Enflasyonla topyekûn mücadeleye yüzde 20 indirimle destek

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, hükümet tarafından ülkemiz genelinde başlatılan Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programına destek verdi. TOBB ve bakanlığın belirlediği yasal rayiçler dışÄ

GÜNDEM 16.10.2018 20:34:00 0
Enflasyonla topyekûn mücadeleye yüzde 20 indirimle destek

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın olağan meclis toplantısı saat 16:30’da meclis başkanı Hacı Mehmet Erdoğan başkanlığında yapıldı.

 

OYBİRLİĞİ İLE GÜNDEME ALINDI

 

Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva ve meclis üyeleri Rasim Bilgen, Furkan Yavuzarslan, Mesut Görgün, Metin Taşdelen, Mikail Çelik ve Sebahattin Önal’ın katılmadığı toplantıda saygı duruşlunda bulunulmasının ardından Mustafa Seçkin, Mehmet Danyeli, Reşat Ünlü Mustafa Ogün Asıl, Mehmet Çetin, Sinan Sifil ve Murat Narçın imzalı, ‘Enflasyonla mücadele kapsamında oda belge ve hizmet bedellerinde yüzde 10 indirim yapılması’ talepli dilekçe oybirliği ile gündeme alındı.

 

YILSONUNA KADAR GEÇERLİ

 

İndirim talebi ile ilgili konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, hükümet tarafından ülkemiz genelinde Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı başlatıldığını anımsatarak “Biz de bu kampanya ile ilgili olarak üyelerimize bildirim yaptık. Tüm üye ve esnaflarımızı bu kampanyaya davet ediyoruz. Odamızda belge ve hizmetlerde yılsonuna kadar yüzde 10 indirim yapılması için de dilekçe verdik” dedi. İndirim ile ilgili bilgi veren Oda Genel Sekreteri Hakan Gel de “TOBB ve bakanlığın belirlediği yasal rayiçler dışındaki fiyatları çıkardık. 20 kalemde indirim yapılacak. Bu indirim 31 Aralık’a kadar geçerli olacak” dedi.

 

“EN YÜKSEK ORANDA İNDİRİM YAPMAMIZ GEREKİYOR”

 

Meclis Başkan Yardımcısı Nuran Yeşil, bu indirimin 3 ayla sınırlı kalmayıp 2019 yılını da kapsamasını önerirken, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin de yılsonunda bütçe yaparken bunu dikkate almaya gayret edeceklerini ifade etti. Meclis Üyesi Tahir Eke de indirim oranının artırılmasını önerirken, meclis üyelerinden Süleyman Ak da “Üyelerimizin durumunu göz önünde bulundurarak yapabileceğimiz en yüksek oranda indirim yapmamız gerekiyor” dedi. Meclis üyelerinin görüşlerini dinleyen Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan, indirim oranının düşük kaldığını belirterek yüzde 20 indirim yapılmasını önerdi.

 

20 KALEMDE YÜZDE 20 İNDİRİM

 

Yapılan görüşmelerin ardından ‘Fatura suretlerinin onayı, rayiç fiyatların tasdiki, ticari ve sinai eşya mamülleri vasıflarının tasdiki, ticari kefalet tasdikleri, sinai ve ticari mahiyette belgeler, tahsis ve sarfiyat belgeleri, kalite yeterlilik ve numune belgeleri, imalat yeterlilik belgesi, Türk malı belgesi, kayıtlı üyelerin tatbik imzalarının onayı, tarife tasdik ücreti, kapasite/ekspertiz rapor tasdiki, yerli malı belgeleri tasdiki, ticaret sicilden verilen belgeler, ticaret sicil işlemleri karşılığı alınacak ücretler (tüm adres bilgileri işlemler ve mahkeme kararı ve resen yapılan işlemler hariç), tüzel kişi kuruluş aşamasındaki tasdik işlemleri (ana sözleşme, imza beyanı ve defter tasdiki), gerçek kişi tescil talepnamesi, tüzel kişi imza beyanı, bilirkişi ekspertiz mücbir sebep ve kapasite raporları, yerli malı belgeleri’ olmak üzere toplam 20 kalemde 31 Aralık’a kadar yüzde 20 indirim yapılması oybirliği ile kabul edildi. 

 

GELİR GİDERLER GÖRÜŞÜLDÜ

 

İlgili gündem maddesinin karara bağlanmasının ardından Eylül 2018 gelir gider hesapları görüşüldü. Gelir giderlerle ilgili bilgi veren Oda Genel Sekreteri Hakan Gel, Eylül ayı giderinin 223 bin 600,09 TL, 2018 yılında ilk 9 aylık giderin de 2 milyon 211 bin 827,19 TL olduğunu belirtti. Eylül ayı gelirinin 179 bin 611,69 TL olduğunu ifade eden Hakan Gel, 9 aylık gelirin ise 3 milyon 670 bin 601,08 TL olduğunu kaydetti. Yapılan bilgilendirmenin ardından ilgili gündem maddesi oyçokluğu ile kabul edildi. Toplantının bir sonraki gündem maddesinde de Hakan Gel, 10-12 Ekim tarihleri arasında yapılan Çerkezköy Endüstriyel Fuarı ile ilgili bilgi verdi. Fuara 42 firmanın katıldığını kaydeden Gel, 36 firmanın fuarı verimli bulduğunu, 6 firmanın ise verimsiz bulduğunu belirtti. Fiziki organizasyon için 134 bin TL, reklam ve tanıtım için de 50 bin TL bütçe ayrıldığını belirten Gel “Reklam ve tanıtımı Trakya Kalkınma Ajansı üstlendi. Fuarda 122 bin TL harcama oldu. Ama 21 bin TL’lik stant kiralama tutarını çıkardığımızda fuarın maliyeti 101 bin TL oldu” dedi.

 

5 BİN 500 KİŞİ ZİYARET ETTİ

 

Fuarı 5 bin 500 kişinin ziyaret ettiğini söyleyen Gel, firmaların bin 60 görüşme ve 112 adet iş bağlantısı yaptığını dile getirdi. Meclis üyesi Gürkan Kesim, önümüzdeki yıllarda fuara ilçe ve büyükşehir belediyesinin de katılımının sağlanması gerektiğini kaydederken, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Danyeli de amaçlarının ticareti geliştirmek olduğunu belirtti. Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan da her yıl, üzerine bir şeyler konarak fuarın geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

“125 ÖĞRENCİYE BURS VERİYORUZ”

 

Hakan Gel, fuarla ilgili bilgilendirmenin ardından oda tarafından verilen burslarla ilgili de meclisi bilgilendirdi. Her yıl 125 öğrenciye burs verdiklerini kaydeden Gel “3 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında başvuruları aldık. 125 öğrenciye 9 ay boyunca aylık 150’şer TL burs veriyoruz. 55 öğrencinin yerine yeni bursiyerler belirlenecek. Burs için 694 kişi başvurdu. Yapılan değerlendirmenin ardından burs alacak öğrenciler belirlenecek” dedi. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantı sona erdi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU