Sanat Söyleşileri'nin ilki düzenlendi

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Haykır tarafından, TÜBAP kapsamında organize edilen 'Sanat Söyleşileri'nin ilki düzenlendi. Işık Üniv

GÜNDEM 27.11.2018 15:49:00 0
Sanat Söyleşileri

Trakya Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehim Yıldız Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye, Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenlerinin yanı sıra öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

 

"RUHUNU ANLAMASI GEREKİYOR"

 

Prof. Meriç Hızal, sanat hayatından ve eserlerinden bahsederek, kamusal alanda yapılacak heykellerin özelliklerine dikkat çekerken, Antalya’da yer alan ve kadın cinayetlerine dikkat çekmek için yaptığı “Al Yazma Anıtı”nın atölye süreçlerinden başlayarak tüm aşamalarını anlattı. Bir sanatçının eserini oluştururken esere konu olan nesneyi iyi tanıması ve ruhunu anlaması gerektiğini ifade eden Prof. Meriç Hızal, kendi sanat hayatında buna örnek olarak İstanbul Abbasağa Parkı’ndaki çalışmasını gösterdi. Şehrin yapısal olarak ve mahalle anlayışı bakımından en güzel örneklerinden biri olan Abbasağa Mahallesi’nin ruhunu anlayabilmek için bir müddet orada vakit geçirdiğini ve daha sonra da "Herkese Barış" isimli güneş saati temalı heykelini oluşturduğunu ifade etti. Söyleşi, soru cevap kısmının ardından Prof. Meriç Hızal’a Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Haykır ve Dr. Öğr. Üyesi Ercan Yılmaz’ın hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

PROF. MERİÇ HIZAL

 

1943 yılında İstanbul'da doğan Prof. Meriç Hazal 1971-1972 yılları arasında Ankara'da Eşref Üren'den resim dersleri aldı. 1973-1979 yıllarında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (IDGSA) Heykel Bölümü'nde Sadi Çalik ve Hüseyin Gezer Atölyeleri'nde öğrenim gördü ve 1979 yılında mezun oldu. 1977'de Avusturya-Salzburg Internationale Sommeracademie Für Bildende Kunst'ta (Uluslararası Resim Sanatı Yaz Okulu) Françesco Somaini, 1982 Paris Ecole Nationale Supérieur Des Beaux-Arts'ta (Paris Ulusal Güzel Sanatlar Lisesi) François Debord, 1992 Italya-Como Corso Superiore Di Disegno'da (İleri Seviye Tasarım Kursu) Marcus Lupertz ve G. Titüs Carmel ile çalıştı. Paris'te Maison Mansard ve Selanik'te Teloglion Galerileri olmak üzere ikisi yurt dışında 14 kişisel sergi açtı. I. İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanatlar Sergileri ve Novi Sad “Balkan Sanatları” 1.Uluslararası Çağdaş Sanat Bienalleri'ne katıldı. 46. Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Sedat Simavi ve Ankara Sanat Kurumu basta olmak üzere 13 Ödül aldı. Eski Yugoslavya, Fransa, İsrail, Lübnan ve Japonya gibi 8'i yurtdışı 15 uygulamalı heykel sempozyumuna katıldı ve açık alan heykelleri üretti.

 

Haber / Özge MERİÇ