Sanayici ve ihracatçı üyelerin sorunları konuşuldu

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Dünya Gazetesi ve Euler Hermes Sigorta Firması tarafından yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Meti

GÜNDEM 6.12.2018 14:59:00 0
Sanayici ve ihracatçı üyelerin sorunları konuşuldu

Sanayi ve ihracatçı üyelerin sorunlarının konuşulduğu yuvarlak masa toplantısına, Çorlu TSO, Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Meclis Başkanı Erdim Noyan,  Meclis Üyeleri; Mehmet Manav, Ramazan Dumru, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Metin Taşdelen, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ve Haber Müdürü Ece Ceyhun, Euler-Hermes Sigorta’nın Genel Müdürü Özlem Özüner, Pazarlama, Dağıtım Kanalları ve Ticari Tahsis Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gürcan Köseoğlu, Direkt Satış Kanalı Müdürü Berna Aktuvar ile Migiboy Tekstil A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Canpolat, Lila Kağıt Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celal Öğücü, EST Panel Şirket Sahibi Nüvit Kırçuval, Else Elektrik Seyfettin Koçak, Bilkont Tekstil Ramazan Dumru, Polifarma Yetkilisi Vildan Kumrulu, Semilyon Ev Aletleri Erkan Toprak, UPR Tekstil Mehmet Elverdi, Pektaş Tekstil Nejla Pektaş, Alfa Kutu Altan Çinoğlu ve Devrim Matbaa Ambalaj  Genel Müdürü Özgür Eski ve Odamız Genel Sekreteri İbrahim Karağöz katıldı.

 

DÜNYA’NIN 3. AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ TÜRKİYE’NİN TEK DEŞARJI

 

Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, "7 bin 300’ün üzerinde üye sayımız mevcut. Bunların 1000 tanesi sanayicidir. Çorlu, sanayinin, ticaretin ve tarımın birlikte yürüyebildiği nadir noktalardan bir tanesidir. Bölgemizde çok ciddi bir arıtma projesi yapılmaktadır. Sadece Çorlu ve Ergene bölgesinde 5 tane OSB bir tane ASB bulunmaktadır. Çerkezköy ve Tekirdağ’ın geneli düşünüldüğünde ise 9 OSB ve 1 ASB vardır.. Bunların arıtmaları ortak bir proje ile denizin altına deşarj ediliyor. Bu projenin toplam tutarı 1.3 milyar TL’yi geçecek gibi gözüküyor. Finansmanı devletten ödemesi sanayicimiz tarafından karşılanmaktadır. Dünya’nın 3. Avrupa’nın en büyüğü Türkiye’nin ise tek deşarjıdır. Bölgemiz sanayicisi için bunun tamamlanması büyük avantaj olarak nitelendirilebilir" sözlerine yer verdi.

 

"FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ"

 

Asıl sıkıntıya dikkat çeken Volkan, "Esas sıkıntı bölge sanayicimizin bunun ödemesini üstlenmiş ve bunu da 10 yıl gibi kısa bir sürede ödeyecek olmasıdır. Bu ne kadar sanayiyi direkt ilgilendiriyor olsa da aynı zamanda ticaretle uğraşan üyeleri de ilgilendirmektedir. Sanayi ne kadar büyürse ticarette o kadar kuvvetli ve hızlı büyüyecektir. Devlet destekli kredinin 30 yıla çıkarılması hususunda faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Hem altyapı hem de derin deşarj da tamamlandığında rekabet gücü olarak Çorlu ve Çerkezköy Dünya ile yarışabilecek standartlara ulaşacaktır diye düşünüyorum" dedi.

 

SANAYİCİNİN YAŞADIĞI SORUNLARA DEĞİNDİ

 

Sanayicilerin yaşadığı sorunlara değinen Meclis Başkanı Erdim Noyan, "Bölgemizde özellikle 1980 sonrasında sanayi gelişti ve çevresel sorunlar ile karşılaştı. Çevre koruma kapsamında son zamanlarda Ergene Havzası Eylem Koruma Planı yapıldı. Bu planda Derin Deşarj ile sanayi firmalarımızın atıkları çevre kirliliğine sonuç yaratmadan denize deşarj edilecek. Bunların dışında OSB’ler kurularak çevre atıkları arıtma tesislerine yönlendirildi. Derin Deşarj ile çevresel boyutta önemli gelişmeler kazanılacak. Uzun yıllardır su sorunu bulunmaktadır. Bakanlıklar ve Valilikler nezdinde görüşmelerin olması gerekiyor. Bu sorun ancak bu şekilde çözüme kavuşur. Komisyon kurulup su sorunu hakkında nihai eylem planı olacağını düşünüyorum" dedi. Düzenlenen toplantıda ara eleman sorunları, Dünya ve Türkiye ekonomisi ile güvenli ticareti ve diğer sektörlerle ilgili çözüm önerileri konularına da yer verildi.

 

Haber / Özge MERİÇ