Subaşı: Yaşadığımız dünyanın analizini yapın

Trakya Üniversitesi İlim ve Düşünce Topluluğu tarafından Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde "Biz Hangi Dünyada Yaşıyoruz" başlıklı konferans düzenlendi. İlahiyat FakÃ?

GÜNDEM 18.12.2018 15:54:00 0
Subaşı: Yaşadığımız dünyanın analizini yapın

Dr. Necdet Subaşı'nın konuşmacı olarak katıldığı konferansa; Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Genel Sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç, İl Müftüsü Emrullah Üzüm ile birlikte akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

İLİM VE DÜŞÜNCE ADAMI

 

Konferans kapsamında bir konuşma yapan Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fatih Yakar, Dr. Necdet Subaşı’nın önemli referansları ortaya koyan bir ilim ve düşünce adamı olduğunu ifade etti. Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Dr. Dr. Necdet Şubaşı’nın bir duruş, mütevazilik, alim ve arif örneği olduğunu söyledi.

 

BİZ HANGİ DÜNYADA YAŞIYORUZ?

 

Dr. Necdet Subaşı “‘Biz hangi dünyada yaşıyoruz?’ sorusu hepimizin sorduğu ve cevabını aradığı bir soru. Bu sorunun basit cevapları var. Duruşumuza göre, kişiliğimize göre, entelektüel düzeyimize göre farklı cevaplar verebiliriz. Dostlarımızla ilgili anlatacağımız ne kadar hikaye var diye düşünüyorum ve yeni dostlarımızla bu tür hikâyeler olmadığını görüyorum. Yeni dostlarımızla daha çok yazışmalar, mukaveleler, anlaşmalar, çıkar ortaklıklar. Her şeye rağmen bütün eksikliklerine ve yarım kalmışlıklarına rağmen eski dostluklar unutulmuyor. Biz hangi dünyada yaşıyoruz sorusu aslında Abdülkerim Sürüş’e ait bir kitabın ismi. Özellikle 80’lerin başında, oldukça yaratıcı ve kışkırtıcı sorular sorarak, bize yaşadığımız dünya ile ilgili temel birtakım problemleri sıralıyor. ‘Yaşadığınız yerden emin misiniz?’, ‘Siz hangi dünyanın ürünüsünüz?’, ‘Hangi dünyanın içinde yuvarlanıp gidiyorsunuz?’ gibi sizin eşik atlamanız için sorulan sorular bunlar. Siz her zaman rutin ve anlamlı bir hayatın içinde yaşarsınız ve bu süre içerisinde sizi kışkırtacak ve tahrik edecek sorular sorulmamıştır. Bu tür sorular size eşik atlatır. ‘Biz hangi dünyada yaşıyoruz?’ da aslında eleştirel bir soru. Yaşadığımız dünya ile ilgili düşünmeye, konuşmaya başladığımızda belli ki onu gözden geçirmeye başlamış ve konuyu masaya yatırmaya başlamışızdır" dedi.

 

"BU SORULAR ÖNEMLİ SORULARDIR"

 

İnsanlara eşik atlatan ve onları cevaplar aramanın peşine düşüren soruları tarihe damga vurmuş kişilerin küçük yaşlardan itibaren sorduğunu fakat maalesef günümüz dünyasında bu soruların belki 30’lu yaşlardan sonra sorulmaya başlanabileceğini ifade eden Dr. Necdet Subaşı, "Bir gün sizin inandıklarınızı ağır bir şekilde eleştirecek birileri çıkacak karşınıza ve o gün ilk önce kendi bildiklerinizi alelacele gözden geçirerek okumaya başlayacaksınız. Daha sonra onun yetmediğini anlayacaksınız. İnsanların çoğu ise bu soruları atlatmayı seçer ama aslında bu sorular bize çağ atlatma niteliğinde önemli sorulardır. Ben size hem yaşadığımız dünyanın sıkı bir analizini yapmayı öneriyorum hem de bu gayreti sürdürenlere destek olma inancımı paylaşmak istiyorum" dedi.

 

EMEK VERMEDEN DON KİŞOT’LUK YAPARSAK DURUŞUMUZU DA KAYBEDERİZ

 

İnsanın peşinden gitmesi gereken soruların içsel dünya ile alakalı olduğunun altını çizen Dr. Necdet Subaşı, "Manevi dünyada ise kocaman bir körleştirme operasyonunun parçası olduğumuzu söylemek istiyorum. İçinden geldiğimiz kültürün bizim tercihlerimizi etkilememesi mümkün değil. Bizim uzun bir soy zincirinden taşıdığımız huylarımız var. Günümüzde gelenek tartışmaları kör bir cesaretle sürdürülüyor ve bu çok tehlikeli bir durum. Geleneksiz hiçbir toplum yaşayamaz. Gelenek ise bizim yüzyıllar boyunca geliştirdiğimiz düşünce ve davranış şeklidir" dedi. Tüm bu gelenek tartışmalarından hareketle günceli ve küresel bilgiyi reddetmemek ve gölge mesafesinde takip etmek gerektiğini belirten Dr. Necdet Subaşı “Dahil olduğumuz inançlarımızın, tercihlerimizin, bağlı olduğumuz disiplinlerin büyük bir bölümü küresel bilgi akışı içerisinde bize geliyor. Medya ve sosyal medya iletişim ağları içerisinde bunlara ulaşabiliyoruz. Ama maalesef bu konuda medya ve sosyal medyayı etkin bir şekilde kullandığımız söylenemez. Büyük bir hevesle bunları kullanıyoruz ama ileride bunların nasıl bir insan yaratacağını kestirebilmiş değiliz.” dedi. Dr. Necdet Subaşı “Eğer aile, genetik, tarih, muhit, mahalle vs. sıralanan konuları gözden geçirmeyi ve bunlarla ilişkileri masaya yatırmayı göze alırsak o zaman çevremizdeki tüm sorunlara karşı daha somut daha sıcak daha sonuç alınabilir bir heyecan duyabiliriz. Bunlar üzerine, ayaklarımızı bastığımız toprak üzerine, üstünde yüceldiğimiz tarih üzerine hiçbir emek vermeden Don Kişot’luk yaparak dünyaya hava atarsak maalesef durduğumuz yeri de duruşumuzu da kaybederiz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Haber / Aleyna ÇELİK