'Ergene Nehri kanayan bir yaradır'

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, ülkemizde 283 kilometre uzunluğu ile Trakya'yÄ

GÜNDEM 12.10.2018 15:22:00 0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2011 yılında "Haliç'i nasıl temizlediysek Ergene Nehri'ni de öyle temizleyeceğiz” demesinin üzerinden 7 yıl geçmesine karşın Ergene’nin kirlilik oranı katlanarak devam ettiğini söyleyen Aygun, Ergene Nehri’nin, Türkiye’de orta derecede tehdit altında olan nehirler kapsamına girdiğini belirterek “Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ için yaşamsal önemdeki Ergene Nehri’nin geri kazanılması zor olmakla birlikte halen mümkündür. Şu anda dördüncü derecede su kalitesine sahip olan Ergene için tehlike çanları çalmaktadır. Ergene Nehri’ne; debisinin üç katı kadar atık su verilmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan olduğu 2011 yılında "Haliç'i nasıl temizlediysek Ergene Nehri'ni de öyle temizleyeceğiz” demesinin üzerinden yedi yıl geçmiştir” diyerek Ergene’nin ne zaman temizleneceğini sordu.

 

“CEZALARI ARTIRACAK YASA DEĞİŞİKLİĞİNE NASIL BAKIYORSUNUZ?”

Çerkezköy, Çorlu, Muratlı ve Lüleburgaz’daki 1350 fabrikanın, atıklarını arıtma tesisi olmaksızın Ergene Nehri’ne bıraktığını ileri süren Aygun, Trakya’yı tükenme noktasına getiren, insanların ve hayvanların sağlığını tehdit eden bu büyük sorunun önlenmesi için fabrikalara dönük nasıl bir önlem alınacağını sordu. Çorlu Deresi’nin; 3 Ekim 2018 tarihinde Pay Plastik Geri Dönüşüm İşletmesi’nin arıtma tesisi olmasına karşın arıtmadan saldığı atık nedeniyle kırmızıya boyandığını söyleyen Aygun “Faaliyetleri şimdilik durdurulan İşletme; TÜBİTAK’tan gelen sonuçlara göre para cezası alacak. Ne var ki sadece Pay Plastik Geri Dönüşüm İşletmesi değil, Çorlu Deresi etrafında 9 işletmenin daha lisansı olduğu halde arıtma yapmadan ayrı bir hat çekmek suretiyle tüm atık sularını Çorlu Deresi’ne akıttığı, bu konuda Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün de çalışma yaptığı öğrenilmiştir” diyerek bakanlığın, Pay Plastik’ten başlayarak bundan sonra arıtma yapmayan tüm fabrika ve işletmeler için en ağır cezaları vermeyi düşünüp düşünmediğini, cezaları arttıracak yasa değişikliğine nasıl baktığını sordu.

 

“BİR EYLEM PLANI YÜRÜTMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?”

Marmara Denizi’ne dökülen Marmara Ereğlisi’ndeki Kamara Deresi’nin de birkaç gün önce etrafındaki fabrikaların sorumsuzluğu yüzünden kızıl ve siyah renge büründüğünü, arıtma yapmadan dereye bırakılan atık suyun, sazlık çevresinde yoğunlaşarak derede ördek ve balık ölümlerine yol açtığını söyleyen Aygun, çevre, hayvan ve insan sağlığını tehdit eden bu durum karşısında nasıl bir işlem yapılacağını sordu. “Ergene Nehri’ni yeniden yirmi iki balık türünün yaşadığı günlere kavuşturacak mısınız?” diye soran Aygun, özellikle sonbahar döneminde etkili olan yağışlar ile Ergene Nehri’nin taştığını, Trakya Bölgesi’ndeki birçok tarım arazisinin zehirlendiğini, bu zehirli su ile yetişen bitkiler aracılığıyla kanserojen maddelerin de insanlara geçtiğini söyledi. Türkiye genelinde en çok kanser vakasının görüldüğü Trakya’da meme ve akciğer kanseri görülme sıklığı yüksek olduğunu kaydeden Aygun, “Ergene Nehri’ndeki insan sağlığını tehdit eden bu gelişme karşısında Sağlık Bakanlığı ile ortak bir eylem planı yürütmeyi düşünür müsünüz? Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj Projesi’nin, Ergene’nin tüm ağır metal yüklü kirliliğini Marmara Denizi’ne taşıyacağı eleştirisi yapılmaktadır. Çevre mühendislerinin Marmara Denizi’nin rengini bile değiştireceği eleştirisi yaptığı bu projeye ilişkin uzman görüşlerini dikkate alacak mısınız? Bu projeyi gözden geçirmeyi düşünür müsünüz?” diye sordu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ