Kanser Tarama Tırı Çerkezköy'e geliyor

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Mobil Kanser Tarama Tırı 12 Kasım'da Çerkezköy'e geliyor. Diğer adı Pembe Prenses olan Mobil Kanser Tarama Tırı 19 gün boyunca Çerkezköy'de kanser taram

GÜNDEM 7.11.2018 17:32:00 0
Kanser Tarama Tırı Çerkezköy

Tekirdağ'da uygulanan Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında daha fazla vatandaşa ulaşabilmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından "Geç Kalma Bugün Gel" projesi ile yürütülen Mobil Kanser tarama TIR'ı 12 Kasım-30 Kasım 2018 tarihleri arasında 3 hafta süresince çalışan kadınların da faydalanabilmesi amacıyla Cumartesi, Pazar günleri de hizmet verecek.

 

ÜCRETSİZ OLARAK HİZMET VERECEK

 

Sabah 09:00 dan akşam 18:00'a kadar Çerkezköy Devlet Hastanesi Bahçesi'nde hizmet verecek olan Kanser Tarama TIR'ına Kapaklı, Ergene'den de vatandaşların belli program dahilinde getirileceğini kaydeden Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz Becerir, 40-69 yaş arası kadınlara mamografi, 30-65 yaş arası kadınlara HPV testi veya Pap-smear testi ile serviks kanseri taraması, 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlara gaitada gizli kan tetkiki ile bağırsak kanseri taramasının ücretsiz olarak yapılacağını kaydederek, Pembe Prenses Mobil Kanser Tarama Tırı'na tüm halkın davetli olduğunu belirtti.  

 

7 MİLYON İNSAN KANSERDEN ÖLÜYOR

 

Kanserin, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu belirten, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz Becerir, "Kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre dünyada her yıl 13 milyon insan kansere yakalanmakta, 7 milyon insan kanserden ölmektedir. Yapılan çalışmalar kanserin, ülkemizde gerçekleşen ölüm nedenleri içinde, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını göstermektedir. Kanser ile mücadelede toplumsal bilinçlendirme ve farkındalık yaratmak için çalışılırken; en çok erken tanının hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çekilmelidir. Erken tanı amacıyla kadınlarda kendi kendine meme muayenesinin öğretilmesi, meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerine yönelik tarama programlarının yaygınlaşması önemlidir. Bu tespitler, Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Kontrol Programının önemini ve gerekliliğini göstermektedir. Bu kapsamda İlimizdeki Süleymanpaşa ve Çorlu KETEM’lerimizde eğitim, danışmanlık, farkındalık yaratma, sigara bırakma polikliniği ve hedef nüfusa yönelik olan toplum tabanlı kanser tarama çalışmaları ücretsiz olarak yürütülmektedir" sözlerine yer verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU