Toprak'tan anız uyarısı

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, anızın hem toprağı verimsiz hale getirdiğini, hem de çevre kirliliğine neden olduğunu belirterek çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı. Toprak â€

GÜNDEM 31.08.2018 15:46:00 0
Toprak

 

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, anızın hem toprağı verimsiz hale getirdiğini, hem de çevre kirliliğine neden olduğunu belirterek çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı. Toprak “Anız yakmak aynı zamanda yasalarımıza göre büyük bir suç ve cezası da çok büyük. Anız yakanlar hasat sonrası tarlayı temizlediklerini sanıyorlar. Ancak çevreye ve toprağa ne kadar büyük zarar verdiklerinin farkında değiller” dedi.

 

 

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, anız yangınları ile ilgili açıklama yaptı. Anız yakmanın toprağın verimliliğini yok ettiğini söyleyen Toprak “Anız yakıldığında toprağın verimliliği büyük ölçüde düşüyor ve topraktaki ürüne faydalı olan bakteriler de  anız yangınında yok oluyor” dedi.

ÇİFTÇİLERİ UYARDI

Toprak, anız yakmanın suç olduğunu ifade ederek “Tekirdağ genelinde bazı ilçelerde, anız yakıldığı duyumlarını alıyoruz. Bu da bizleri çok üzüyor ve bu konu da Çerkezköy Ziraat Odası olarak odamız üyelerini her yıl olduğu gibi bu yıl da uyarmakta fayda gördüm” dedi. Çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyarak Toprak, “Anız yakmak aynı zamanda yasalarımıza göre büyük bir suç ve cezası da çok büyük. Anız yakanlar hasat sonrası tarlayı temizlediklerini sanıyorlar. Ancak çevreye ve toprağa ne kadar büyük zarar verdiklerinin farkında değiller” dedi.

“TARLALAR BİZİM EKMEK KAPIMIZ”

Anız yakılarak geleceğin yok edildiğini dile getiren Toprak “Anız yakılan tarlada faydalı  ne kadar  canlı varsa hepsinin yok olması dolayısıyla, verim her yıl daha fazla azalıyor ve zamanla toprak verimsiz hale geliyor. Birkaç yıl içinde de tarla çoraklaşıyor ve hiç ürün vermiyor. Toprak anadır. Anamızı yok etmeyelim. Tarlalarımız bizim ekmek kapımız. Aşımız, işyerimiz, evimiz, her şeyimiz, anız yakarak ekmek kapımızı yok edersek, birkaç yıl sonra  ne ekersek ekelim hiçbir ürünün dahi hasadını yapamayacağız” dedi.

Haber / Özge MERİÇ