'Bakana göre kazada hiçbir kusur yok'

8 Temmuz'da Çorlu Sarılar Mevkiinde meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği tren faciasının ardından soru önergesi veren CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in önergesine 2 ay sonra Ulaş

GÜNDEM 12.09.2018 17:39:00 0

Tren yolunun bakımı için çıkılan ihalenin ödenek yetersizliği nedeniyle iptal edilip edilmediği sorusuna cevap veren Bakan Turhan, bahsi geçen ihalenin hattın diğer kesimlerindeki bakımları ilgilendirdiğini, tren kazasının meydana geldiği menfezin söz konusu ihale kapsamında yer almadığını, dolayısıyla ödeneğin de bu menfezle bir ilişkisinin bulunmadığını belirtti. Bakan Turhan, “Demiryolu hatlarının bakım ve yenilemesi, hat bakım planına uygun gerçekleştirilmektedir. Kısa vadede hiçbir hat bakım ihalesi iptal edilmemiştir. Kısa süreli iptaller olabilmekle birlikte en kısa sürede gerekli bakım ve tamiratlar sağlanmaktadır” yanıtını verdi. 

HERHANGİ BİR SORUN OLMADIĞINI İFADE ETTİ

Söz konusu menfezin işletmeye açıldığı 1873 yılından itibaren görevini eksiksiz yerine getirdiğini belirten Bakan Turhan kazanın yaşandığı tarihte “çok kısa sürede, çok dar bir alanda ve hattın işletmeye açıldığı tarihten bugüne kadar görünmeyen miktarda” yağış gerçekleştiğini belirterek, söz konusu hattın taşıma kapasitesinde, hat kesiminde kullanılan malzemelerde ve hattın altyapı ve üstyapısında herhangi bir sorunun olmadığını ifade etti. 

RİSKLİ BÖLGELER KAPSAMINA GİRMİYOR

Candan Yüceer’in “Demiryolu hatlarında arızaları haber vermek üzere görev yapan yol bekçilerinin kadro dışı bırakılmasına” ilişkin sorusuna da cevap veren Bakan Cahit Turhan, bekçilik hizmeti ile sağlanan kontrollere yeni bakım sisteminde ihtiyaç kalmadığını belirtti. Önerge yanıtında yol bekçilerine ilişkin, “Çorlu’da meydana gelen hadisenin olduğu hat kesimi, altyapı ve topoğrafik yönden riskli bölgeler kapsamına girmemektedir. Kaldı ki, yol bekçileri aynı yerde, sabit beklemeyip hat üzerinde günlük yaklaşık 10 kilometrelik mesafeyi gidip gelerek yaya olarak kontrol etmektedir. Bu yöntem ansızın ve ani gelişen durumlarda yüzde yüz çözüm olmayacak olup, bekçinin geçmesini müteakip de hadiseler meydana gelebilmektedir” denildi.  Bakan Turhan, Hat Bakım ve Kontrol Planı”na göre uygulanan bakım sisteminde, Demiryolu Bakım Müdürü, Yol Bakım Şefi ve Hat Bakım ve onarım memurlarının hat bakım ve kontrollerini “eksiksiz” yerine getirdiğini ifade etti. 

SORUMLULUKTAN KAÇMA ÇABASI OLARAK NİTELEDİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Bakan Cahit Turhan’ın açıklamalarını “faciadaki sorumluluktan kaçma çabası” olarak niteleyerek “İki ay önce Türkiye tarihinin en büyük tren facialarından biri yaşandı. 25 yurttaşımız, 25 insan, 25 can hayatını kaybetti. Olayın hemen ertesi günü Saray’da kokteyller verilerek kazaya neden olduğu skandallar unutturulmaya çalışıldı. İki aylık süreçte ne kazaya ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı, ne savcılık soruşturmasından bir şey çıktı, ne de herhangi bir devlet yetkilisi çıkıp kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapmadı. Şimdi Bakan Cahit Turhan, Anayasa’da 15 gün demesine rağmen yaklaşık 2 ay sonra önergeme verdiği yanıtta, demiryolu sisteminin ne kadar mükemmel olduğunu, hatlarda hiçbir şekilde kusur olmadığını, denetimlerin tam zamanında ve eksiksiz yapıldığını anlatıyor. Bakana göre ortada hiçbir kusur yok, hatta ortada bir kaza da yok. Bakan, tren faciasını ‘aşırı yağışa’ bağlayarak AKP iktidarının her zaman yaptığı gibi, kadere, doğaya, fıtrata sorumluluğu atmaya çalışıyor” dedi. 

“UNUTTURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Milletvekili Yüceer “Çorlu tren kazasının sorumluluğundan ne faciayı unutturmaya çalışarak, ne suçu doğaya kadere atarak, ne de kelime oyunları yaparak kaçamazsınız. Bu faciada hayatını kaybedenlerin vebali, bu olayı unutturmaya çalışan, sorumluluktan kaçan, halkın değil, yandaşın kârı için ulaşımı özel şirketlere peşkeş çekenlerin üzerindedir” dedi. CHP olarak bu facianın unutturulmasına izin vermeyeceklerini belirten Yüceer, “Biz yastayız ve acımızı unutturmayacağız. Bu kazanın sorumlularından hesap sorana kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU