Köstence Ovidius Üniversitesi'nden Trakya Üniversitesi'ne ziyaret

Romanya Köstence kentinde bulunan Köstence Ovidius Üniversitesi, Trakya Üniversitesi'ni ziyaret etti.

GÜNDEM 9.11.2018 20:07:00 0
Köstence Ovidius Üniversitesi

Şubat ayında imzalanan ikili anlaşma ile iş birliğini artırmayı ve somut projeler üretmeyi hedeflediklerini belirten iki üniversite, düzenlenen ziyaretle bir araya geldi. Ziyaret kapsamında, iki üniversitenin farklı fakültelerinin dekanları, özel görüşmelerle fikir alışverişinde bulunarak, hayata geçirilecek ortak projelerin temellerini attı. Coğrafi anlamda Balkanlara en yakın şehir olan Edirne’nin üniversitesi olarak, bu coğrafya ile ortak tarihi ve kültürü yeniden canlandırma ve birlikte hareket etme amacında olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türkiye’de “Balkan” denilince akla gelen ilk üniversite olarak Balkanlar ile Türkiye’yi daha da yakınlaştırmak istediklerini ifade etti.

 

ROMANYA'DAN GELEN ÖĞRENCİ SAYIMIZI DAHA DA ARTIRMAK İSTİYORUZ

 

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Tüm Balkanlar’da Romanya bizim için oldukça önemli. İki yıl önce göreve geldiğimizde Romanya ile daha yakın ilişkiler içerisinde olmayı hedefledik ve bu yönde adımlar attık. Daha önce dört defa ziyaret ettiğimiz Romanya’da iki defa da Ovidius Üniversitesi ile temaslarda bulunduk. Rektör Prof. Dr. Sorin Rugina bizi oldukça sıcak karşıladı ve ikili anlaşma imzaladık. O gün alınan karar doğrultusunda iki üniversitenin yönetim kurulu üyeleri bugün bir arada. Amacımız, imzalanan iş birliği anlaşmasını bir kağıt parçası olmanın çok ötesine taşıyarak, bugüne kadar temellerini attığımız somut projeleri hızlı adımlarla hayata geçirebilmek. Kurucusu ve daimi genel sekretaryası olduğumuz Balkan Üniversiteler Birliği’nin dönem başkanlığını 2020 yılında Bükreş Üniversitesi üstlenecek. Bu vesileyle Romanya’daki üniversitelerle ilişkilerimiz daha da derinleşecek. Fakat biz ülkenin en köklü üniversitelerinden olan Ovidius Üniversitesi ile daha derin ve stratejik ilişkiler kurmayı planlıyoruz. Köstence demografik yapı itibariyle Edirne’ye çok benziyor. Bu iki şehirde de çeşitliliği ve çok kültürlülüğü yücelten bir yapı var. İş birliği için her şey müsait. 3.300 uluslararası öğrencimizin 3.000’i Balkanlar’dan, bu rakam içinde Romanya’dan gelen öğrenci sayımızı daha da artırmak istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

BİRÇOK KÜLTÜRÜN BİR ARADA YAŞADIĞI BİR ŞEHİR

 

Rektör Prof. Dr. Sorin Rugina’nın son anda meydana gelen bir gelişmeden dolayı gelemediğini belirten ve selamlarını ileten Köstence Ovidius Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Carmen Maftei, "Köstence, Karadeniz sınırında yer alan ve birçok kültürün bir arada yaşadığı bir şehir. Bu bakımdan da Edirne’ye benzerlik gösteriyor. Bu iki benzer şehrin üniversitelerinin de birbirlerine katacağı değerler olduğuna inanıyorum. Misafirperverliğiniz ve ev sahipliğiniz için teşekkür ediyor ve sizleri de en kısa zamanda Köstence’de ağırlamak istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

CAHİT ARF ADINA KÜTÜPHANE KURULDU

 

Ovidius Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Denis Ibadula, Edirne’de bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek son beş yıldır Türkiye ve Romanya iş birliğinde düzenlenen Matematik Konferansı’nı önümüzdeki yıl Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Ayrıca Doç. Dr. Denis Ibadula, TİKA ile yakın iş birliğinde olduklarını ve bu iş birliği neticesinde Matematik Bölümü’nde ünlü Türk Matematikçi Cahit Arf’ın adının verildiği bir kütüphane kurulduğunu belirtti.

 

HEYET OVİDİUS ÜNİVERSİTESİ’Nİ ZİYARET EDECEK

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Köstence Ovidius Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Carmen Maftei’nin hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından Romanya delegasyonunda yer alan akademisyenler, Trakya Üniversitesi’nin ilgili birimlerini ziyaret etti. İki üniversitenin eşdeğer fakültelerinin dekanları, gerçekleştirdikleri özel toplantılarla işbirliği gerçekleştirilecek proje ve çalışmaların detaylarını görüşerek karşılıklı fikir alışverişinde bulundu. Ziyaretin ardından, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu liderliğindeki Trakya Üniversitesi heyeti'nin, 14-16 Kasım tarihlerinde Köstence’ye Ovidius Üniversitesi’ne gideceği ve bu görüşmelerde, daha önce temelleri atılan birçok projenin aksiyon planlarının netleşeceği belirtildi.

 

KİMLER KATILDI?

 

Köstence Ovidius Üniversitesi tarafından düzenlenen ziyarette Trakya Üniversitesi’ni; Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile birlikte Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Dr. Cem Uzun, Prof. Dr. Mümin Şahin ile Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Alp, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Erol Okan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tezel, Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sennur Akansel, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Murat Tahir Altınbalık, Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Semiha Kartal, Kırkpınar Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsa Sağıroğlu, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Çengellenmiş temsil etti. Romanya Ovidius Üniversitesi delegasyonunda ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Carmen Maftei, Spor Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mirela Damian, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cristina Tamas, Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aivaz Kamer, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eugen Dumitru, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erol Carjali, Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Denis Ibadula ve Mühendislik Fakültesi’nden Melat Bormambet yer aldı.

 

Haber / Özge MERİÇ