İyi ki varsın cumhuriyet

Çorlu Belediyesi tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95. yıl dönümü nedeniyle Fener Alayı ve Ferhat Göçer konseri düzenlendi. Konser öncesi konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, 95 yıl ?

GÜNDEM 30.10.2018 15:03:00 0
İyi ki varsın cumhuriyet

Çorlu Belediyesi tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95. yıl dönümü nedeniyle Fener Alayı ve Ferhat Göçer konseri düzenlendi.

FENER ALAYI DÜZENLENDİ

Cumhuriyetin kuruluşunun 95. yıl dönümü nedeniyle Çorlu Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Fener Alayı’na Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Belediye Başkan Yardımcıları SerhadÇatalkaya, Hülya Perin, Erdoğan Demirci ve Kemaleddin Avcı, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mülki amirler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve on binlerce vatandaş katıldı. Atatürk Meydanı’ndan başlayan yürüyüş Cumhuriyet Parkı’nda sona erdi.

 

EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR KAHRAMANLIK ÖYKÜSÜ

 

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, kortejin Cumhuriyet Parkı’na ulaşmasının ardından sahneye çıkarak Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. yıl dönümünde Cumhuriyet kortejine katılan herkese teşekkür etti. Çetin bir mücadele ile kazanılan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk gençliğine emanet ettiği cumhuriyetimizin ilan edilişinin 95’inci yıl dönümünü milletçe gurur ve coşku  içerisinde kutladıklarını belirten Sarıkurt “95 yıl önce yaşananlar bizler bugünü emanet eden kahramanlarımızın zaferiydi. 95 yıl önce yaşananlar dönemin şartlarında dünyada eşi benzeri olmayan bir kahramanlık öyküsüydü” dedi.

“95 YILDIR ŞANLA, ŞEREFLE YAŞIYOR”

 

Kurtuluş Savaşı’nın Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yaşlısı genci kadını erkeği  hep birlikte yokluklar ve imkansızlıklar içerisinde kazanıldığını söyleyen Sarıkurt “Bu zaferi taçlandıran cumhuriyetin ilanı ile temelleri atıldığı çağdaş Türkiye’nin sizlerden 95 yıl önce cumhuriyetin ilanını getiren koşulları bir düşünmenizi istiyorum. Ok sayısı yetersiz, okuma yazma bilen sayısı yok denecek kadar az, tarım ürünleri üretilemiyor, ülkede salgın var, tedaviye yetişecek sayıda doktor yok, hastane yok, limanlar demiryolları yabancılara ait, kadınlara seçme ve seçilme hakkı yok, eşit eğitim hakkı yok, tiyatro yok, müzik yok, resim yok, sanat yok. Tüm bu olumsuz şartlarda Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun yönetim şekli diyerek Ata’mızın ilan ettiği cumhuriyet 95 yıldır şanla şerefle yaşıyor” dedi.

 

“CUMHURİYETE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Cumhuriyeti yaşatmaya devam edeceklerini söyleyen Sarıkurt “Cumhuriyet değerlerine sımsıkı sarılmamız gereken günlerden geçiyoruz. Bağnazlıktan uzak, bilimin ve aklın ışığında kurulan cumhuriyetin getirdiği eşitlik, özgürlük gibi değerleri yitirmemiz, geleceğimizin kararması hatta yok olması demektir. Cumhuriyet bize yurttaş olma bilinci verdi. Cumhuriyet bize aynı topraklarda yaşamayı, manevi değerlerimize sahip çıkmayı öğretti. Cumhuriyet bize çağdaş eğitimin gerekliliğini, hukukun üstünlüğünü, laiklik ilkesinin hayati öneme sahip olduğunu öğretti. 1 Kasım 1922’de düşman işgalinden kurtarılan Çorlu’muz, ilan edildiği günden beri Cumhuriyete sahip çıkan Çorlumuz, kurtarıcımız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına her zaman, her koşulda sahip çıkan Çorlumuz, bu kutsal topraklar için mücadele eden kahramanlarımızı asla unutmadı, asla unutmayacak” diye konuştu.

 

“CUMHURİYETİ YAŞATACAĞIZ”

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır’ sözünü anımsatan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt “Cumhuriyeti yaşatacağız, Cumhuriyeti Çorlu yaşatacak, Cumhuriyeti asil Türk milleti yaşatacak. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Cumhuriyet’in kuruluşuyla taçlandırılan bağımsızlık savaşında mücadeleye ortak olanları, bu uğurda can verenleri bir kez daha gururla, saygıyla, rahmetle anıyorum” dedi.

İYİ Kİ VARSIN VE HEP VAR OLMALISIN CUMHURİYET

 

Sarıkurt, “Hatırla geçmişteki mahkumiyetlerini, anımsa cumhuriyetin sana sunduğu insanlık nimetlerini, ödeme bir daha özgürlüğün bedelini sen nasıl da rahathane duvarların sanki güvenli kale ve sarılmak evlatlarına, ya sen nasıl da haykırmaktasın bu hak benim olsun istiyorum çünkü ben önce insanım diye ve zaferin senin bu kadınım diyebilmek ülkende, peki sen nasıldır boya ustalığından ulaşmak fabrikatörlüğe müteahhitliğe, sevdiğini seçmek işini seçmek yaşamını seçmek ve bunlar için seçilmek hakkım diye, severek evlenmek diye tutturan genç adama, mutluluk haykıran genç kıza, o hakkı veren ne olsa gerek. Anımsa İstanbul’u, karıştır hatıralarını, boğaza doluşmuş düşmanların cüretkarlığını, Kız Kulesi’nin hüzün dolu sessiz ağlayışlarını. Unutma konaktaki saat kulesinin zamana susuşlarını, zulme zalime sultanlık eden saraylıları, milletin iradesi tek sese sıkıştırılıp nasıl saklandıklarını, dinin Allah ile kul arasında olduğunu unutanları, yurdum renk renk mozaik taşlarını, zakkum dilleriyle sürüp savuranları, ve kıvılcımın o mavi gözlerde parlayışını, o gözlerin kurdu kuşu dağı taşı bir araya toplayışını. İstiklal aşkını tek bilek tek yürek Anadolu’yu sarışını. Unutma Hasan’ın düşmana ilk kurşunu vuruşunu, unutma Kubilaylığı onlar gibi canını bırakanları. Yokluktan ayağa kalkan fedakar milletini. Ailesini,yârini, yarenini silenleri. Ocaklarımız tütsün diye cumhuriyet diyenleri. Susmayacak ezanım, inmeyecek bayrağın hatırına. Unutma unutturma Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün izlerini. İyi ki varsın ve var olmalısın cumhuriyet” sözleri ile Cumhuriyetin önemine dikkat çekti.

 

NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Başkan Ahmet Sarıkurt, Andımız’da yer alan “Ey büyük Atatürk, açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmaksızın yürüyeceğime ant içerim. Ne Mutlu Türküm Diyene” sözleri ile konuşmasını tamamladı. Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un konuşmasının ardından Ferhat Göçer sahne aldı. 10 binlerce kişinin katıldığı konserde vatandaşlar Cumhuriyetimizin 95. yılını coşkuyla kutladı.

 

“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TÜRKİYE’NİN KALBİDİR”

 

Yaklaşık 2 saat boyunca süren konser, havai fişek gösterisi eşliğinde Ferhat Göçer’in seslendirdiği marşlar ile sona erdi. Konserin ardından Ferhat Göçer’e çiçek takdim edildi. Çiçek takdiminin ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da “Değerli cumhuriyet sevdalıları. Değerli vatan sevdalıları, değerli bayrak sevdalıları değerli Mustafa Kemal Atatürk sevdalıları. Cumhuriyetimizin 95’inci yılı kutlu olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene! Mustafa Kemal Atatürk Türkiye’nin kalbidir. Ülkemiz ebediyen var olacak ve o kalp ebediyen atacaktır. Bu duygularla Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum” dedi.

Haber / Seda AKYOL