"Türkan Bebeği unutmayacağız unutturmayacağız"

Bulgaristan'da totaliter baskıcı rejim tarafından Türklere yapılan zulümde annesinin kucağında 17 aylıkken vurularak hayatını kaybeden Türkan bebek 34. ölüm yıldönümünde Edirne'de yapı

GÜNDEM 25.12.2018 12:07:00 0
"Türkan Bebeği unutmayacağız unutturmayacağız"

Edirne Şükrüpaşa Mahallesi Göçmen evleri mevkiinde anıtı bulunan Türkan Bebek için düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ardından İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.Törene katılanlar Türkan Bebek Anıtı’na karanfil bıraktı. Öğrencilerin o dönemi anlatan şiirleri ise duygu dolu anlar yaşattı.

 

DİRENİŞİN SİMGESİ

 

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, bugünün Balkan Türkleri için önemli bir gün olduğunu belirterek, "Asimilasyon kampanyasına karşı çıkan annesi Fatma’nın ardından şehit düşen Türkan Bebeği unutmayacağız ve unutturmayacağız" dedi. Edirne Balkan Türkleri Federasyon Başkanı Erhan Pekkan ise isimleri, dinleri değiştirilerek asimilasyona uğrayan Türklerin direnişi sırasında 17 aylık Türkan Bebeğin annesinin kucağında şehit olduğunu ve Türkan Bebeğin bu direnişinin simgesi haline geldiğini söyledi.  

 

BU SALDIRILAR ASLA KABUL EDİLEMEZ

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, dünyanın neresinde olursa olsun, kime karşı yapılırsa yapılsın bir insanın dinine, diline, insan haklarına karşı yapılan saldırıların asla ve asla kabul edilemeyeceğini belirterek, "Bulgaristan’da dönemin yönetimi tarafından soydaşlarımıza, din kardeşlerimize karşı 1984’te başlatılan öncelikle isim değiştirme, ardından milliyet değiştirme, ardından din değiştirme zulmünün oradaki kardeşlerimizin tarafından nasıl kabul edilmediğini, nasıl karşı konulduğunu, bütün bunları barışçıl eylemlerle yapılırken dönemin yönetimi o masum insanların, kardeşlerimizin üzerine coplarla, silahlarla, tanklarla nasıl yok etmek üzere geldiği hepimizin hafızalarında canlı" şeklinde konuştu.

 

HER ZAMAN OMUZ OMUZA OLDUK

 

Gürkan, 1984 yılında o büyük göçün olduğu dönemde Edirne’de farklı bir görevde göç nedeniyle Edirne’ye gelen soydaşların kayıtlarını yapan görevlilerden birisi olduğunu hatırlatarak, "Dolayısıyla o günlerin hatıraları halen hafızalarda capcanlı duruyor. Bugün geldiğimiz noktada Bulgaristan Türkleri, güçlü bir dayanışma ile o yılları çabuk atlattılar.  Tarih bize şunu öğretiyor; nerede olursak olalım Türk asla esir olmaz. Nerede olursak olalım Türk asla dinini, milletini, ırkını inkar etmez ve sonuna kadar sahip çıkar. Bu bazen 17 aylık Türkan Bebek olur bazen 77 yaşındaki Halil Avcı olur. Ama Türkler asla mülteci olmazlar. Bugün Bulgaristan’da ki soydaşlarımız dünden daha fazla birlik ve beraberlik içinde olmalı. Dünden daha fazla birbirlerinin haklarına daha fazla sahip çıkmalı diye düşünüyoruz.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti zaman zaman farklı iktidarlar tanışır, farklı partiler hükümet olurlar bu Türkiye’nin iç meselesidir, bir demokrasi yolculuğudur. Türkiye Cumhuriyeti’nde hangi parti iktidar olursa olsun, hangi parti muhalefet olursa olsun bizim yurtdışındaki soydaşlarımıza karşı bakış açımız asla değişmez. Türkiye Cumhuriyeti; dünyanın neresinde olursa olsun bir Müslüman ile bir Türk ile her zaman omuz omuza olmuştur. Onun davasına gönül vermiştir, vermeye de devam edecektir. Bulgaristan’daki kardeşlerimi şunu söylemek isterim; ne derdiniz,  ne sıkıntınız olursa olsun biz Türkiye’deki bütün partiler iktidarıyla muhalefetiyle hep yanınızdaydık, hep de yanınız da olmaya devam edeceğiz. Hep birlikteyiz hep birlikte olmaya devam edeceğiz" sözlerine yer verdi.

 

YAPILMASI GEREKENLERİ HEP BİRLİKTE İNŞA ETMELİYİZ

 

Aynı hüznü tekrar yaşamamak için yapılması gereken şeylerin hep birlikte inşa edilmesi gerektiğini dile getiren Edirne Valisi Ekrem Canalp, "Türkan Bebek Anıtı bize hüznü, gözyaşını, olmaması gereken şeyleri ifade ediyor. Biz bu hüznü geçmişte yaşadık, tekrar yaşamamak için yapmamız gereken şeyleri hep birlikte inşa etmemiz gerekiyor" dedi. Daha sonra Türkan bebek ve tüm şehitler için dua edildi.

 

Haber / Özge MERİÇ