Akay: İspat etmekle yükümlüsünüz

Çerkezköy Belediye Meclisi, Ekim Ayı Olağan Toplantısının 2'nci oturumunda komisyon raporlarını görüşerek karara bağlandı. Toplantıda konuşan AK Partili Meclis Üyesi Remzi Garip, Çerkezköy

GÜNDEM 8.10.2018 19:05:00 0
Akay: İspat etmekle yükümlüsünüz

Dün saat 15:00’da Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında yapılan toplantıda ilk olarak performans programı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. Komisyon raporunun oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından söz alan AK Partili Meclis Üyesi Remzi Garip, dönemin sonuna yaklaştıklarını belirterek “Performans bir başarının derecesidir. Bütçenin stratejik planla uyum içinde olması anlamına gelmektedir. Belediyenin 4 buçuk yıldan fazla süredir sağladığı imar konusundaki performansını değerlendirmek istiyorum. İmar konularında yapılan tadilatlarda meclis karar almasına rağmen hiçbir katkı sağlayamadığını düşünüyorum. Her imar planı değişikliği komisyona havale ediliyor. Komisyon raporu onaylanıyor. Birçok meclis üyesi anlamadan birçok imar planı değişikliği yapıldı” dedi.

 

“ÇOĞUNLUĞUNUZA GÜVENEREK BUNLARI DİNLEMEDİNİZ”

2 yıl önce yapılan bir toplantıda imar konularının nasıl geçmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunmasına rağmen, plan değişikliğinin neden yapılması gerektiğinin etraflıca anlatılarak yapılmasını talep etmesine rağmen, imar tadilatlarının eski usulle yapıldığını söyleyen Garip “Bir ilçede, yerleşim yerinde imar tadilatları tabi ki yapılacak ama bunu yaparken meclis üyelerini ve ilgili olanları da içine alarak yapılması gerektiğinin doğru olacağını ifade ettim. Meclisteki çoğunluğunuza güvenerek bunları dinlemediniz” dedi.

 

“BU ÇERKEZKÖY’E REVA MI?”

İlçe belediye meclisi by-pass edilerek imar tadilatı ile ilgili konuların Büyükşehir Belediye Meclisine gönderilmeye başlandığını kaydeden Garip “Çerkezköy’ü beraber yönetiyoruz dediniz ama bu beraberliğinizin kiminle ilgili olduğunu halen anlamış değilim” dedi. Kızılpınar Mahallesi’nde Bedirhan Deresi ile Veliköy Mahallesi arasında kalan yaklaşık 600 dönümün üzerindeki alanla ilgili 1/1000’lik İmar Planı değişikliği için Büyükşehir Belediyesi’ne yetki verilmesine de tepki gösteren Remzi Garip “Benim bulunmadığım bir toplantıda böyle bir karar almışsınız. Bu Çerkezköy’e reva mı? Bunun ne aciliyeti vardı ki büyükşehire yetki devri yapıldı? Meclisin yetkilerini kimsenin devretmeye hakkı yoktur. Bir belediye başkanının sandığı ne kadar önemliyse meclis üyelerinin sandığı da o kadar önemlidir” dedi.

 

BAZI PARSELLERE AYRICALIK TANINDIĞINI İDDİA ETTİ

Bu imar planı değişikliği ile bir takım parsellere ayrıcalıklar tanındığını öne süren Garip “Bu belediye meclisinin yetkisi büyükşehire devredildi. İmar Komisyonu karar veremeyip çalışmaların devam etmesi yönünde karar aldı. Komisyonun bu kararı dikkate alınmadı. Şehircilik Daire Başkanlığı’ndan gelen bir rapor vardı. Mekansal Plansal Yönetmeliğine aykırı olduğu, yeterince sosyal donatı alanı ayrılmadığı belirtildi. O rapor da göz önünde bulundurulmadı. Bu alanla ilgili şaibeli imar tadilatını anlatmak istiyorum” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TABİYİZ

Bunun üzerine konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Vatandaş performans notunu mutlaka kendisi değerlendirecektir. Öyle bir döneme giriyoruz. Israrla bu konuyla ilgili yeniden söz aldınız ve ben aynı şeyleri söylemek ve tekrar etmek durumundayım. Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile yönetiliyoruz. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’na tabiyiz. Bu kanun hiçbir talep olmadan 5000’lik ve 1000’lik planları yapabilme kabiliyetine ve yetkisine sahiptir. Büyükşehir Belediyesi Yasası’nda 5000’lik ve 1000’lik tadilatları yapmak ile ilgili bir hakkı vardır büyükşehir belediye meclisinin. Yetki devrini meclis gündemi yapmamıza dahi gerek yoktur. Bu tamamen buradaki meclis üyesi arkadaşlarımızla 5000’lik ve 1000’lik plan tadilatlarının birbiriyle uyumlu hareket etmesi ve aynı meclisten aynı dönem içerisinde aynı anda geçmesi sebebiyle biz buradaki meclis üyesi arkadaşlarımızla bunu gündem maddesi yaptık. 1000’lik plan yapma yetkimizle ilgili bir teklifte bulunduk. Bunu meclis gündemi yapmamıza dahi gerek yok. Bunun farkında olun. Biz buradaki arkadaşlarımızın da bunlardan haberi olsun ve bu planlar aynı anda büyükşehir meclisinden geçsin diye bunu gündem maddesi yaptık” dedi.

 

İSPAT ETMEKLE YÜKÜMLÜSÜNÜZ

Bu plan değişikliğinin şaibeli olduğunu ve bazı parsellere ayrıcalık tanındığını iddia eden AK Partili Meclis Üyesi Remzi Garip’in bu söylediği kelimelerin tamamını ispat etmekle yükümlü olduğunu kaydeden Akay  “5000’lik ve 1000’lik plan tadilatı büyükşehir belediye meclisine uyumlu bir şekilde aynı karar alınsın diye gitmiştir. Bu çok açıktır. Orada uygulanacak plan tadilatında sadece ve sadece kamu yararı aranmıştır. Çerkezköy Belediyesi geçmişten kalan, bugün itibari ile çok eskiden kalan plan tadilatlarının bugün maddi külfeti ile karşı karşıya kalmaya devam etmektedir. Bunun acısını çekmiş bir belediye başkanı olarak, yani geçmiş dönemde yapılmış plan tadilatlarının faturalarının ödendiği süreci yaşayan bir belediye başkanı olarak, ben de bunları zamanı geldiğinde paylaşacağım. Bunların bugün faturasını çeken, Çerkezköy’de geçmişte yapılan hataların faturasının ödendiği bir dönemden geçiyoruz. Bunun acısını çekmiş birisi olarak yaptığımız bütün tadilatlarda kamu yararını gözetmişizdir, gözetmeye devam edeceğiz” dedi.

 

YÜZDE 10 ZAM YAPILDI

Komisyon gelir tarifesinin her kalemine yüzde 15 zam yapılması yönünde karar alırken, AK Partili Meclis Üyesi Dilaver Burak, ruhsat ve iskan harçlarına zam yapılmamasını önerdi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da iskan harçları, ruhsatı belirleyen harçlar ve tehvid ifraz harçlarına zam yapılamamasını, diğer kalemlere yüzde 10 zam yapılmasını önerdi. Akay’ın bu önerisi oybirliği ile kabul edildi.

 

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

İlgili gündem maddesinin karara bağlanmasının ardından 2019 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. 2019 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesi’nin 183 milyon 990 bin 364 TL olması oy çokluğu ile kabul edildi.

 

GÜNDEM MADDELERİ OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

2019 Mali Yılında uhdelerinde resmi görev bulunmayanlara verilecek ücretin tespiti ile ilgili komisyon raporu görüşülürken, 2019 yılında uhdelerinde resmi görev bulunmayanlara 2019 yılı bütçe kanununda belirtilen en yüksek devlet memurunun 1 günlük harcırahının ödenmesi kabul edilirken, 2019 mali yılında görev yapacak zabıta memurlarına verilecek fazla mesai ücreti de belirlendi. 2019 mali yılında yayınlanacak olan Bütçe Kanunu’nda belirtilen en yüksek ücretin fazla mesai ücreti olarak verilmesi oybirliği ile kabul edildi.

 

HİSSE SATIŞLARI KABUL EDİLDİ

Çerkezköy sınırları içerisinde muhtelif parsellerdeki Belediye hisselerinin satışına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporunun görüşülerek oybirliği ile kabul edildiği toplantıda 15 tane Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesinin içkili satış mekanlarının yeniden gözden geçirilmesi talebine ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu da görüşüldü. İlgili gündem maddesinin bir sonraki meclis toplantısında yeniden görüşülmesi oybirliği ile kabul edildi. Gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından toplantı sona erdi. Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı Olağan Toplantısı 1 Kasım Perşembe günü saat 15:00’da yapılacak.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU