Ara verilen hasat yeniden başladı

Edirne'de yağmur nedeniyle ara verilen çeltik hasadı yeniden başladı. Verimin artmasına rağmen alım fiyatlarının düşük olduğunu belirten üreticiler, kar etmeyi bıraktıklarını, zarar etmemenin

GÜNDEM 7.10.2018 14:19:00 0
Ara verilen hasat yeniden başladı

Edirne'de yoğun yağmurun ardından çeltik hasadı yeniden başladı. Sezonun verimli geçmesi dolayısıyla üreticinin yüzü gülerken, 10 gün önce kilosu 2 lira 70 kuruş açıklanan çeltiğin fiyatının 2 lira 20 kuruşa düşmesi ise üreticiyi üzdü. Çeltik üreticileri, Türkiye'de döviz kurlarındaki artışla birlikte bu yıl mazot, gübre ve ilaç giderleri başta olmak üzere girdi maliyetlerinin arttığını belirterek yeniden 2 lira 70 kuruştan alım yapılmasını istedi.

 

VERİM YÜKSEK FİYAT DÜŞÜK

Avarız Köyü’nde çeltik üreticisi olan köy muhtarı Mesut Çakır, “Verim geçen yıla göre arttı. Fakat alım fiyatlarının aşağı çekilmesiyle zarar etmeye başladık. Çeltik bu yıl verim olarak çok iyi. 10 gün önce başladığımız hasatta 2,70 liradan iyi başlayan fiyatlarımız 10 gün sonra bir baktık ki 2,20 liraya geldi. O yüzden bizler kâr etmeyi bıraktık zarar etmemenin peşindeyiz. Bizden alınan çeltik raflarda bir bakıyoruz ki 2 katına çıkarılarak satışı yapılıyor” dedi.

 

“DEVLET MAĞDURİYETİMİZİ GİDERSİN”

Devletin, bu mağduriyeti gidermesini isteyen Çakır “Dolar, euro derken maliyetler yukarıda ama bizden aldıkları pirinci aşağıya alıyorlar. Girdi maliyetlerimiz yüzde 50 arttı. Bu yüzden tekrar ekim yapıp çeltik üretimine devam etmemiz için alım fiyatlarının da artmasını istiyoruz” dedi.

 

“MALİYETLER YÜZDE 50 ARTTI”

Bu yıl verimin iyi olduğunu fakat fiyatların kırıldığını dile getiren üretici Kani Güler de “Geçen yıla göre aynı fiyata alım yapılıyor. Maliyetler ise yüzde 50 arttı. Biz bu işten bu yıl para kazanamıyoruz” dedi. Subaşı Köyü’nde çeltik üretimi yapan Hüseyin Uygun da “Ürünü zararına sattığımız için emeklerimiz boşa gidiyor. Bu yıl verim çok güzel ama çeltik para yapmıyor. Üretimde kullandığımız tüm girdilere zam üstüne zam geliyor. Sattığımız fiyata ürettiğimizi karşılayamıyoruz” diyerek mağdur durumda olduklarını kaydetti.

 

Haber / Özge MERİÇ