Forum toplantılarının 4'üncüsü yapıldı

Multiple Skleroz hakkındaki güncel bilgileri öğrenebilme olanağı sağlayan ve interaktif bir şekilde izlenebilen "MS Forum" toplantılarının 4.'sü, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, Tıp Fak?

GÜNDEM 30.11.2018 18:00:00 0
Forum toplantılarının 4

Toplantı, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Duman moderatörlüğünde yapıldı. MS Forum Edirne Toplantısı’na ayrıca, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Şeref Demirkaya ile Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nilda Turgut ile Prof. Dr. Aysun Ünal katıldı. Multiple Skleroz alanında iki güncel konunun tartışıldığı toplantıya, telekonferans aracılığıyla, Türkiye'de alanında deneyimli birçok uzman ve merkez de katıldı.

 

İKİ KONU ÜZERİNDE DURULDU

 

İki konu başlığı üzerinde durulan toplantıda ilk olarak, Primer Progressif Multiple Skleroz (PPMS) denilen, MS'in nadir bir tipinin gerçek anlamda tam özellikleriyle MS olup olmadığı tartışıldı. İkinci olarak ise "MS'de özürlülüğün başlıca nedeni ataklardır." veya "MS'de özürlülüğün başlıca nedeni tüm faktörlerdir." konuları tartışıldı. Toplantıda, MS'de özürlülük oluşumunda atakların yanı sıra sigara kullanımı, yetersiz D vitamini, obezite, aşılama, antibiyotik maruziyeti, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları, EBV virus enfeksiyonu veya diğer bazı viral enfeksiyonlar ve koku alma bozuklukları gibi faktörlerin de çok etkili olduğu belirtildi. MS sonrasında kalıcı sakatlık yani özürlülük oluşumunda, atakların başlıca rolü oynamakla birlikte tüm faktörlerin etkisinin olduğu belirtildi.

 

Haber / Gökhan YILMAZ