Zabıta marketleri denetledi

Kapaklı Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, marketlerde etiket denetimi yaparak, fiyat artışı, gramaj eksikliği ve yerli malı etiketlerini kontrol etti. Döviz kurlarındaki harek

GÜNDEM 5.10.2018 16:05:00 0
Zabıta marketleri denetledi

Kapaklı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri 6502 sayılı yasanın 54. maddesi gereğince etiket, tarife ve fiyat kontrolü denetimlerini sürdürüyor.

 

DENETİMLER DEVAM EDİYOR

Her zaman olduğu gibi bu yıl da farklı zaman dilimlerinde işletmeleri etiket, tarife ve fiyat uygulamalarına uyup uymadıkları konusunda denetlediklerini belirten Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “6502 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanunun 54. maddesi gereğince işletmeleri denetliyoruz. Kanun kapsamında ilgili bakanlık ve bağlı kurumları, belediyeler ve ilgili odalar yasa hükümlerini uygulamak ile görevliler. Biz de Kapaklı Belediyesi olarak ilgili kanun gereğince ürün satışı yapan işletmeleri etiket, tarife ve fiyat listeleri yönünden denetlemeyi sürdürüyoruz. Denetimlerimizde işletmeleri etiket fiyatı ve kasa fiyatı arasındaki farklar, etiket ve tartı aleti arasındaki gramaj farkları konularında denetim gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

YASAL İŞLEM UYGULANIYOR

Rutin kontroller dışında vatandaşlardan gelen şikayetleri de değerlendirerek, müşterilerini yanıltarak satış yapan işletmeler hakkında gerekli yasal işlemleri yaptıklarını ve gerekli cezaların verilmesi için Tekirdağ Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü'ne bilgi verdiklerini kaydeden Mandalı “Bugüne kadar ilgili yasa hükümlerine uymayan işletmeler hakkında yapılan işletmeler ilgili kurumlara iletilmiştir. Denetimlerimizi yasa çerçevesinde sürdürmeye devam edeceğiz. Bir yandan da vatandaşlarımızdan gelen şikayetler doğrultusunda denetimlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

 

ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ ZABITASI DA DENETİM YAPTI

Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri de dün marketlerde denetim yaparak ambalaj ve gramaj konuları başta olmak üzere etiket fiyatları ile kasa fiyatlarının uyuşup uyuşmadığını kontrol etti. Çerkezköy Belediyesi zabıtası, son 3 aylık girdi faturalarını karşılaştırarak etiketlere yansıyan fiyatları kontrol ederken, fiyat etiketlerinin standartlara uygun olup olmadığını da kontrol etti. Ekipler, ürünleri etiket fiyatları ile kasa fiyatını da kontrol etti. Zorunlu hale gelen; malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarih ve üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret olup olmadığını da kontrol eden ekipler, yapılan denetimlerde tespit edilen son kullanma tarihi geçen gıdalar hakkında tutanak tutarak ve cezai işlem uygulayarak ürünleri imha etti.

 

YERLİ ÜRETİM LOGOLARI DA KONTROL EDİLİYOR

Denetimlerde yerli üretim logolarının konulup konulmadığını, son kullanma tarihini, ekmek gramajını kontrol ettiklerini belirten Zabıta Müdürlüğü yetkilileri, “Ayrıca bize gelen bütün başvuruları, yerine giderek inceliyoruz. Eski fiyatlarla yeni fiyatları karşılaştırıyoruz. İşletmeye düzeltmeleri için bildirimde bulunuyoruz. Tutanak tutup tespitlerimizi de İl Ticaret Müdürlüğüne bildiriyoruz. Burada değerlendiriliyor ve takip ediliyor” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU