Taş Heykel Sempozyumu sona erdi

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Bisanthe Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu, kapanış töreni ile sona erdi. Bu yılki teması 'Tarih Boyunca Üzüm ve İn

KÜLTÜR SANAT 27.09.2018 11:55:00 0
Taş Heykel Sempozyumu sona erdi

Sempozyumun gerçekleştiği marina alanında düzenlenen kapanış törenine Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve eşi Belgin Eşkinat, Belediye Başkan Yardımcıları Gülferah Güral ve Berkay Çakır, çok sayıda basın mensubu ve sanatsever katıldı. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve Sempozyum Küratörü Nermin Sözel, sanatçılara eserleri başında birer teşekkür belgesi takdim ederek sanatçıları çalışmalarından dolayı kutladı. Eşkinat ve Sözel ayrıca Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve heykel sanatçılarına eserlerinde yardımcı olan asistan heykeltıraşlara da teşekkür belgesi verdiler.

"SANATÇILARIMIZ TAŞA RUH KATTILAR"

Törende konuşan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, "Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz Taş Heykel Sempozyumu’nda dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen sanatçılarımız, bir ay boyunca Marmara mermerine şekil verdiler, taşa ruh kattılar ve eserlerini bizlere hediye ederek ülkelerine dönüyorlar. Dört yıldır büyüyerek devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl da yine üzerine koyarak sempozyumumuzu sürdüreceğiz" dedi.

"AYLAR SÜREN BİR EMEK VAR"

Sempozyumda aylar süren bir emek olduğunu dile getiren Eşkinat, "Bu sempozyum, bir ayda başlayıp bitiyor ama bunun bir de hazırlık süreci var. Aylar önceden çalışmalara başlanıyor, duyurular yapılıyor, başvurular alınıyor. Yüzlerce başvuru arasından en iyi eserler seçilerek sanatçılar davet ediliyor. Uygun mermerler yerinde incelenip seçiliyor,  sanatçılarımız kentimizde misafir ediliyor ve ilk çekicin vurulmasıyla sempozyum başlamış oluyor. Sonuç olarak bir ay gibi bir sürede de eserler ortaya çıkıyor ve kentimizin belli noktalarında sergileniyor. İşte tüm bu süreçlerde emek veren çok sayıda yol arkadaşım var. Onlara teşekkür ediyorum. Yeni eserler kentimize hayırlı olsun" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ YILIN TEMASI ‘ÇEŞMELER’ OLACAK"

Eşkinat’ın ardından söz alan Küratör Nermin Sözel, dört yıldan bu yana sürdürülen sempozyumun geleneksel hale geldiğini vurgulayarak, "Her yıl büyüyerek devam ettiğimiz bu sempozyumun önümüzdeki yıllarda da büyümeye devam edeceğine inanıyorum. 2019’un temasını ‘Çeşmeler’ olarak belirledik. Önümüzdeki yıl çeşmenin, suyun taşla nasıl bütünleşebileceğine dair çalışmalar göreceğiz. Çalışmalarımıza kısa bir dinlenmenin ardından hemen başlıyoruz. Burada muazzam bir emek var. Sanatçılarımız, asistan arkadaşlarımız, bizlere yardımcı olan belediye çalışanlarımız ve tabi ki başkanımız Sayın Ekrem Eşkinat, büyük bir özveri ile çalıştılar. Herkese teşekkür ediyorum" dedi.

ESERLERİNİ ANLATTILAR

4. Bisanthe Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’nda yer alan Bulgar heykel sanatçısı Snejana Simeonova, “Asmalı Kız” adını verdiği eseri hakkında açıklamalarda bulundu. Simeonova, "Asmalı Kız adını verdiğim eserimde genç bir kadın figürünü antik sanatsal mirasın gelenekleriyle ilişkilendirmeye çalışıyorum. Bugün ve geçmişte, kadın figürü doğurganlığın ve yaşamın yenilenmesinin bir sembolüdür. Bu insan özelliklerinin doğadaki benzeri asmadır. Balkan halklarının folkloru ve sanatsal mirası, insani ve doğal olan bu iki fenomenin ayrışmaz bir şekilde birbirine bağlı olduğu, kız figürünün asmaya dönüştüğü ya da tam tersi asmanın kız figürüne dönüştüğü sayısız örneklerle doludur" dedi. ifadelerini kullandı. Sempozyuma İspanya’dan katılan heykel sanatçısı Uli Schwander, ‘Üzüm Falı’ isimli eseri hakkında açıklamalarda bulunarak, "Dikey taş blok bölünerek üç küp ve bu üç küpte 12 yüzey oluşturdum. Her yüzeyde bir asma yaprağı önünde bir avuç üzüm figürü bulunuyor. En alt küpteki yüzeylerden birindeki 12 üzüm taneli salkım figürünü saat yönünde takip ettiğinizde her bir yüzeyde bir üzüm tanesinin eksildiğini görüyorsunuz. Bir nevi papatya falını andıracak şekilde en üstte yer alan küpün son yüzeyinde, salkımda sadece bir tek üzüm tanesi kalmış oluyor. Üzüm Falı kavramı, eğlenceli, ne için kullanılacağına halkın da karar vermede destek olacağı bir enstrüman olarak anlaşılabilir" dedi.  Rus heykel sanatçısı Vasilisa Chugunova, ise “Bağbozumu” adlı eserini anlattı. Chugunova, “Bağbozumu heykeli, üzümlerin ve diğer meyveleri olgunlaştıran sıcak bir yaz mevsimini simgelemektedir.” diyerek sözlerine başlayan Chugunova; “Genç bir kızın üzüm toplamasını eserimde yansıtmak istedim. Eserimde yaz mevsiminde meyvelerin verdiği enerjiyi gösterme isteğindeyim. Umarım sizlere güzel bir heykel bırakacağım" dedi. 4. Bisanthe Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu, katılan sanatçılar ve protokol üyelerinin hatıra fotoğrafı ve ikramlarla sona erdi.

 

Haber / Özge MERİÇ