Ergene Eylem Planı, 100 günlük icraat programında

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Tekirdağ'daki Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısına katıldı. 'Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'

GÜNDEM 3.09.2018 20:28:00 0
Ergene Eylem Planı, 100 günlük icraat programında

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı Ergene Havzası Eylam Planı çerçevesinde yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzereSu Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım ve Su Yönetimi Genel Müdürü Dr. Yakup Karaaslan ile birlikte Tekirdağ’a geldi. Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı,  Valilik önünde Vali Mehmet Ceylan, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ve Bakanlık yetkilileri  tarafından karşılandı.

 

“SON DURUMU DEĞERLENDİRECEĞİZ”

 

Karşılamanın ardından Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ve beraberindekiler Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya  katıldı.Tarım ve Orman  Bakanlığı yetkilileri, OSB Müdürleri ve müteahhit firmaların katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, “Bugün İlimize gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Akif Özkaldı ve beraberindeki heyet ile birlikte Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde devam eden çalışmalarda gelinen son durumu değerlendireceğiz. 15 maddelik eylem planının birçok maddesi bitirildi. Devam eden işlerde de hangi aşamadayız değerlendireceğiz” dedi.

 

“ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

 

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı da toplantıda yaptığı konuşmada, Trakya'nın en önemli çevre sorunlarının başında gelen Ergene Nehri'nin kirliliğini önleyecek 'Ergene Havzası Koruma Eylem Planı' çerçevesinde başlatılan çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

 

“İCRAAT PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI”

 

Plandaki atık suların Marmara Denizi'ne deşarjını sağlayacak sistemin 'Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı' kapsamına alındığını ifade eden Özkaldı, “'Ergene Havzası Koruma Eylem Planı' uzun bir süreç. Aslında 2011'de başladı gibi gözüküyor ama geçmişine baktığımız zaman 2003 yılından beri değişik isimler adı altında Ergene Havzası'nın koruma eylem planı yürütülmektedir. Burada büyük proje doğu hattı var, batı hattı var. Bir de Marmara Denizi'ne derin deşarj hattımız olmak üzere. Hükümetimizin 100 günlük eylem planı içerisine  doğu hattını ve derin deşarj hattını dahil etmiştik. Dolayısıyla az bir süre kaldı. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da yakinen takip etmiş olduğu bu projeyi hayata geçirmek maksadıyla buraya geldik” dedi.

 

“BİRÇOK ÇALIŞMADA SONA GELİNDİ”

 

Bakan Yardımcısı Özkaldı, Ergene'deki birçok çalışmada sona gelindiği ifade ederek “15 eylem planının birçoğu tamamlandı. Dere yataklarının temizlenmesi olsun, belediye evsel atık su tesisleri DSİ tarafından tamamlandı. Organize sanayi bölgelerinin korunması, erozyon ile mücadele çalışmaları, Ergene'de planlı döneme geçilmesi, Ergene'ne Nehri'nin gerçek zamanlı izlenmesi, taşkın erken uyarı sistemleri devreye alındı” dedi.

 

TRAKYA’DA TARIMIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

 

Diğer işlerin planlandığı gibi devam ettiğini söyleyen Özkaldı “Bu projenin en önemli ayağı organize sanayi bölgeleri için müşterek ileri atık su arıtma tesislerinin inşa edilmesi ve Marmara Derin Deniz Deşarj Sistemi'ydi” dedi. Özkaldı, Trakya bölgesinin önemli tarım merkezi olduğunu, arıtılan suların tarımda da kullanılabileceğini belirterek “En kritik nokta bu derin deniz deşarj konusu. Marmara Denizi'nin kıyısından yaklaşık 4,5 kilometre uzaklıkta yaklaşık 47,5 metre derinliğinde deşarj sağlanacak. Burada sonuçta ne elde edeceğiz? Sadece 4 su kütlesi hariç, bütün su kütlelerinde sulama suyu kalitesinin artırılmasını hedefliyoruz. Tabi ki kirlilikten korunduktan sonra da bu sudan faydalanmak istiyoruz. Trakya yöresinde tarımın sulamanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. İnşallah doğu kısmını 100 günlük eylem planı içerisinde devreye alacağız. Doğu kısmını detay girmeden anlatacak olursak. Velimeşe Tüneli'nde yüzde 75 seviyesine gelmişiz. Aslında tünel bitti. Kaplama işlerinde bu seviye yüzde 75. Kara boru hattında yüzde 91 seviyesindeyiz” dedi.

 

“YÜZDE 95 SEVİYESİNE GELDİK”

 

Çorlu- Çerkezköy kara boru hattında yüzde 95 seviyesine geldiklerini dile getiren Özkaldı “Velimeşe Tüneli sonrası yine bir kara boru hattı var, oda yüzde 95 seviyesine geldi. Diğer çalışmalarımız da devam ediyor” bilgisini verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU