Tarihi köprü UNESCO ve Guinness yolunda

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, 1443 yılında inşa edilen ve bu yıl fotoğrafıyla Avrupa Postaları'nca 'Altın Pul' ödülüne layık görülen taş köprünün UNESCO Dünya KültÃ?

GÜNDEM 18.10.2018 14:39:00 0
Tarihi köprü UNESCO ve Guinness yolunda

TANITIMI İÇİN ÖNEMLİ

 

Yaklaşık 50 ülkenin tarihi köprülerinin yer aldığı yarışmanın Türkiye, Edirne ve Uzunköprü'nün tanıtımı için önemli olduğunu dile getiren İşbilen, “Avrupa Postaları'nın bu yılki yarışmasında tarihi Uzunköprü'nün basıldığı pul, Avrupa 1'incisi oldu. Bu konu için yaptığımız çalışmalar vardı. PTT Genel Müdürlüğü'ne Uzunköprü olarak çok teşekkür ediyoruz. Türkiye'de bin tane belediyeye Uzunköprü Belediyesi olarak hazırladığımız afişlerle birlikte Avrupa Postaları'nın internet sitesi üzerinden oy vermelerini rica ettik. Bu yarışmadaki 1'incilik Türkiye'nin, Edirne ve Uzunköprü'nün tanıtımı için çok önemliydi. Fotoğrafı çekenden, PTT Genel Müdürlüğü'müze kadar herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

1’İNCİ OLDU

 

İşbilen, ülkelerin bastırdığı pullar arasında, köprüler hakkında tarihsel bilgilerin de yer aldığını dile getirerek “Köprü, 2'nci Murat döneminde tamamlandı. Tarihi taş köprü çok önemli detaylara sahip. UNESCO'nun Geçici Kültür Mirası Listesi'ne girmiş olan bir köprü. Bunlara ilişkin bilgiler yarışma içeriğinde yoktu, belediye olarak başvurarak bu bilgileri tamamlattık. Bunlarla birlikte bütün çalışma bir araya geldi. Bakü'de açıklanan oylama sonucu Uzunköprü pulu 1'inci oldu” dedi.

 

TARİHİ KÖPRÜ, GUİNNESS YOLUNDA

 

Tarihi taş köprünün, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde olduğunu ve gerçek listeye alınması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirten İşbilen “Aynı zamanda 1306 metre uzunluğundaki köprünün Guinness Rekorlar Kitabı'na alınması için de çalışma yürütülüyor. Dünyanın en uzun taş köprüsü olarak Çin'de bir köprü belirlendi. Ancak o köprünün genişliği, bizim Uzunköprü kadar değil ve üzerinden herhangi bir vasıta geçmiyor. Biz şimdi yeni bir başlık adı altında ona çalışıyoruz. Bununla ilgili fotoğraf, belge ve bilgileri Guinness de yeni açılan başlıkta bir dünya 1'inciliği alma yolundaki çalışmalarımız sürüyor. Çok kısa zamanda bunu da neticelendireceğiz. Bunun için en uzun ve üstünden araç geçen genişlikte köprü anlamında bir başlık açılıyor” dedi.

Haber / Menşure KARDEŞ