Çorlu TSO Türkçe Konuşan Girişimciler ile bir araya geldi

20. TOBB Türkçe Konuşan Girişimciler Programı ve İkili İş Görüşmeleri kapsamında, 13 farklı ülkeden 31 Türkçe konuşan farklı sektördeki girişimci, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri

GÜNDEM 11.10.2018 13:44:00 0
Çorlu TSO Türkçe Konuşan Girişimciler ile bir araya geldi

Çorlu TSO ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Yönetim Kurlu Başkanı Cengiz Günay, Çorlu TSO Meclis Başkanı Erdim Noyan, Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, meclis üyeleri, meslek komite üyeleri, üyeler ve basın mensupları katıldı.

 

BİR KEZ DAHA TEK DİL ÇATISI ALTINDA

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çorlu TSO Meclis Başkanı Erdim Noyan, "2005 yılında başlatılan bu program bu güne kadar bir çok  iş insanının aynı masada buluşmasına vesile oldu. Birliğimizin emekleri sayesinde, bugün bir kez daha “tek dil çatısı altında” siz değerli kardeşlerimizle kucaklaşma fırsatı bulduk. Böyle bir buluşmaya ev sahipliği yapmaktan ve  Odamız olarak da, bu ailenin bir parçası olmaktan gurur ve memnuniyet  duyuyoruz. Firmalarımızın yurt dışına açılırken karşılaştıkları en önemli sorunlardan birisi, güvenilir iş ortakları bulamamalarıdır. Türkçe konuşan coğrafyanın en saygın ve güvenilir iş insanlarını bir araya getiren bu toplantı, üyelerimizin güvenilir iş ortaklıkları kurması anlamında da çok önemli bir platformdur.  Dünya coğrafyasında oldukça stratejik bir öneme sahip olan Türkiye, tüm dünyada yaşanan siyasal ve ekonomik krizlere rağmen huzur ve istikrarla büyüyen bir ülkedir" dedi.

 

"35 BİN YABANCI SERMAYELİ FİRMANIN YATIRIMI VAR"

Türkiye'nin dünyada 17. Avrupa’nın ise en büyük 5 ekonomisinden biri olduğunu belirten Erdim Noyan, "Son 10 yılda Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin de etkisiyle büyük bir dönüşüm gerçekleştiren ve pek çok alanda yapısal reformları hayata geçiren ülkemiz, dünyanın 17’nci; Avrupa’nın ise en büyük 5 ekonomisinden biridir. 200’den fazla ülkeye 158 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya’ya açılan bir kapı konumunda olan Türkiye, 4 saatlik uçuşla dünya ekonomisinin dörtte birini oluşturan geniş bir pazara erişim fırsatı sunmaktadır. Bu durum ticaret ve doğrudan yabancı yatırımlar konusunda ülkemizi benzersiz kılmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 35 bin yabancı sermayeli firmanın 130 milyar doları aşkın yatırımı bulunmaktadır. Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında ekonomisini 2,5 kat büyütmeyi hedefleyen bir Türkiye var. İş dünyası temsilcileri olarak biz de hep birlikte küresel ticaretin önündeki engelleri kaldırmak, daha fazla üretim, ticaret ve istihdamla ülke ekonomilerimizi büyütmek için çalışmamız gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.

 

"TÜRKÇEYİ ULUSLARARASI TİCARETTE KULLANILAN BİR DİL HALİNE GETİRMELİYİZ"

Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan; "Bizler Türkçe konuşan girişimciler olarak ticari faaliyetlerimizi uluslararası arenada arttırarak ve birbirimize kenetlenerek, Türkçeyi uluslararası ticarette kullanılan bir dil haline getirmek için çabalamalıyız. Bize yakışan; Türkçemizi diyalogla, ticaretle ve kardeşlik ile yaymaktır. Ben inanıyorum ki bu amacı gerçekleştirebilecek potansiyele sahibiz. Türkçe konuşan girişimciler olarak sınırlı kaynakları iyi değerlendirme kabiliyetine de sahibiz. Yeni iş imkânlarını şekillendirerek, değişen dünya taleplerine karşı kayıtsız kalmayıp istihdamı arttırarak işsizliğin azalmasına, ülke ekonomilerimizin kalkınmasına, dolayısıyla büyümesine de katkıda bulunuyoruz" sözlerine yer verdi.

TİCARİ İŞ BİRLİĞİ AĞLARINI GÜÇLENDİRECEK

Türkçe Konuşan Girişimciler Programı'nın ticari iş birliği ağlarını güçlendireceğini ifade eden Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, "Çorlu Belediye Başkanı olarak ülkemizin, bölgemizin ve güzel şehrimiz Çorlu’muzun tanıtılmasına fayda sağlayacak, ticari iş birliği ağlarını güçlendirecek “Türkçe Konuşan Girişimciler Programı”nda bulunmaktan duyduğum memnuniyet ifade etmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde girişimcilikle ilgili aklımda yer eden bir tanım okumuştum. Girişimciliğin imkânsızlıklardan çözüm üretmek olduğunu ifade ediyordu. Ülke olarak içinde bulunduğumuz şartlar son derece zorlayıcı olmakla birlikte bizleri bu zorluklardan bir nebze olsun uzaklaştıracak çeşitli yöntemlerin olduğuna inanıyorum. Bence ülke olarak en önemli zenginliğimiz, genlerimize işlemiş olan girişimci karakterimiz ve cesaretimizdir.Türkiye’de girişimciliği kuvvetlendirmenin Türk ekonomisini kuvvetlendirmek olduğuna inanıyorum. Eğitim ve girişimcilik uzun vadede Türkiye’yi olumlu yönde etkileyecek en önemli iki kaldıraç olacaktır. Ülkemizi, şehrimizi büyütmenin yolu da girişimci sayımızı arttırmaktan, yeni yatırımlar için cazibe merkezleri yaratmak ve şirketlerimizi büyütmekten geçiyor" dedi.

FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNULDU

Türkçe konuşan girişimcilerin Türkiye'nin sınırları dışındaki gücü olduğunu belirten Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, "Sizler Türkiye ile ülkeleriniz arasında sağlam bir köprü oluşturuyorsunuz. Türkiye bugün büyük iç pazarı ve rekabetçi endüstrisi ile sayısız fırsatlar sunmakta. Türkiye şimdiden hızla büyüyen ve dönüşen ekonomisi, dinamik nüfusu ve en önemlisi de cesur müteşebbisleriyle bölgesinin ve dünyanın önemli aktörlerinden birisi haline gelmiş durumdadır. Aslında Türkiye’nin ekonomik dönüşümünün izlerini 1980’lere kadar götürebiliriz. Son 30 yılda attığımız adımlarla, Türkiye kırsal ekonomiden sanayi ekonomisine geçmiştir. O zamanlar yılda 5 milyar dolar ihracat yaparken, bugün haftada 5 milyar dolar ihracat yapar hale geldik. İhracatımızın yüzde 90’nını tarım ürünleri oluştururken, şimdi ise yüzde 90’dan fazlası sanayi ürünleri haline geldi" dedi. Sarılı'nın ardında Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Konferans Salonu’nda devam eden program ile Çorlu TSO Üyeleri, yabancı girişimciler ile sektörleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Haber / Özge MERİÇ