerdir?, Ses nefes özellikleri?, Mükemmel sesin özellikleri nelerdir?, Kelimelerin telaffuzunda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?, Tonlama ve vurgu nedir? Diksiyonda beden dili niçin önemlidir? Neleri içerir?, Güzel konuşmayı bilmek nedir?, Nitelikli bir konuşmada bulunması gereken öğeler nelerdir? konuları anlatıldı.

 

"GÜZEL VE DOĞRU İLETİŞİM"

 

“İnsanlar kendi kusurlarını kendileri yaratırlar” diyerek sunuma başlayan Eğitmen Kerem Çalıcıoğlu, “İnsanlar doğuştan kusursuz olarak doğar. Taki ayaklarınız yere basana kadar. İnsanlar kendi kusurlarını kendileri yaratırlar. Bazı araştırmalara göre insanların en büyük korkuları sahneye çıkma sunum yaparak toplum içinde fark edilmektir. Karşımızdaki kişiyle konuşurken ne söylediğinden çok ne hissettiğine bakmaya başladığımızda artık o kişiyi tam anlamıyla anlayabiliriz. Yani kısacası iletişim kurarken, cümlelerimi kurarken karşı tarafın beyninde kurduğumuz kelimeleri hayal ettirmemiz gerekir. Eğer bunu başarabiliyorsak güzel ve doğru iletişim kuruyoruz demektir” ifadelerini kullandı.

 

“GÜZEL KONUŞMA VE DİKSİYON BİRBİRİYLE YAKINDAN İLİŞKİLİDİR”

 

Güzel konuşma sanatının, doğuştan gelen bir yetenek olduğu kadar, sonradan yapılacak çalışmalarla da desteklenmesi gerektiğini belirten Eğitmen Kerem Çalıcıoğlu, “Konuşmalarını sanata dönüştürebilenler, inandıklarını sunuş biçimleri ile çok daha fazla bireye ulaştırabilirler. Eğer sesimizi düzgün kullanıp nefesimizi doğru ayarlarsak çıkaramayacağımız hiçbir ses yoktur. Sesimizde inişler çıkışlar mutlaka olmalıdır. Eğer sesimize iniş çıkışlar vermeksek ses haritası çizmemizin imkanı yoktur. Güzel konuşma ve diksiyon birbiriyle yakından ilişkili konulardır. Sözcükleri söyleyiş biçiminiz, söyleyişteki vurgu ve tonlamalardan, mesajlarınızın bedenle desteklenmesine kadar iletileri sunmakta yararlandığımız tüm araçlar daha iyi bir diksiyon için gereklidir. Amacımız; Vurgu ve tonlamaların yerinde yapılarak coşkuyu ve heyecanı doğru şekilde dinleyiciye iletme becerinizi ortaya çıkarmanızdır” şeklinde konuştu.

 

“İLETİŞİMDE İMAJ ÇOK ÖNEMLİDİR”

 

Biriyle iletişim kurduktan sonra onda bıraktığımız imajın çok önemli olduğunu belirten Eğitmen Kerem Çalıcıoğlu, “İletişim gözle başlar. Bir sunum yapılacaksa, ya da bir iş başvurusuna gittiğinizde karşı tarafı etkilemek için giyinişiniz, duruşunu çok düzgün olup buluğunuz ortamla alakalı olmalıdır. Çünkü olmanız gerek durumdan çok farklı bir duruşla karşı taraf için kötü sonuçlar alabilirsiniz. Mesela bir iş görüşmesinde giydiğiniz kıyafet yüzünden karşı taraf sizin bu işi istemediğinizi, bu işe uygun olmadığınızı, işi ciddiye almadığınızı hatta bu şekilde kendi özel hayatınızda bile ciddi biri olmadığınızı düşünebilir. İmaj sözle başlarken konuşmayla da yıkılabilir. Bu yüzden bir kelimenin önemli oluşu ya a olmayışı bu tamamen sizin elinizdedir. Buna kendiniz karar verip karşı tarafı etkilemeniz gerekmektedir. Ama şöyle bir şey eklemekte isterim ki ne kadar donanımlı olursanız olun karşı taraf sizi ilgilenmiyorsa bunun hiçbir önemi yoktur. Bu yüzden karşı tarafın dikkati çekip ses tonunuzu ona göre ayarlamanız gerekiyor. Konuşma sonrasından karşı tarafı ne kadar etkilerseniz o imajı bırakırsınız. Aklıda kalmakta, akıldan silinmekte tamamen sizin elinizdedir” sözlerine yer verdi.

 

“İYİ BİR KONUŞMACI ZENGİN BİR BİLGİ VE DÜŞÜNCE BİRİKİMİNE SAHİP OLMALIDIR”

 

Hitabetin ne olduğundan bahseden Eğitmen Kerem Çalıcıoğlu, “Bir düşünceyi, inancı, kendisini dinleyenlere ustaca, etkili bir biçimde iletme sanatı, söz sanatıdır. Bir topluluğun önünde bir düşünce ve inancı savunmak, savunduğu düşünce ve inancı o topluluğa aşılamak amacıyla yapılan konuşma türüdür. Hitabeti, dokusuna duygu ve coşkunun karıştığı bir tür konferans olarak da değerlendirmek mümkündür. Hitabet sanatı, daha çok söz söyleme serbestliğinin bulunduğu toplumlarda gelişmiştir. Konuşmacı bir konudaki düşüncelerini, duygularını ve heyecanını kendisini dinleyen kişilere aşılamak ister. Bunu yapabilmesi için de bazı özelliklere sahip olması gerekir: İyi bir konuşmacı, kendini dinleyenlere karşı duyarlı olmalıdır. Onların ilgilerini, tepkilerini göz önünde tutmalıdır. İyi bir konuşmacı, söz söylediği konuda zengin bir bilgi ve düşünce birikimine sahip olmalıdır. İyi bir konuşmacı, söyleyeceklerini amacına uygun bir yönde duygu ve düşünce akışını bozmadan dile getiren kişidir. Bunun için de dinleyicilerini yakından tanır. Onların düzeyine göre söylevine öz ve biçim kazandırır” şeklinde konuştu. Eğitim, Eğitmen Kerem Çalıcıoğlu’nun katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla son buldu.

 

Haber/ Seda AKYOL