Kronik hastalıklar anlatıldı

Trakya Üniversitesi'nin Sürekli Tıp Eğitimi ile Tıp Fakültesi Kardiyoonkoloji Birimi tarafından "Balkan Kardiyoonkoloji Günleri" kapsamında "Kronik Hastalıklar ve Kalp Kapak Hastalıkları"

GÜNDEM 29.11.2018 16:54:00 0
Kronik hastalıklar anlatıldı

Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Serdar Küçükoğlu, kardiyoonkolojinin çok yeni bir alan olduğunu, radyasyon üzerine çalışma yapanların bu bilgilere hakim olduklarını ancak ciddi bilimsel bir disiplin haline gelişinin son birkaç yıl içerisinde olduğunu belirtti.

 

“ÇOK YENİ BİR ALAN”

 

Bugün artık tüm büyük sağlık merkezlerinde multidisipliner kardiyoonkoloji birimlerinin mevcut olduğunu kaydeden Küçükoğlu, “Onkoloji hastalarının yaşam sürelerinin uzaması neticesinde gerek hastalığın etkileri gerekse tedavinin etkisiyle kardiyolojik etkiler ortaya çıktı. Türk Kardiyoloji Derneği de bu alanla ilgilenmeye başladı. Siz öğrenciler çok şanslısınız, düzenlenen bu toplantılar ve hayata geçirilen çalışmalar sayesinde yepyeni bir bilim dalından haberdar oluyorsunuz. Bugün Türk tıbbında en önemli olay multidisipliner çalışmadır. Çünkü toplum yaşlandıkça hastalıklar komplike bir şekilde gelişiyor ve bununla da tek bir alanın ilgilenmesi mümkün değil” dedi.

 

SUNUMLARA GEÇİLDİ

 

Prof. Dr. Mehmet Serdar Küçükoğlu’nun açılış konuşmasının ardından oturumlara geçildi. Prof. Dr. M. Cem Uzal, Doç. Dr. Omaç Tüfekçioğlu ve Prof. Dr. Yüksel Aksoy’un moderatörlüklerinde düzenlenen ilk oturumda, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cafer Zorkun “Radyasyon, Kemoterapi ve İmmunoterapi Kaynaklı Kapak ve Büyük Arter Hastalıkları”, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Serdar Küçükoğlu “Kanser ve Pulmoner Hipertansiyon”, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Saynak “Radyoterapi Sırasında Büyük Arterler ve Kalbin Korunması Mümkün mü?” başlıklı sunumları yaptı.

 

KAPAK HASTALIKLARI TANISINDA EKOKARDİYOGRAFİ

 

Balkan KardiyoOnkoloji Günleri’nin Kronik Hastalıklar ve Kalp Kapak Hastalıkları isimli toplantısının seminer bölümünde ise Prof. Dr. Serdar Küçükoğlu, Prof. Dr. Kenan Yalta, Prof. Dr. Suat Canbaz moderatörlüğünde, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Omaç Tüfekçioğlu “Kapak Hastalıkları Tanısında Ekokardiyografi” başlıklı sunum yaptı. Prof. Dr. Fatih Özçelik, Doç. Dr. Volkan Yüksel, Doç. Dr. Servet Altay’ın moderatörlüğünde düzenlenen üçüncü oturumda ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Yalta “Perkütan Aort Kapağı Girişimleri”, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yekta Gürlertop “Perkütan Triküspit ve Pulmoner Kapak Girişimleri”, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Orkut Güçlü “RT / IT / KT Kaynaklı Kapak ve Büyük Arter Hastalıklarında Kardiyovasküler Cerrahi”, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fatih Mehmet Uçar “Kanser ve Kapak Hastalıkları Varlığında Antikoagülasyon: Hangi Hastayı, Nasıl Tedavi Edelim?” başlıklı sunumlarını yaptılar.

Haber / Seda AKYOL