Türkiye ve dünya ekonomisi konuşuldu

Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu'nun moderatörlüğünde Açıl Sezen, Cüneyt Başaran ve Gökhan Şen, Türkiye ve dünya ekonomisini, güncel geli?

GÜNDEM 30.11.2018 22:56:00 0
Türkiye ve dünya ekonomisi konuşuldu

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sanat ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, dünya ekonomisinin Brexit ve Çin-Amerika ekonomi savaşı nedeniyle karmaşık bir süreçten geçtiğini belirtti. Cüneyt Başaran da, büyüme rakamları ve küresel ticaretin ulaştığı boyutun, dünyanın birçok ekonomik sorunu geride bıraktığını düşündürdüğünü ancak yeni sorunlarla aslında çok da bir şeyin değişmediğini gördüklerini ifade etti.

 

YENİ BİR DÜNYA DÜZENİ OLUŞTU

 

Açıl Sezen ise, dünya ekonomisinin geçirdiği süreçlerin günümüzde şekil değiştirmesinden bahsederek yeni bir “dünya düzeni” oluştuğunu ifade etti. Amerika’nın artık gözünün ve yönünün Asya-Pasifik Bölgesi’ne çevrildiğini, Avrupa Birliği’nin de son 10 yılda kendi sorunlarıyla uğraşmak zorunda kaldığını ve yavaş yavaş Amerika’nın boşalttığı Orta Doğu sahasına yöneldiğini, borç oranının yüksekliği sebebiyle elinin kolunun bağlandığını belirten Açıl Sezen “Avrupa aslında kendi içerisinde ikiye bölünmüş durumda. Kuzeyde güçlü ekonomik yapısı ile Almanya. Güneyde ise İspanya, İtalya, Portekiz her daim problem yaşayacak ülkeler. Avrupa’nın bu durumdan çıkabilmesi için politik olarak güçlü bir liderliğe ihtiyacı var” dedi.

 

BUNUN EN BÜYÜK İŞARETÇİSİ

 

Gökhan Şen de, dünyanın, gelinen noktada yüksek borç stoğu ve yüksek yaşam standartları nedeniyle kapitalizmde bir tıkanma yaşadığını, büyüme rakamlarının, düşen verimliliklerin ve dünya tarihinin en düşük faiz oranlarının bunun en büyük işaretçisi olduğunu ifade etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU