Keşan TSO'dan esnafa uyarı

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, fiyat etiketi, yerli üretim logo kullanım zorunluluğu ile sahte ve taklit ürünler konusunda artan denetimler ile ilgili üye işyerlerini ve bölge esnafını uyardı.

GÜNDEM 20.12.2018 14:30:00 0
Keşan TSO

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nin “Etiket bulundurma zorunluluğu” başlıklı 5 inci maddesinde yapılan düzenleme ile perakende olarak satışa sunulan mal veya hizmetlere ilişkin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatının belirtilmesinin zorunlu hale geldiğini hatırlattı.

 

YERLİ ÜRETİM

 

Resmi Gazete’de yayımlanarak, 3 Ekim 2018 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile etiket ve listelerde bulunması zorunlu bilgilere; malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih ile üretim yeri Türkiye olan mallar için, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret hususlarının da eklendiğini belirten Keşan TSO Yönetimi, vatandaşları uyardı. Keşan TSO Yönetimi konu ile ilgili üye işyerlerinin ve bölge esnafının mağduriyet yaşamamaları için tüketicilere yönelik mal satışlarında, ürünün ülkemizde üretildiğini göstermek üzere tüketicilerin dikkatini ilk bakışta çekecek nitelikte hazırlanan “Yerli Üretim” logosunun ve detaylı etiketin zorunlu kullanımına değindi.

 

SAHTE VE TAKLİT ÜRÜNLER KONUSUNDA UYARDI

 

Üretimi Türkiye’de yapılan ürünlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde kullanılması zorunlu “Yerli Üretim” logosunun Bakanlık tarafından belirlenmiş şekline ve kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Keşan TSO Yönetimi, özellikle sahte ve taklit ürünler konusunda denetimlerin artması ile birlikte üye işyerlerinin ve bölge esnafının mağduriyet yaşamamaları için konuya hassasiyet göstermelerini istedi. Keşan TSO Yönetimi temel amacı "perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılmasıyla indirimli satışlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek" olan yönetmelik ile tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi açısından önemli olduğu vurgulandı.

 

86 BİN 282 ÜRÜN DENETLENDİ

 

Yapılan denetimlere de dikkat çeken Keşan TSO Yönetimi, bu kapsamda 81 ilde ticaret il müdürlükleri aracılığıyla 6 bin 611 firmanın toplam 86 bin 282 ürününün denetlendiğini, 132 üretici firmadan ise bu yönde yazılı savunma talep edildiğini belirtti. Vatandaşın da söz konusu denetim mekanizmasına dahil olduğuna dikkati çeken Keşan TSO Yönetimi, haksız fiyat artışı, eksik bilgili etiket, sahte ve taklit ürünler ile yerli üretim logosu bulunmayan ürünlerin şikayet bildirimi ile ilgili mobil uygulamanın yaklaşık 40 bin vatandaş tarafından indirildiği dile getirildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU