Esnaf ve sanatkarların sorunlarının araştırılmasını istedi

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, esnafın yaşadığı ekonomik zorlukları gündeme getirdi.  Esnaf ve sanatkarların sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırması Ã

GÜNDEM 28.12.2018 13:13:00 0
Esnaf ve sanatkarların sorunlarının araştırılmasını istedi

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 750 bin esnaf ve sanatkarın olduğunu ifade ederek, esnafların yaşanan ekonomik kriz yüzünden primlerini dahi ödeyemez duruma düştüğünü, emekli olabilecek kadar şanslı olan esnaf emeklilerinin de düşük emekli maaşı sebebiyle geçinmekte zorluk yaşadığını, ek iş yapmak zorunda kaldığını belirterek “Açlık sınırının bin 943 TL olduğu bir koşulda esnaf emeklilerine bin 414 TL  emekli maaşı vermek insafsızlıktır” dedi.

 

“İŞYERİNİ KAPATAN ESNAF SAYISI YÜZDE 12 ARTTI”

 

Verdiği meclis araştırması önergesinde özellikle Ankara, İstanbul gibi şehirlerde AVM’lerin sebep olduğu iflasların olduğunu dile getiren Yüceer “2018 yılında 2017’nin aynı dönemine göre işletmesini kapatan esnaf sayısı yüzde 12 arttı. AVM’ler ile rekabet edemeyen küçük esnaf ekonomik kriz ve dövizdeki yüksek kur sebebiyle iflas etti” dedi.

 

“REKABET EDEMEZ HALE GETİRİLDİ”

 

Yüksek enflasyon ve faiz oranları sebebiyle reel ticaretin durma noktasına geldiğini dile getiren Milletvekili Yüceer “Esnafın kriz içinde olması aynı zamanda ücretli çalışanların da ekonomik buhran içinde olduğunun göstergesidir. Zaten finansman sorunu ile mücadele eden esnaf ve sanatkârlar zorlaşan piyasa koşullarında AVM’lerve Zincir mağazalarla rekabet edemez duruma düşmüştür. Bu durum karşısında gerekli tedbirler alınmamış ve esnafımız korunamamıştır” ifadelerini kullandı.

 

“ESNAF BORÇ SARMALINA GİRDİ”

 

Son 16 yılda uygulanan neoliberal politikalar nedeniyle esnaf ve sanatkârların büyük zarar gördüğünü, özellikle son yıllarda ağır bir borç sarmalına girdiğini ve kredilerini ödeyemez hale geldiğini ifade eden Yüceer “Esnaf örgütleri bu sıkıntılar karşısında çözüm bulamamaktadırlar. Esnafımızın yaşadığı sorunlar yalnızca ekonomik bir sorun olmaktan çıkmış sosyal bir soruna dönüşmüştür. Bu durum esnaflarımızın asgari ihtiyaçlarını dahi karşılayamamalarına, ailelerini geçindirememelerine neden olmaktadır” açıklamasını yaptı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU