Türkiye, Sarıkamış şehitleri için yürüdü

Enver Paşa komutasında, 104 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak, şehit düşen 60 bin Mehmetçik, 'Gençlik Şühedanın İzinde Yürüyor' sloganıyla Allahuekber

GÜNDEM 6.01.2019 18:42:00 0
Türkiye, Sarıkamış şehitleri için yürüdü

Enver Paşa komutasında 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihlerinde Sarıkamış'taki Allahuekber Dağları'nda, Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken şiddetli soğuk, açlık ve yetersiz giysiler nedeniyle şehit düşen 60 bin asker için ‘Gençlik Şühedanın İzinde Yürüyor’ sloganıyla Allahuekber Dağları’nda yürüyüş düzenlendi.

 

ÇERKEZKÖY’DEN DE KATILIM OLDU

 

Düzenlenen yürüyüşe, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve Çerkezköylü gazilerin yanı sıra Türkiye’nin birçok kentinden Kars’ın Sarıkamış ilçesine akın eden her yaştan yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

 

SARIKAMIŞ'A AKIN ETTİLER

 

'Gençlik Şühedanın İzinde Yürüyor' sloganıyla düzenlenen yürüyüşe her yaştan yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Katılımcılara kamyonlarla erzak ve Türk Bayrağı dağıtıldı. Yürüyüş kar yağışı altında saat 10:30’da başlarken, askeri helikopter sürekli güvenlik amacıyla uçuş yaptı. Katılımcılar, dev bayrak ve Atatürk posterleri taşıyarak, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları attı. Yukarı Sarıkamış Mahallesi'ndeki tören alanında yürüyüşün sonlandırılmasının ardından tören düzenlendi. Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sarıkamış, bu toprakları vatan kılan tarihi dönüm noktalarından birisidir. Sarıkamış'ın bize anlattığı dersler var, miras var. Buradaki kahramanlık destanı ortadadır” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Şehitlerin bıraktığı emanetin ne olduğunu bilen bir milletiz. Bugün bir tek duamız, niyazımız var. Biz Sarıkamış'a bir şey söylemeye gelmedik. Allah bizi ecdadımıza, tarihimize bizi, bize bırakılan büyük medeniyetimize mahcup etmesin. Sevgili bakan arkadaşım söyledi, çok çalışıp çok güçlü, kudretli olup, zengin olup, başımızı göğe değecek kadar özgür ve hür olup, bütün dünyaya bu medeniyeti anlatmak ve aktarmak bizim sorumluluğumuzdur” dedi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da “Sarıkamış şehitleri listesine baktığımızda millet olarak en büyük gücümüz zenginliğimizin birlik şuuru olduğunu görüyoruz. Şehitlerimizin bıraktığı bayrağı hakkıyla taşımak her birimizin en mukaddes vazifesidir. Gereğinde bu vatan için ecdadımız gibi canımızı vermek kadar bu ülkeyi geleceğe taşımak için var gücümüzle gece gündüz çalışmak da boynumuzun borcudur” dedi.

 

ATKI VE BERELERİ TESLİM ETTİLER

 

Sarıkamış şehitlerini anmak için Kars’a giden Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve beraberindeki gaziler ile Çerkezköy Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Emine Demir, Kars Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nı da ziyaret ederek Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Çerkezköylü kadınların Mehmetçikleri için ördükleri boyunluk ve atkıları teslim etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU