Özelleştirmeler meclis gündeminde

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, özelleştirmeleri meclis gündemine taşıdı. Mecliste konuşan Kaplan, "Özelleştirilen yerlerin değerli arazilerine AVM, rezidans yapıldı. Tekirdağ'da b

GÜNDEM 19.12.2018 16:19:00 0
Özelleştirmeler meclis gündeminde

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun bütçeleri ile ilgili olarak İyi Parti Grubu meclis genel kurulunda söz alan İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, özelleştirmenin çalışma hayatını olumsuz etkilediğini ifade etti.

 

OLUMSUZ ETKİLERİ ÖN PLANA ÇIKIYOR

 

Özelleştirmenin özellikle gelişmekte olan ülkelerde, işsizliğin artmasına, iş güvencesinin zayıflamasına,  farklı ücret uygulamalarına ve taşeronlaşmanın yaygınlaşmasına neden olduğunu, çalışma hayatını etkilediğini ve özelleştirmenin çalışanlar açısından olumsuz etkilerini ön plana çıkardığını belirten Kaplan “Ülkemizde kamu kurumlarının özelleşmesini yoğunlukla Yabancılaştırma olarak görmekteyiz. Zira Ülkemizde özelleştirilen birçok kurumların yabancılara satıldığı bilinmektedir. Özelleştirme sonucu çalışma hayatında değişmeler ortaya çıkmıştır. Özelleştirme ile sendikaların yapmış oldukları toplu sözleşme hakları ve yönetime katılma hakları zayıflamıştır. Yeni işverenler, toplu sözleşme yerine bireysel sözleşme yoluna gitmişlerdir” dedi. Çalışanların ücret düzeylerinin düştüğünü, çalışma saatlerinin arttığını ifade eden Kaplan, işten çıkartmalar olduğunu ve personel tasfiyesinin boyutunun büyüdüğünü söyledi.

 

“ŞEKER PANCARI TARLALARDA KALDI”

 

Milletvekili Kaplan, özelleştirilen yerlerin değerli arazilerine AVM ve rezidans yapıldığını ifade ederek “Bütün bunlar sonucunda, özelleştirmenin çalışanlar ve çalışma hayatı üzerindeki etkilerini, istihdam düzeyindeki değişme, işten çıkarma ve işsizlik, sendikasızlaştırma, toplu iş sözleşmelerindeki değişiklik, ücret yapısındaki değişme ve ücretlerdeki düşüş, çalışma şartlarında değişme ve sosyal güvenlikte zayıflama olarak görülmektedir. Özelleştirme yapılacak kurum ve kuruluşlarda, çalışan insanlarımızı mağdur etmeden,gelir dağılımı, istihdam, toplu iş sözleşmeleri gibi haklarının korunması gerekmektedir.Ülkemizin önemli gelir kaynağı kuruluşlarından biri olan şeker fabrikalarının satılması, ülkemizdeki pancar üreticilerini de belirsiz bir geleceğe doğru sürüklemiştir. Bu fabrikaların satışından pancar üreticisi, çalışan işçi, yöre halkı, esnaf, hayvancılık yapanlar, taşımacılık işiyle uğraşanlar doğrudan etkilenmiştir. Şeker pancarı tarlalarda kalmıştır. Özelleştirilen fabrikalar şeker pancarı almamaktadırlar. Kota sorunları vardır” dedi.

 

YERİNDE YELLER ESİYOR

 

Tekirdağ’da özelleştirilen rakı fabrikasına da değinen Kaplan “Tekirdağ’da binlerce ailenin geçim kaynağı olan rakı fabrikasının yerinde yeller esmekte, binlerce metrekare arazinin ne olacağı bilinmemekte, Ankara Et Balık Kombinasının yerine AVM,İstanbul Zincirlikuyu’daki Karayolları binası ve arsasının yerine AVM ve rezidans, Samsun Sigara Fabrikasının yerine AVM yapıldı. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bu yapılanlardan kimler fayda sağlamıştır? Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından, Türkşeker'e ait, seçim bölgem olan Tekirdağ'daki 13 bin metrekarelik alanda imar değişikliğine gidilmiş, fabrikaların üretim yerine imara açılacağına ve arsasının, konut alanına dönüştürülmesine karar verilmiştir. Fabrikayı satın alan şirket, buraya AVM ve lüks rezidans da dahil her türlü ticari yapı ve konut yapabilecektir. Üstelik Özelleştirme Yüksek Kurulu imar değişikliğine itirazın önü de kapatmıştır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının sayfasında ‘Özelleştirmenin temel amacı nihai olarak, devletin ekonomide işletmecilik alanından tümüyle çekilmesini sağlamaktır’  denmektedir. Bu cümlede özelleştirilen kurumlarda çalışan insanlarımızın haklarının korunması nerededir?” ifadlerini kullandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU