"İthalat mantığı ile tarımı düzeltemezsiniz'

Ülke gündemini değerlendiren Saadet Partisi Çorlu İlçe Başkanı Aytuğ Aslan, "Tarım bir ülkenin can damarlarından birisidir. Bugün tarıma destek verilmez, çiftçimize el uzatılmazsa çok değil 1

GÜNDEM 13.12.2018 16:57:00 0

Saadet Partisi Çorlu İlçe Başkanı Aytuğ Aslan, ülke gündemini değerlendirdi. Bu hükümetin sadece yatırım politikasının değil tarım politikalarının da iflas ettiğini ifade eden Aslan “Çarşının, pazarın, halin ve çitçimizin durumu ortadadır. Milletimiz menemene koyacak soğan alamayacak duruma gelmiştir. Peki sormak istiyorum tarımı ve çiftçiyi kalkındırması gerekenler ne yapıyor? Konu ile alakalı Ticaret bakanı diyor ki; ‘gerekirse soğan ithal ederiz’. Bu mantık kesinlikle doğru bir mantık değildir. Hayvancılığı bitir et ithal et, tarımı bitir soğan ithal et. Bu ülke düne kadar kendi kendisine yetebilen bir ülke iken şuan soğana muhtaç hale getirildi. Bu zihniyet ile ne tarımın, ne ekonominin, ne hayvancılığın kalkınması ne yazık ki mümkün değildir” dedi.

 

“EKİP BİÇECEK ÇİFTÇİ BULAMAYACAĞIZ”

 

Tarım konusunda TÜİK'in yapmış olduğu işlenen tarım alanları yüzdeliğine de değinen Aslan “Bugün ülkemizde tarım alanlarının Muğla’da yüzde 8.72’si, Erzurum’da yüzde 13’ü, Antalya’da yüzde 14.08’i, Sivas’ta yüzde 28’i, Adana’da yüzde 30.8’i, Konya’da yüzde 45.04’ü, Şanlıurfa’da yüzde 50,13’ü işleniyor. Çiftçimiz bugün toprağını terk ediyor. İktidar ne yapıyor Somali'de, Sudan'da tarım arazisi kiralamaya çalışıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre 2002 yılında 2 milyon 588 bin olan çiftçi sayımız bugün 2 milyon 132 bin kişiye düştü. 2002 yılında 164 milyon 960 bin dekar olan işlenen arazi bugün 148 milyon 792 bin dekara geriledi. Tablo ortada. Tarım bir ülkenin can damarlarından birisidir. Bugün tarıma destek verilmez, çiftçimize el uzatılmazsa çok değil 15 yıl sonra ekip biçecek çiftçi bulamayacağız” dedi.

 

“FAİZ İLE EKONOMİYİ DÜZELTEMEZSİNİZ”

 

Aslan “O yüzden bir kere daha uyarmak istiyorum. İthalat mantığı ile tarımı düzeltemezsiniz, faiz ile ekonomiyi düzeltemezsiniz. Bu zihniyet değişmedikçe de ülkemizin ayağa kalkması mümkün değildir. Biz bütün bunlara rağmen ülkemiz için de milletimiz içinde ümit var. Milletimiz için çare var” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU