Kapaklı, 2020'de tekli eğitime geçecek

Yerli ve Milli Projesi kapsamında Fatma-İrfan Mandalı İlkokulu'nda düzenlenen Doğu Anadolu Bölgesi tanıtım etkinliğinde konuşan Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz KapaklÄ?

GÜNDEM 21.12.2018 13:16:00 0
Kapaklı, 2020

Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Yerli ve Milli’ Projesi kapsamında Fatma-İrfan Mandalı İlkokulu’nda Doğu Anadolu Bölgesi tanıtım günü etkinliği düzenlendi. Bugün saat 10:00’da düzenlenen etkinliğe Kapaklı Emniyet Müdürü Yaşar Terzioğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, AK Parti Kapaklı Belediye Başkan Aday Adayları Ömer Karadeniz ve Akın Yılmaz, Kapaklı Müftüsü İsa Aktaş, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Kapaklı Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Kadir Arıcı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Temsilcisi İbrahim Çetintaş, Küçükyaylalılar Derneği Başkanı Selami Tetik, okul müdürleri, öğretmenler ve davetliler katıldı.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİ TANITTI

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte konuşan İrfan-Fatma Mandalı İlkokulu Müdürü Erdal Durak, “Doğu Anadolu Bölgesi’nin yurt ekonomisine en büyük katkısı canlı hayvan ve hayvan ürünleri ihracatı alanındadır. Yurdumuzdaki canlı hayvan ve hayvan ürünlerinin yüzde 25’e yakını bu bölgemizde yetiştirilir. Bunun yanı sıra Malatya ve civarında kayısı üretiminde ülke ekonomisine önemli bir katkısı bulunmaktadır. Toprak ürünleri bakımından ekonomimize katkısı az olmakla beraber madencilik alanında yurt ekonomisine katkısı önemlidir. Tüm yurtta çıkarılan bakırın yüzde 50’si, kromun yüzde 70’i, demirin yüzde 75’i, çinko ve kaya tuzunun önemli bir bölümü bu bölgemizdedir. Bölgenin elektrik enerjisi üretiminde payı büyüktür” dedi.

 

“BÖLGEYE CANLILIK KAZANDIRIYOR”

 

Bölgede yer alan Palandöken ve Sarıkamış Kayak Merkezlerinin kış turizmi açısından hem ülke ekonomisi hem de bölgeye ayrı bir canlılık kazandırdığını dile getiren Durak, bu programın hazırlanmasında emeği geçen ve katkı sunan herkese teşekkür etti.

 

“AMACIMIZ FARKINDALIK OLUŞTURMAK”

 

Kapaklı Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz da “Yerli ve Milli projemizin 4’üncü ayağı Doğu Anadolu Bölgesi’ni Fatma-İrfan Mandalı İlkokulu’nda icra ediyoruz. Kapaklı Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ekibimizle birlikte ilk kez bu projeyi tartıştığımızda aslında bu kadar yankı uyandıracağını düşünmemiştik. Fakat toplumda gerçekten çok güzel bir teveccühle karşılandı. Bundan dolayı herkese teşekkür ediyorum” dedi. Bu projenin geleneksel hale gelmesi için de çaba sarf edeceklerini dile getiren Danışmaz “En önemli amacımız yerli ve milli kavramları açısından farkındalık oluşturmak. Sanırım biz bunu Kapaklı’da gerçekleştirdik, hatta Tekirdağ ilimizde de gerçekleştirdik. Çünkü çok güzel dönüşler alıyoruz” diye konuştu.

 

“244 YENİ DERSLİK KAZANDIRILACAK”

 

Kapaklı’nın eğitim durumu ile ilgili de konuşan Danışmaz “İlçemiz 23 bin öğrencisi, bin 30 öğretmeni ve 59 resmi/özel kurumu bulunan çok büyük bir eğitim ordusu. Şuanda 460 dersliğimiz var. Yapılan devlet yatırımları ile 244 derslik daha ilçemize kazandırılacak. Mevcut dersliğimizin yüzde 50’sinden fazlasını biz devlet olarak yapıyoruz. 2019-2020 eğitim yılı sonu itibari ile normal eğitime geçişle ilgili planımız hazır” dedi.

 

“NORMAL EĞİTİME GEÇİRMİŞ OLACAĞIZ”

 

Kapaklı’da devam eden okul inşaatlarıyla ilgili de bilgiler aktaran İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, “Atatürk Mahallesi’nde 3 tane okul inşaatımız var. 8 derslikli anaokulu, 24 derslikli ilkokul ve 24 derslikli ortaokul. Kapaklı Belediyesi Ortaokulu şuanda çok kalabalık. Trakya’nın en büyük okul bizde. 2 bin 700’den fazla mevcudu var.  2 bin 700 mevcudu olan bir okulda Trakya’da başka bir yerde yok. Bu okulumuzu normal eğitime çevirmek için devletimizin katkılarıyla 24 derslikli bir ortaokulu Atatürk Mahallemize yaparak normal eğitime çevireceğiz. Yine aynı bölgede bulunan İsmet İnönü İlkokulumuzun bin 650 mevcudu var. 24 derslikli ilkokulla o okulumuzu da rahatlatmış olacağız. Yine o bölgede anaokulu anlamında da öğrenci sayısında bir yoğunluk var. 8 derslikli anaokulumuzu da bitirdiğimiz an o bölgeyi artık normal eğitime geçirmiş olacağız. Dolayısıyla Atatürk Mahallesi’nde sorunumuz kalmayacak” dedi.

 

“OKUL YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR”

 

Merkez Mahallesi'nde de Sanayiciler İlkokulu ve Fatma-İrfan Mandalı İlkokulu’nun yanında yapılan 21’er derslikli 2 okulla her 2 okulun da normal eğitime döneceğini kaydeden Danışmaz “Sınıf mevcutları 30 ve altına inecek. Dolayısıyla burada da 2-3 yıllık bir rahatlamayı sağlamış olacağız. Gazi ilkokulu ile İmam Hatip Ortaokulumuz aynı binayı paylaşıyor ve her ikisinin toplam mevcudu 2 bin 600 civarında. Her iki okulumuzun da rahatlaması için Gazi İlkokulu yerinde kalmak şartıyla,  Kültür Merkezi inşaatının yanında yapılan İmam Hatip Ortaokulumuzun inşaatı bittiğinde ve İmam Hatip Ortaokulu’nu kendi yerine aldığımızda bu 2 okul da normale dönecek. Bizim de hükümet konağımız bittiğinde biz de Milli Eğitim Müdürlüğü olarak şuan bulunduğumuz binadan çıkacağız. İmam Hatip Lisemiz de Yıldızkent’e yapılan 24 derslikli Anadolu İmam Hatip Lisemize taşındığında bizim binamız boşalacak. Bu binayı da yanımızda bulunan Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne devrettiğimizde o da normal eğitime geçecek. Şuanda bulunduğu bina 19 derslik, bizim vereceğimiz binadaki toplam atölye ve derslik sayısı ise 32. Orayı da normal eğitime çevirmiş olacağız” diye konuştu.

 

“BÖLGENİN EN İYİ ANADOLU LİSESİ BİZDE OLACAK”

 

Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi şu anki mevcut binasından çıktığı anda da o binanın Gazi Ortaokulu’na devredileceğini ve Gazi Ortaokulu’nun normal eğitime geçeceğini kaydeden Danışmaz “Böylece merkezi rahatlatmış olacağız. Defacto deposunun yanında YIldızkent Ortaokulu ve 2 tane inşaatımız var. İmam Hatip Lisemizin inşaatı var. Hemen yanına 2 tane daha ortaokul yapıyoruz. Dolayısıyla o bölgede ortaokul ile ilgili hiçbir sorunumuz kalmayacak. Yıldızkent bölgesinde 32 derslikli Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi’nin inşaatı devam ediyor. 500 kişilik spor salonu ile birlikte bitirdiğimizde Çorlu-Çerkezköy-Kapaklı-Saray bölgesinin en iyi Anadolu Lisesi bizde olacak” diye konuştu.

 

“GERÇEKLEŞME SÜRESİ 1 BUÇUK YIL”

 

Defacto’nun karşısına bir Anadolu Lisesi inşaatı tekliflerinin olduğunu dile getiren Danışmaz “İhale aşamasında, orası yakın zamanda başlayacak. Karaağaç’taki Anadolu Lisesi’ni oraya aktardığımızda Karaağaç’taki Şehit Kadir Dadaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de normal eğitime dönmüş olacak. O bölge Yıldızkent’e yakın olduğu için önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte gözde bir okul haline gelecek. O bölgede İmam Hatip Ortaokulumuz da faaliyete geçtiğinde Karaağaç’ta bulunan Atatürk Ortaokulu ve İmam Hatip Ortaokulu birbirinden ayrılacak ve 2’si de normal eğitime geçmiş olacak. Karaağaç’ta 24 derslikli bir ilkokul inşaatımız var. O da bittiğinde Karaağaç da artık normal eğitim yapar hale gelecek. Bunların gerçekleşme süresi yaklaşık 1 buçuk yıl” dedi.

 

“15 YATIRIM VAR”

 

Kapaklı’nın her yıl 8-10 bin göç alan bir sanayi şehri olduğunu dile getiren Danışmaz “İlçemize her yıl 2 bin – 2 bin 500 arasında yeni öğrenci geliyor. Normal eğitime döndükten sonra bile bizim yılda 2 ya da 3 okul yapmamız gerekiyor. Sadece inşaatlarla bu işi çözemeyiz. Bir taraftan inşaatlarımız sürerken diğer taraftan da eğitimin niteliğinin artırılmasını sağlamaya ve çeşitli projelerle bunları desteklemeye çalışıyoruz. Aslında Yerli ve Milli projemizin bir amacı da bu” dedi. Kapaklı’da inşaatı devam eden okul yatırımlarının toplam maliyetinin 90 milyon lira olduğunu dile getiren Danışmaz “10 okul, 2 spor salonu, 3 tane de sonradan yapılacak bina ile birlikte 15 yatırım var” dedi. 

 

YÖRESEL YEMEKLER İKRAM EDİLDİ

 

Doğu Anadolu Bölgesi tanıtım videosunun ardından okul öğretmenlerinden Rıdvan Erkek ve Bülent Sevil, Doğu Anadolu yöresine ait türküleri seslendirdi. 4/B sınıfı öğretmeni Ezgi Çoban ve öğrencileri tarafından hazırlanan kına gecesi gösterisinin ardından öğrenciler tarafından sunulan Kafkas Halk Oyunları gösterisi ile program sona erdi. Okulun konferans salonun düzenlenen etkinliğin ardından katılımcılara Doğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri ikram edilirken, bağlamayı eline alan Küçükyaylalılar Derneği Başkanı Selami Tetik, müzik ziyafeti sundu.  

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU – Özge MERİÇ