MEK-SİS Projesi tamamlandı

Trakya Üniversitesi'nde, hayata geçirilen  "Yükseköğretim Mekanları Yatırım Karar Destek Sistemi" (Mek-Sis) projesi üstün bir başarıyla tamamlandı.  Mekansal planlama ve kullanım pratiklerin

GÜNDEM 18.12.2018 15:35:00 0
MEK-SİS Projesi tamamlandı

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda düzenlenen kapanış toplantısına; Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, akademik ve idari çalışanlar ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

PROJE HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

 

Yükseköğretim Mekanları Yatırım Karar Destek Sistemi kapsamında düzenlenen toplantıda öncelikle projenin geçmişi hakkında bilgi verildi. Buna göre, kamu kaynaklarının kullanımında verimsizliğe yol açan sorunlara çözüm üretmek amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, Kalkınma Bakanlığı uzmanları tarafından tasarlanan, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü'nün işbirliğinde gerçekleştirilen 'Yükseköğretim Kurumları Yatırım Karar Destek Sistemi Geliştirilmesi Etüt Projesi'nin Nisan 2017’de tamamlandığı ve Mek-Sis projesinin uygulamaya konulduğu belirtildi. 28 Mart 2018’de, Ankara Kalkınma Bakanlığı’nda, tüm üniversitelerin Yapı İşlerinden Sorumlu Rektör Yardımcıları ve Yapı işleri Daire Başkanlarının katıldığı bir toplantı düzenlendi ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından projenin önemini anlatan bir sunum yapıldı. Toplantıda, bundan sonraki süreçte, üniversitelerin yatırım taleplerinin, Mek-Sis projesi verilerine göre objektif olarak değerlendirileceği belirtilerek, tüm devlet üniversiteleri söz konusu projeyi tamamlamakla görevlendirildi.

 

TAKIMLARA EĞİTİM VERİLDİ

 

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu’nun yürütücülüğünde, kurulan Ekip, Mek-Sis konusunda Trakya Üniversitesi’nde izlenecek yol haritasını belirleyerek, 30 Nisan 2018 itibarıyla Trakya Üniversitesi MEK-SİS proje çalışmalarını başlattı. Saha çalışmaları için, Mühendis Nihat Çolak’ın koordinatörlüğünde, Yapı İşleri Daire Başkanlığı ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nden pek çok çalışan ve özellikle Mimarlık Fakültesi’nden çok sayıda öğrenci ekibe dahil edildi. Süreçle birlikte gerekli cihazlar alındı. Metrik ölçümler, numaralandırma ve kodlama, iç ortam kalite ölçümleri (nem, ısı, CO2, gürültü ve ışık düzeyi) gibi konular için, oluşturulan takımlara eğitim verildi. Projeyle, Trakya Üniversitesi’nde 19 ayrı yerleşkede, 603 derslik, 54 amfi, 215 eğitim laboratuvarı, 145 araştırma laboratuvarı ile birlikte barınma, sağlık, yönetim, toplantı ve konferans salonu, kütüphane, sağlık hizmetleri, spor ve sosyal alanların içinde olduğu toplam 153 binada, 14 bin 236 mekânın metrik ölçümleri, numaralandırma ve kodlama işlemleri ile birlikte önerilen standartlara uygun olarak belirlendi, 144 mekânın iç ortam kalite ölçümleri yapılarak veri sistemine girildi.

 

ÖNEMLİ BİR PROJE

 

Proje ile ilgili konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Kalkınma Bakanlığımız, gelecek dönemde yükseköğretimde kaliteyi artırmak ve talep edilen projelere daha fazla kaynak ayırmak adına üniversitelerdeki mekânsal planlama ve kullanım pratiklerini değiştirmek, verimliliği odağına alan bir yaklaşımı hayata geçirmek amacıyla Mek-Sis Projesi'ni başlattı. Biz de Trakya Üniversitesi olarak, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu’nun liderliğinde, akademisyenlerimiz ve uzman teknik çalışanlarımızla birlikte bu projeyi en iyi şekilde gerçekleştirdik. Hem üniversitemizdeki kalite ve verimliliği artırmak hem de ülkemiz adına kaynaklarımızın verimli kullanılması adına çok önemli bir proje" sözlerine yer verdi.

 

"ÇALIŞMAMIZI BAŞARIYLA TAMAMLADIK"

 

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Trakya Üniversitesi Mek-Sis Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, "28 Mart 2018’de, Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan’ın davetiyle Ankara’da gerçekleşen Mek-Sis Projesi tanıtım toplantısına, Yapı İşleri Daire Başkanımız Edip Bey ile birlikte katıldık. Sayın Bakanımız burada, Mek-Sis projesinin önemini anlattı ve gelecek dönemde yatırım destek kararlarında tüm üniversitelere gerekli olan desteğin, bu sistemde yer alan verilere göre yapılacağını bildirdi. Bu toplantının ardından, üniversitemiz Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda görevli uzman çalışma arkadaşlarımızdan oluşan bir ekibi, Süleyman Demirel Üniversitesi’ne proje eğitimi için gönderdik. Sonrasında geniş katılımlı proje ekibimizi oluşturduk ve yol haritamızı belirledik. Trakya Üniversitesi Mek-Sis proje ekibi olarak çok yoğun, özverili ve örnek bir ekip çalışmasıyla, Nisan ayı sonunda başlattığımız çalışmamızı, 1 Kasım itibarıyla başarıyla tamamladık. Bugün Trakya Üniversitesi mekânlarının envanter bilgisini üreterek, elde ettiğimiz tüm verileri Mek-Sis Projesi için hazırlanan veri sistemine girmiş bulunuyoruz. Projenin ana yürütücüsü olan Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız da, hem Rektörümüzü hem de şahsımı bizzat arayarak tüm üniversiteler arasında bu işi layıkıyla ve en iyi şekilde tamamlayan üniversite olduğumuzu ifade etti. Bu önemli projeyi başarıyla gerçekleştirmiş ve tüm üniversiteler arasında ‘en iyi’ olarak takdir edilmek bizleri çok mutlu etti" sözlerine yer verdi. Konuşmaların ardından projede görev alan akademisyen, idari ve teknik çalışanlar ve öğrencilere teşekkür sertifikaları verildi. Kapanış toplantısı, sertifikaların verilmesinin ardından gerçekleştirilen kokteyl ile son buldu.

 

Haber / Yakup KARATEPE