El ele çiftçi buluşma günlerinde bitki besleme anlatılıyor

Namık Kemal Üniversitesi  Ziraat Fakültesi ve Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle sürdürülen "Bitki Besleme ve Ekonomik Gübre Kullanımı" konulu eğitim çalışmal

GÜNDEM 2.10.2018 12:10:00 0
El ele çiftçi buluşma günlerinde bitki besleme anlatılıyor

Tekirdağ ilçelerinde sürdürülen eğitimler kapsamında Muratlı'da yapılan ilk toplantının ardından Malkara ve Şarköy'de düzenlenen eğitimlerin Hayrabolu, Süleymanpaşa, Çorlu ve Saray'da devam edeceği kaydedildi.

 

BİTKİ BESLEME VE DOĞRU GÜBRE KULLANIMI ANLATILDI

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk' ün sunumu ile düzenlenen eğitimde konuşan Zekeriya Sarıkoca, "Üreticilerimiz kanolalarını ekti, sırada hububat ekilişleri olacak. Ekim öncesi üreticilerimize "Bitki Besleme ve Doğru gübre kullanımı" konularında uzmanından bilgi verelim dedik. Burada amacımız bilindiği üzere maliyetlerde artış var, doğru besleme ve gübrelemeyi işleyerek onlara yardımcı olmaya çalışacağız. İlimiz toprakları ikili münavebe sonucu organik madde miktarı olması gerekenin çok altında, şu an yüzde 1' in altında seyrediyor. Organik madde azlığı ve PH dengesi bizim için çok önemli, eğer burada istenilen seviyeleri yakalayamaz isek kullandığımız bitki besin maddelerinin önemli bir kısımdan bitkiler yararlanamıyor. Bizler değerli akademisyenlerimizin katkılarıyla bunu temel konu alarak neler yapabilir? İşin doğrusu nedir? Konularında üreticilerimizi sürekli bilgilendiriyor ve bilgilendirmeye de devam edeceğiz. Biz müdürlük olarak üreticilerimizle etle tırnak gibi bir bütünüz ve sürekli onların yanındayız, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu toplantılarımızla organik madde nasıl artırılır? Gübre kullanmadan olur mu? Nasıl bir münavebe yapılmalı vb. sorulara cevap bulacağız ve en az maliyetle en doğru gübrelemeyi yapmanın yollarını sizlere sunmak için buradayız" dedi.

 

YÜZDE 85'İ ÇİNKO YÖNÜNDEN EKSİK

Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk, tarımsal üretimini etkileyen en önemli unsurun gübre olduğunu, bu nedenle gübresiz üretimin mümkün olmadığını belirterek, gübrelemede I. Olarak NPK, II. Ca,Mg ve S III. Olarakta B,Zn,Fe, Cu,Mn 'ın etkiye sahip olduğunu söyledi. Toprakların yüzde 85'inin çinko yününden eksik olduğunu bunun neticesinde yeterli verim alınamayacağını ifade eden Bellitürk, dünya da kabul gören bir unsurunda ürün fiyatının gübreye verilen paranın 7 katı olduğu ifadesine yer verdi. Yeşil gübrelemenin çok önemli olduğunu, verim için mutlak organik maddenin arttırılması gerektiğini ve organik madde ne kadar yüksekse verilen kimyasal gübreden faydalanma oranının artacağını belirten Bellitürk, Üretimde Taban gübrelemesinden ve yüzey nitrat gübrelemesinden vazgeçilemeyeceğini ifade etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU