Sanatseverler klasik müziğe doydu

Bisanthe 4. Uluslararası Oda Müziği Festivali dünyaca ünlü piyano sanatçısı İdil Biret ve Borusan Quartet'ın resitali ile açılış yaptı. Sanatseverlerin yoğun katılım gösterdiği açılı?

GÜNDEM 22.01.2019 14:10:00 0
Sanatseverler klasik müziğe doydu

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Bisanthe Uluslararası Oda Müziği Festivali, açılış gecesinde dünyaca ünlü Piyano Virtüözü İdil Biret, Borusan Quartet ile birlikte sahne aldı. Konsere gösterilen büyük ilgi nedeniyle salonun tamamen dolması üzerine ek sandalyeler yerleştirildi, yer bulamayanlar merdivenlere oturarak konseri ilgiyle takip etti. 400 kişilik salondaki konseri yaklaşık 600 klasik müziksever izledi.

 

KOKTEYL DÜZENLENDİ

 

Bisanthe 4. Uluslararası Oda Müziği Festivali’nin açılışı dolayısıyla Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu fuaye alanında açılış kokteyli düzenlendi. Kokteyle Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve eşi Belgin Eşkinat’ın yanı sıra Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve eşi ile onur konuğu olarak Şair Ataol Behramoğlu da ilgi gösterdi.

 

600 KLASİK MÜZİKSEVER KATILDI

 

600 klasik müzikseverin katıldığı konserde Bisanthe Uluslararası Oda Müziği Festivali Genel Sanat Yönetmeni Kemal Küçük konser başlamadan önce bir konuşma yaparak, "Bu yıl dördüncüsünü yaptığımız festivalimizde bugüne kadar 30 farklı grup sizlerin huzuruna çıkarak konser verdiler. Bu yıl da 9 farklı grup sahne alacak. Bu festivalin de önceki yıllarda olduğu gibi sizlerin sayesinde yoğun ilgiyle geçmesini diliyoruz. Ekonomik anlamdaki bu zor günlerde inatla ve şevkle bu festivali sürdüren Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’a klasik müzik ve kültür adına teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

 

İNADINA SANAT, İNADINA KÜLTÜR, İNADINA DEMOKRASİ

 

Genel Sanat Yönetmeni Kemal Küçük'e teşekkür eden Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ise, "Bu akşam şeref verdiniz, salonu doldurdunuz. Ben de Kemal Bey’e dört yıldır sürdürdüğümüz yol arkadaşlığımız için teşekkür ediyorum. Dört yıl önce bir Gülsin Onay konseri sırasında başlayan birlikteliğimiz sürüyor. Bu yıl yine birbirinden güzel konserler izleyeceğiz. Gönül isterdi ki daha uygun bir salonda biz bu konserleri yapalım ama imkanlar buna elvermedi. Umarım Nisan ayından itibaren birtakım zincirler kırılır,  birtakım kapılar açılır da biz daha büyük bir salonda, daha çok seyirciyle bu etkinlikleri gerçekleştiririz. Bu şehir sanatla yaşamaya devam edecek, inadına sanat, inadına kültür, inadına demokrasi diyeceğiz. Çünkü burası Tekirdağ’ın, Trakya’nın kalbi Süleymanpaşa. Hepinize teşekkür ediyor, iyi seyirler diliyorum" dedi.

 

DAKİKALARCA AYAKTA ALKIŞLANDI

 

Açılış konuşmalarının ardından başlayan konserin ilk yarısında Borusan Quartet, Wolfgang Amadeus Mozart’a ait String Quartet (Yaylı dörtlüsü) No. 19 Do Majör, K. 465 isimli eserini icra etti. Konserin ikinci yarısında ise İdil Biret Borusan Quartet’e katıldı ve birlikte RobetSchumann’ınPiano Quintet (Piyano beşlisi) Mi bemol majör, Op. 44 eserini seslendirdiler. Yaklaşık 1 buçuk saat süren performans dakikalarca ayakta alkışlanırken, sanatçılar bir kez birlikte bir kez de İdil Biret’in solo performansı olmak üzere iki kez yoğun istek üzerine sahneye dönerek fazladan parça çaldılar.  

 

SANATÇILARA ÇİÇEK TAKDİM ETTİ

 

Konser bitiminde Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun sahneye gelerek sanatçılara çiçek takdim etti. Eşkinat, performanslarından ötürü İdil Biret ve Borusan Quartet üyesi sanatçıları tebrik ederek, “Sanatçılarımıza teşekkür ediyorum. Muhteşem bir konserdi. Atatürk öyle bir Cumhuriyet kurdu ki, o Cumhuriyet,dünya çağdaş sanatına İdil Biret’i kazandırdı. Kendisini tebrik ediyorum" diye konuştu. İdil Biret konser çıkışı hayranları için albümlerini ve biyografisini imzaladı. İmza için bekleyenler uzun kuyruklar oluşturdu.

 

FESTİVAL PROGRAMI

 

Düzenlenecek tüm konserlerin 20:00’de başlayacağı festivalde konser öncesi kampüs girişinden rektörlük binasına kadar ring hizmeti verileceği belirtildi. Bisanthe Uluslararası Oda Müziği Festivali'nin 22 Ocak 2019 Salı – Ametist Klarnet Beşlisi, 23 Ocak 2019 Çarşamba – Bozok Quartet, 25 Ocak 2019 Cuma –Bendis Trio, 26 Ocak 2019 Cumartesi – Bosphorus Nefesli Beşlisi, 28 Ocak 2019 Pazartesi – Likya Trio, 30 Ocak 2019 Çarşamba – Mimar Sinan Kontrbas Quartet, 1 Şubat 2019 Cuma – Bisanthe Quartet, 2 Şubat 2019 Cumartesi – Emre Tamer ve İstanbul Camerata Barok konserleriyle devam edeceği açıklandı.

 

Haber / Özge MERİÇ