Cumhuriyet varsa O'nun sayesinde var

Cumhuriyetimizin ilanının  95. yılı ve Çerkezköy'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılı dolayısıyla Çerkezköy Belediyesi tarafından Cumhuriyet Yürüyüşü ve Volkan Konak ko

GÜNDEM 30.10.2018 15:04:00 0
Cumhuriyet varsa O

Konuşmasında Andımız’dan da kesitler sunan Akay “Türküm, doğruyum, çalışkanım, ilkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir’ diyebiliyorsan Cumhuriyet var. Eğer bugün, 95 yıl sonra Cumhuriyet varsa, o Cumhuriyetin bir kahramanı var. Eğer Cumhuriyetin varsa; O Başkomutanın, o büyük devlet adamının, o büyük liderinin sayesinde var.

95 yıl sonra Cumhuriyetin varsa onun attığı temeller sayesinde var. Ve bugün bizler nefes alabiliyorsak, masmavi gökyüzünden bakabiliyorsak bunun sebebi O” dedi.Cumhuriyetimizin ilanının  95. yılı ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılı dolayısıyla Çerkezköy Belediyesi tarafından Cumhuriyet Yürüyüşü ve Volkan Konak konseri düzenlendi.

CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜLER

 

Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan Cumhuriyet yürüyüşüne Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, eşi Güliz Akay, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler ile binlerce vatandaş katıldı. Cumhuriyet sevdalıları ellerinde ay yıldızlı bayraklar ve fenerlerle marşlar eşliğinde Kapalı Pazar Yeri yanındaki konser alanına kadar yürüdü.

 

“HÜKÜMET KONAĞININ ALTINA ASTILAR AL SANCAĞIMIZI”

 

Cumhuriyet Yürüyüşünün sona ermesinin ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Konser alanını dolduran on binlerce kişiye hitap eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Tarih 9 Eylül 1922. 4. Süvari Komutanı Yüzbaşı Şerafettin emir alır. Müfrezesi ile birlikte sabaha karşı Bornova’dan dörtnala İzmir’e girmeye başlar. Ancak daha ödenecek bedeller, verilecek şehitler vardır. Bugün altında vatan ve namus yazan anıtları olan tıpkı Akşehirli Mehmet, Antalyalı Hakkı, Nevşehirli Seyit gibi. Yüzbaşı Şerafettin yaralı bir halde dörtnala girdiği İzmir’de Teğmen Ali Rıza ile koştular ilk kurşunu atan Hasan Tahsin’in şehit düştüğü yere ve Hükümet Konağı’nın alnına astılar Al Sancağımızı” dedi.

 

ÇİÇEKLER AÇIYORDU İZMİR’İN DAĞRLARINDA

 

Minarelerden ezan sesi yükselirken Mustafa Kemal’in Belkahve’de İzmir’i seyrettiğini kaydeden Akay “Yorgundu yemek getirdiler istemedi. ‘Biliyor musun İsmet?’ dedi; Bir rüya görmüş gibiyim. Karabansanla başlayan 3 yıl, 3 ay, 22 gün süren, mucize ile biten bir rüya. Marşlar çalıyordu, çiçekler açıyordu İzmir’in dağlarında. Sevgili hemşerilerim; Bu güzel Cumhuriyet coşkusuna ortak olan yüreğinde, kalbinde, Atatürk sevdası, Bayrak sevdası, Cumhuriyet sevdası ile bu meydanda buluşan tüm hemşerilerimin Kurtuluş Günlerini ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramlarını kutluyorum. Hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz” dedi.

“4 BUÇUK YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ”

 

Ülkemin yedi coğrafyasından 81 ilinden gelen vatandaşlarla birlikte bir büyük Çerkezköy oldukları bu güzel topraklarda 4,5 yıldır daha mutlu bir gelecek için mücadele ettiklerini kaydeden Akay “Bu mücadelede yüzlerce metre dere ıslahı var, binlerce metre alt yapı var. Binlerce ton asfalt, binlerce metre üst yapı var. Binlerce metrekare park var, bahçe var, yeşil alanlar var. Aydınlık sokaklar, güvenli caddeler var. Sözünü verdiğimiz, hizmete açtığımız, sizlerle buluşturduğumuz, buluşturacağımız onlarca yatırımlarımız var.Ancak bundan çok daha önemlisi ayrıştırmadan uzak, siyasetin ayrıştırıcı dilinden uzak, birleştiren, kucaklayan bir anlayışla hizmet etmek var. Çerkezköy’ün topraklarına ektiğimiz birlik, beraberlik tohumları var. Ve o tohumların yetişen, büyüyen filizlerini, çocuklarımızı kardeşlik duyguları ile bir arada büyütmek var.Parklarında, bahçelerinde, umutla gülümseyen çocuklarımız var,  huzurla dolaşan kadınlarımız, ailelerimiz var. Sporla buluşturduğumuz genç kardeşlerimiz var. Kent Parkı’nda, Kültür Merkezi’nde, pazarında, salonlarında, parkta, bahçede, camide, evde, işte, sokakta, durakta, meydanda yan yana, omuz omuza yürüdüğümüz hemşerilerimiz var” dedi.

 

YİNE, YENİ, YENİDEN

 

“Dereleri kirli akmayacak, toprakları kül olmayacak bir Çerkezköy var. Güzel ülkemin tüm coğrafyalarından bu topraklarda barışı, huzuru, kardeşliği oluşturduğumuz bir büyük Çerkezköy var. Ve bizler yine, yeni, yeniden hizmete devam etmek için meydanlarda sizlerle buluşacağız” diyen Akay, hep birlikte Çerkezköy’ü daha da büyüteceklerini söyledi.

 

VARLIK SEBEBİMİZ CUMHURİYET

 

29 Ekim tarihinin bir diğer adının da Cumhuriyet olduğunu kaydeden Akay “Ve bugün Cumhuriyet. Varlık sebebimiz Cumhuriyet. Geri kalmış bir ulusun şahlanarak yarattığı mucizenin adı Cumhuriyet. Canla, başla elde edilmiş bir zafer Cumhuriyet. Çanakkale’de başlayan şanlı mücadelenin milli mücadele ile devam ettiği ve Kurtuluş Savaşı ile sonlandığı, acıyla, kanla kurulan ve millete armağan edilen en büyük eser Cumhuriyet” dedi.

 

“KADERİN BİZİM KUŞAĞIMIZA YÜKLEDİĞİ BİR VAZİFE BU”

 

Akay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Savaştan çıkmış bir millet; topla, tüfekle, süngüyle, canla, kanla, kazanılmış bir büyük mücadeleden sonra gücü eline almış bir büyük lider; sultanlığı, padişahlığı, hükümdarlığı devam ettirmesi beklenirken, en yakın yol arkadaşları ‘Bu gücü kullanalım’ derken, bütün zaferleri milleti ile birlikte başaran büyük önder, bu zaferi büyük Türk Milleti’ne armağan ederek 95 yıl önce bugün, 29 Ekim 1923’te kuruyor Cumhuriyeti. Ve Cumhuriyetin ilk Cumhurbaşkanı olarak 30 Ekim 1923 sabahı Cumhuriyetin ilk Başbakanı İsmet İnönü’ye şu mektubu yazıyor; Diyor ki büyük önder; ‘Bize geri, borçlu ve hastalıklı bir vatan miras kaldı. Ancak biz yoksul ve esir ülkelere örnek olacağız. Kaderin bizim kuşağımıza yüklediği bir vazife bu. Özgür bir toplum oluşturmak, çağdaşlaşmak idealini gerçekleştirmek zorundayız. Bu görevin ağırlığını ve onurunu seninle paylaşmak istedim. Allah yardımcımız olsun”

 

EŞSİZ, YENİ VE BÜYÜK MÜCADELE

 

Akay “Savaştan çıkmış, hükümdarlığın, padişahlığın, gücün, kudretin istenildiği gibi kullanılacağı yöntemi reddederek 95 yıl önce Cumhuriyeti kurmuş bir büyük önderin gelecek Türkiye hayali. Ve bu gelecek hayali ile birlikte milletle başlayan eşsiz, benzersiz bir yeni ve büyük mücadele.Ardı ardına, yıldırım hızıyla birbirini kovalayan devrimler. Özgür ve tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti için kurulan fabrikalar, toprakla buluşarak üretmeye başlayan çiftçiler, endüstri hamlesi ile kalkınmaya başlayan sanayi, demir çelik üretimi, kurulan limanlar, tersaneler, köprüler, madenler. Bitmiş tükenmiş bir imparatorluktan sonra hızla, üreterek büyüyen ve bugünlere gelen Cumhuriyet. Bu sebeple bizler, atalarımızın savaşarak, kanlarını dökerek, yoktan var ettikleri bu güzel Cumhuriyeti son nefesimize kadar koruyup kollamaya devam edeceğiz” dedi.

 

“MİLLİ MÜCADELENİN SEMBOLÜDÜR”

 

Milli Mücadele başladığında bozkırın ortasında bir Meclis kurulduğunda, yabancı devletlerin önce önemsemediğini, sonra küçümsediğini, daha sonra görmezden geldiğini söyleyen Akay “Ancak başkaldıran millet, milli mücadeleyi kazandıktan ve Cumhuriyeti kurduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti bozkırın ortasındaki Ankara’dır dedi. Yani Ankara’nın başkent olması milli mücadelenin sembolüdür. Tarihi gerçekleri saptırarak, çarpıtarak üretmeye çalıştıkları sahte tarihi benimsetmeye çalışanlar; Türk Gençliği ve Türk Milleti dün olduğu gibi bugünde inkılaplarının ve Cumhuriyetinin bekçisidir” dedi.

 

“PUSULAMIZ CUMHURİYET”

 

Pusulalarının Cumhuriyet olduğunu söyleyen Başkan Vahap Akay “İşte bu yüzden pusulamız Cumhuriyet diyoruz. İnanmak varsa ve cesaretin varsa Cumhuriyet var. Bilgin, azmin, hedefin varsa Cumhuriyet var. Hürriyet varsa, özgürce ‘Kadınım’ diyebiliyorsan Cumhuriyet var. El ele aşıklar varsa Cumhuriyet var. Tutabiliyorsan sımsıkı sevdiğinin elini ve severek evlenebiliyorsan Cumhuriyet var. 95 yıllık geçmişinde birlik olmak varsa, tek bayrak altında vatanın her köşesinde birbirine sımsıkı tutunabiliyorsan Cumhuriyet var. Sen, ben yoksa, ayrıcalık yoksa, ayrımcılık yoksa Cumhuriyet var” dedi.

 

CUMHURİYET VARSA O BÜYÜK LİDER SAYESİNDE VAR”

 

Konuşmasında Andımız’dan kesitlere de yer veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Türküm, doğruyum, çalışkanım, ilkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir’ diyebiliyorsan Cumhuriyet var. Eğer bugün, 95 yıl sonra Cumhuriyet varsa, o Cumhuriyetin bir kahramanı var. Eğer Cumhuriyetin varsa; O Başkomutanın, o büyük devlet adamının, o büyük liderinin sayesinde var. 95 yıl sonra Cumhuriyetin varsa onun attığı temeller sayesinde var. Ve bugün bizler nefes alabiliyorsak, masmavi gökyüzünden bakabiliyorsak engin denizlerimize, özgürce seyredebiliyorsak Kız Kulesi’ni, boğazları. Şarkılar söyleyebiliyorsak sevdiğimizle yan yana sarılarak bunun sebebi O” dedi.

 

“NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE”

 

Akay konuşmasını “Adını her duyduğunda kalbi atan sen, resmini her gördüğünde gururlanan sen, haykır adını haykırabildiğin kadar duysun sesini tüm dünya O’nun Adı Mustafa, O’nun adı Kemal, Onun adı Gazi Mustafa Kemal Atatürk.Ve bizler büyük önderimizin izinde, devrimlerinin gölgesinde hep birlikte haykıracağız; Hep bir ağızdan Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime And içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne Mutlu Türküm Diyene!Yaşasın Cumhuriyet, iyi ki varsın Cumhuriyet. Varol Cumhuriyet” sözleri ile tamamladı.

 

VOLKAN KONAK SAHNE ALDI

 

Vahap Akay’ın duygu ve anlam yüklü konuşmasının ardından Kuzey’in oğlu Volkan Konak sahne aldı. ‘Dostum dostum’ şarkısı ile sahneye çıkan Volkan Konak, Trakya’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek “Trakya, Ege iyi ki varsınız. Buralara gelince ‘yaşıyorum çok şükür’ diyesim geliyor. Umudum artıyor” dedi.

 

HEP BİR AĞIZDAN SESLENDİRDİLER

 

‘Yarimyarim’ ve ‘Aleni aleni’ şarkılarını seslendiren Volkan Konak, kemençe ile ‘Gelevere Deresi’ ve ‘Kapıyı vura vura’ şarkılarını çalan Selim Bölükbaşı’na da vokalde eşlik etti. Cumhuriyetin ilanının 95’inci yılı ve Çerkezköy’ün kurtuluşunun 96’ncı yılında sevilen şarkılarını Çerkezköylüler için seslendiren Volkan Konak “Ankara’nın Taşına Bak” şarkısını da on binlerce kişi ile birlikte hep bir ağızdan seslendirdi.

 

“ARMAĞANINIZI DEĞERLENDİRİN”

 

İzmir Marşı’nı seslendiren Volkan Konak’a dinleyiciler de eşlik etti. Dinleyicilere ‘Sevdiklerinize zaman ayırın’ çağrısında bulunan Volkan Konak, “Hayat bize sunulmuş bir armağandır. Armağanınızı değerlendirin” dedi.

 

“MUSTAFA KEMAL’İMİ SEVMEYEN BİRİYLE AHBAPLIK EDEMEM”

 

Volkan Konak “Mustafa Kemal’i sevmeyenlere ben kızmıyorum. Niye kızmıyorum biliyor musunuz? Mustafa Kemal’in anlamak için Mustafa Kemal kitap demektir, uygarlık demektir. alnında ışık taşıması lazım. Kadına kıymet vermesi lazım. Sanattan anlaması lazım. Bestelerimi, yaptığım şarkıları beğenmeyen biriyle ahbaplık edebilirim sorun değil. Tuttuğum takımı beğenmeyen bir insanla ahbaplık edebilirim. Kadınımı beğenmeyen bir insanla zorlansam da ahbaplık edebilirim. Mustafa Kemal’imi sevmeyen biriyle ahbaplık edemem” dedi.

 

MİLLİ SPORCULAR ÇİÇEK TAKDİM ETTİ

 

Bir buçuk saatten uzun süre sahnede kalan Volkan Konak, sevilen şarkılarını Çerkezköylüler için seslendirdi. Konserin ardından Çerkezköylü milli sporcular Alperen Ayaz ve Sudenaz Kaya ile birlikte sahneye çıkan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Volkan Konak’a teşekkür ederken, milli sporcular da usta sanatçıya çiçek takdim etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU - Özge MERİÇ