Meme kanserine dikkat çekecekler

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Çerkezköy'de halka yönelim bilgilendirme toplantısı düzenlenecek. 10 Ekim Çarşamba günü saat 14:00'da Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi

GÜNDEM 8.10.2018 19:51:00 0
Meme kanserine dikkat çekecekler

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Ekim ayının, Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul edildiğini kaydeden yetkililer “Meme kanseri kadınlarda en çok görünen kanser türüdür. Günümüzde her sekiz kadından birinde görülmektedir. Dünya üzerinde meme kanserine yakalanan kadın sayısı 1 milyondan fazladır. Buna bağlı olarak yine bu kanserden ölen kişi sayısı 400’e yakındır.  Meme kanseri için erken tanı konması çok çok önemlidir. Erken tanıyla ölüm oranını ciddi şekilde azaltmaktadır.  ABD’de meme kanserinden dolayı olan ölüm oranı yüzde 30-50 arası azalmaktayken, Avrupa’da ise oran yüzde 65’lere ulaşmaktadır” dedi.

 

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

 

Meme Kanserinin meme dokusundaki süt kanalını oluşturan süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıktığını dile getiren yetkililer “Meme Kanseri Belirtileri, memede çoğunlukla ağrısız sert yapılı oynandığında hareket edebilen yapıda ve büyüyebilen şişlikler, meme boyutunda gözle görülen şekil değişiklikleri, meme başı çevresinde renk değişimi, çatlak ve yaraların oluşması, meme başından kanlı ve kansız akıntı gelmesi, koltuk altında görülen ele gelen ağrılı veya ağrısız şişlikler, meme cildinde kızarıklık, portakal kabuğu görüntüsü, damar genişlemeleri, içeri doğru çöküntü” dedi.

 

ÜCRETSİZ OLARAK HİZMET VERİYOR

 

Her kadının 20 yaşından itibaren memesini tanıması ve elle muayene yapabilmesi gerektiğini kaydeden yetkililer “40 yaşından itibaren de düzenli olarak mamografi çektirip kontrollerini yaptırmalıdır. Memedeki her 10 kistten 8’i iyi huyludur. Kitlelerin ağrılı veya ağrısız olması bize kanser olup olmadığı hakkında doğru bilgi vermez. Kitle teşhis edildiği zaman doktora görünülmesi gerekmektedir. Genç yaşlarda çoğunlukla fibroadenom veya kist denilen kanser olmayan kitleler görülür. Süleymanpaşa ve Çorlu Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) erken teşhis amacıyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir” dedi.

 

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

 

Hastalığın en önemli tedavisinin erken teşhis konulup meme koruyucu önlemler almak olduğunu kaydeden yetkililer “Bu şekilde tümör tespit edilip tamamıyla yok edilebiliyor. Daha sonraki evre ise memenin cerrahi müdahale ile alınmasıdır.  Meme cerrahisinde temel amaç, tümörün geride kalmayacak şekilde çıkarılması ve koltuk altına yayılım gösteren vakalarda lenf bezlerinin tümüyle alınmasıdır” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU