Meme Kanseri'nde erken teşhisin önemine dikkat çektiler

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Kapaklı Belediyesi iş birliğinde 1 – 31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında bilgilendirme toplant?

GÜNDEM 25.10.2018 17:39:00 0
Meme Kanseri

1 – 31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hülya Becerir ve Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümünden Dr. Hamit Başaran tarafından meme kanseri hakkında bilgi verildi. Genellikle kadın ağırlıklı katılımcıların bulunduğu toplantıda, uzmanlar erken teşhisin önemini vurguladı.

 

EN ÇOK GÖRÜLEN KANSER TİPİ MEME KANSERİ

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hülya Becerir, kalp hastalıklarından sonra en çok ölüme sebebiyet veren hastalığın kanser olduğunu belirterek, ‘’Dünyada kalp hastalıklardan sonra en çok ölüme sebebiyet veren hastalık kanser. Böyle sık görülen bir hastalığa önem vermeliyiz. Ayrıca kadınlarda en çok görülen kanser tipi de meme kanseridir. Bu yüzden tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli kanser tanıma programları mevcut. Program dahilinde ülkemizde kanser taramaları KETEM’lerde ücretsiz olarak gerçekleşiyor. Kanser aslında bir hücre hastalığı olduğu için bugünkü yaşama koşullarımız ile doğrudan ilgili bir durumdadır. Ayrıca kanseri daha sık görmemizin nedenlerinden biri de sağlık teknolojisindeki imkanlarımızın artmasıdır. Kanser oranındaki yükselişin nedenlerinden biri de artık daha çabuk ve kesin tespit edilebiliyor olmasıdır" dedi.

 

ERKEN TEŞHİSTE İYİLEŞME ORANI YÜZDE 98

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hülya Becerir, meme kanserinin erken tespit durumunda iyileşme oranı yüksek olan bir kanser türü olduğunun altını çizerek ‘’Erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biri de meme kanseridir. Bu dönemdeki tespit durumunda meme kanserinin iyileşme şansı yüzde 98’dir. Kadınların erken tespit için düzenli olarak kendi memelerini muayene etmesi, sağlık personellerine muayene yaptırması ve mamografi çektirmesi gerekiyor’’ dedi. Kendi kendine muayene etme metotlarını da anlatan Doktor Becerir, kadınların hangi belirtilerde kanser şüphesi taşıması gerektiğini ve sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini anlattı.

 

"SEÇENEKLER NETİCESİNDE TEDAVİYE BAŞLIYORUZ"

Doktor Hülya Becerir’in ardından program, Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümünden Dr. Hamit Başaran’ın sunumu ile devam etti. Meme Kanseri Farkındalık Ayı hakkında Doktor Can Gündüz’ün derlediği bir hikaye ile sunumuna başlayan Doktor Hamit Başaran, meme kanserinin tedavi sürecini anlattı. Teknolojinin artması ile birlikte tedavi seçeneklerinin de arttığını dile getiren Doktor Başaran, ‘’Kanser süreci mamografi sonuçlarının ardından belli oluyor. Teşhis konulduktan sonra hastamızın önüne tedavi seçenekleri sunuyoruz. Hastalığın yayılışına ve hastanın psikolojisine göre bu seçenekler neticesinde tedaviye başlıyoruz’’ dedi. Uzmanların sunumunun ardından Kapaklı Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü yetkilileri tarafından teşekkür edilerek plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi. Plaket takdim töreninin ardından toplantı sona erdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU